Nyheter

VA-projekt väcker reaktioner

Nyheter Det planerade VA-området i Hamra väcker stora reaktioner.

Det planerade VA-området i Hamra väcker stora reaktioner. Bilder: Arkiv

I veckan berättade vi att teknik- och fritidsnämnden vänder sig till kommunfullmäktige för att få startbesked för VA-projektet i Hamra.

Nämndens beslut har väckt reaktioner, inte minst bland er läsare. Här nedan följer ett par inlägg från vårt kommentarsfält:

– Kära beslutsfattande, jag tror ärligt talat inte ni förstår, på individnivå, vilken skada ni håller på att tillföra oss. Det gäller boende, familjer, barn, djur och natur i Hamra. Det finns inga belägg för att ett kommunalt avlopp förbättrar miljön för vår vackra natur och vårt älskade djurliv. Ni driver inte bara vettet ur en med denna häxjakt om nytt avlopp, ni driver också bort familjer och barn som är uppväxta och vill bo på landet. Kommunen som ska stödja oss alla, väljer nu att göra skillnad på de som har råd att bo kvar, och de som inte har det. Och detta sker på helt felaktiga och falska grunder. Visa att ni kan tänka om. Beslut ska fattas på rätta grunder, låt oss göra det! Gör om gör rätt!

– Hur kan en kommun så envetet driva vidare en fråga som redan från start bygger på felaktiga beslut? Sånt här får en ju att fullständigt tappa förtroende för de styrande i kommunen. Man lyssnar inte ett smack på de boende i byn, man bara nickar och ler åt våra synpunkter och när vi lägger fram fakta, för att sedan vända ryggen till och bara köra över oss boende i byn. Så otroligt dåligt!

– Gräv inte ner kommunens pengar i Hamra och gräv inte upp hela byn. Avloppsutredningen har hängt över Hamrabornas huvuden i mer än 10 år och närmar sig nu ett slut, samtidigt som ekonomisk kris är i landet med stigande inflation, stigande räntor och höga elpriser så hotas byns invånare även med tvångsanslutning till ett kommunalt avloppsanläggning som ska byggas i byn, trots att inga bybor vill ha det. Många kommuner runt om i landet såg i vintras till att försöka hjälpa sina invånare med hjälp, att skjuta på att betala sina elräkningar. Medan Värnamo kommun hotar med tvångsanslutningsavgifter till ett kommunalt avlopp på upp till 185 000 kronor. Utöver det tillkommer kostnader för grävning till anslutningspunkt med mera. En summa som kanske inte är lätt att få fram för alla. Till svar från politiker har vi då fått kan man inte betala så får man väl sälja sitt hus. Hur många hus i Hamra kommer att bli till salu framöver? Argumenten från Hamraborna om att istället få renovera sina befintliga enskilda avlopp är flera, både ekonomiska som miljömässiga. I dessa ekonomiskt ansträngda tider för både kommuner och privatpersoner så hoppas vi att ni politiker tänker om. Vi vill få möjlighet att renovera våra befintliga enskilda
avlopp. Vilket redan flera har åtgärdat de senaste 10 åren med kommunens godkännande, och ändå ska de nu tvångsanslutas? Dags att tänka om, våra gemensamma skattepengar kan behövas nyttjas bättre någon annanstans.

– Stoppa VA-projektet i Hamra. Tillför inte mer pengar till detta projekt. Enligt kommunen måste man nu vända på alla stenar för att klara de kommande åren ekonomiskt. Vänd då även denna sten, VA-Hamra, och ompröva beslutet i kommunfullmäktige. I veckan aviserades att VA-taxan ska höjas! Låt inte VA-Hamra belasta VA-kollektivet utan låt fastighetsägarna ta ansvar för uppdatering av sina enskilda avlopp. Hoppas att kommunens folkvalda politiker både kan och vill värna om demokratin, miljön och ekonomin.

Taggar

Läs mer

Äskar medel för VA-projekt
VA-område har vunnit laga kraft: ”Välkomnar prövning i domstol”
Politikern: Återkalla beslut om kommunalt vatten i Hamra
Spolar tanke på kommunalt avlopp 

4 reaktioner på VA-projekt väcker reaktioner

Tjänstemännen mörkar ju fakta för politiken i andra ärenden, så varför skulle detta vara annorlunda.

Tvivelaktigt om man kan fatta beslut på felaktiga grunder . Samma natur och länsstyrelse men helt olika beslut på var sida kommungränserna.

Men begriper ni inte den underliggande agendan? Just för Hamra. Ligger ju naturskönt, med sjön i synhåll för många.
”De ska inte ha råd att bo kvar, de ska sälja, flytta till Reftele.”
Då blir det ju de som är rika och vill bo på landet i dess lugna miljö, som köper fastigheterna.
Det borde ni kunna räkna ut.

Frågan är: kommer politikerna och de styrande i kommunen lyssna på byns åsikter i detta eller gör man som tidigare och fullkomligt bara struntar i både våra åsikter och de fakta som presenterats gällande de felaktiga underlag man tagit beslut på?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *