Nyheter

Myntautomater tas bort – öppnar för p-skiva i framtiden

Nyheter Möjligheten till p-skiva eller motsvarande app-lösning ska finnas med i kommunens fortsatta arbete för en parkeringsnorm i Värnamo. Det står klart efter kommunfullmäktiges sammanträde. – Vi kommer inte ge upp förrän beslutet är klart, säger Ibrahim Candemir (KD).

Möjligheten till p-skiva eller motsvarande app-lösning ska finnas med i kommunens fortsatta arbete för en parkeringsnorm i Värnamo. Det står klart efter kommunfullmäktiges sammanträde. Bilder: David Alin

Tidigare under våren har vi berättat om teknik- och fritidsförvaltningen förslag att skrota myntautomaterna till förmån för digitala betallösningar på kommunens parkeringar i centrum. Kommunstyrelsen beslutade på sitt sammanträde den 7 juni att föreslå kommunfullmäktiges ledamöter besluta att befintliga avgiftsbelagda parkeringar förses med digital betallösning som bygger på sms- och applikationsbaserad betaltjänst samt att alternativet p-skiva eller motsvarande applikationsbaserad lösning fortsatt finns med i arbetet med ny parkeringsnorm som en följd av kommunens plan för trafik. En omröstning avgjorde förslagets framtid. Camilla Rinaldo Miller (KD) yrkade bifall med särskild betoning på tilläggsyrkandet.

– Vi kristdemokrater har länge förordat p-skiva som alternativ och tror att Värnamo kommun kan hantera det hela. Många andra kommuner klarar av att hantera det och det har varit lyckat i dessa kommuner,  så jag tycker att det här är ett bra beslag och yrkar bifall, säger Rinaldo Miller (KD). 

Jan Cherek (SD) yrkade på avslag. 

– Nu tar vi bort möjligheten för de som inte använder appar eller sms. Att myntautomater tas bort…ja, vi är väl sist i Sverige, som någon sa och det kan jag hålla med om, men man ger inte alternativ med kort. Håkan (Johansson, KD) lade till en bra del om det här med p-skivan men vi tänker att så länge vi inte har någon trafikplanering i Värnamo klar så kör vi i gång med p-skiva och utvärderar det först. Tack. 

Tobias Pettersson (M) yrkade bifall. 

— I debatter i olika forum på nätet så kan man läsa att ”i Ljungby funkar det ju, varför gör det inte det i Värnamo?”. Jag vill bara upplysa om att i Ljungby äger kommunen i princip samtliga parkeringsplatser, här i Värnamo äger vi fyra av de totala parkeringsplatserna i Värnamo centrum, och däri ligger utmaningen: vi vill ha parkeringsplatser i Värnamo centrum samtidigt vill vi ju jobba med förtätning och den förtätningen kanske kommer av sig själv, om de fastighetsägare som äger parkeringsplatser inte ser någon ekonomi i att bedriva just en parkeringsplats utan i stället bebygger de platserna, då har vi inte löst något problem. Det är den ena delen, plus att man behöver få folk att parkera där de bor. Där ser vi att Finnvedsbostäder nu tar ett steg i den riktningen också och det är välkomnande. 

Ibrahim Candemir (KD) yrkade bifall.

– Camilla (Rinaldo Miller, KD) sa tydliga ord, vi kristdemokrater har länge jobbat för den här frågan med p-skiva.. Glenn (Lund, M), kom ihåg när vi satt i tekniska nämnden och det fanns en majoritet för p-skiva, sedan gick det sakta och sakta och sakta. Vi ger inte upp. Jag har fått många frågor från kommuninvånare om p-skiva, varför fungerar det i Ljungby, Falkenberg, Varberg och Ystad men att här säger kommunen ”nej, vi ska ha intäkter”. Ibland ska vi inte tänka kortsiktigt, utan tänka långsiktigt. Och nu äntligen har Håkan Johansson och Kristdemokraterna fått gehör för att försöka få med den här texten så att man tar med det i arbetet för en ny parkeringsnorm och jag hoppas att det blir av. Vi kommer inte ge upp förrän beslutet är klart. 

Dieter Wagner (M) ville bara betonas att det finns inga gratisparkeringar i Värnamo stad.

– Ibland ser det i debatten ut som att man kan få gratis parkering i Ljungby, till exempel. Någon betalar parkeringen: fastighetsägaren, den som parkerar, skattebetalarna eller någon annan, men några gratisparkeringar finns det inte. 

Jan Cherek svarade både Tobias Pettersson (M) och Dieter Wagner (M):

– Vi kan dra Linköpingsmodellen som exempel, där man har två-tre timmars fri parkering med p-skiva. De som använder sig av parkeringen som en bostadsparkering betalar en månadskostnad och har ett speciellt kort för det. Alltså kommer man runt till att ha långtidsparkeringar. Ser vi på de fria parkeringar vi har i dag, typ stadshusets parkering eller Apladalens parkering, så används de som bostadsparkering just för tillfället och används de som bostadsparkering så är det inte fastighetsägaren som betalar för det utan då är det ju skattebetalarna som står för det. Alltså tycker jag att vi ska införa p-skiva i hela staden, även på de som är gratis parkering. Tack. 

Anetté Myrvold (S) yrkade bifall. 

– I kommunen ställer vi ganska höga krav på våra hyresvärdar: när de ska bygga nya bostäder att bo i så ska det finnas ex antal parkeringar och de här får man betala för. Jag får betala för de som ligger i huset där jag bor, men jag ser också att det är många tomma parkeringar i mitt hus eftersom många ställer sig på Hemköps parkering nattetid. Där står ett femtontal bilar dygnet runt, så jag tror absolut att ställer vi krav på att det ska byggas parkeringsplatser så kan vi inte ha gratisparkeringar utanför, för då tar man inte dem i fastigheterna. Sedan tycker jag att det är ett jättebra förslag som Håkan (Johansson, KD) kom med på kommunstyrelsen om p-skiva. Jag tycker att det är ett bra komplement. Jag har haft uppe det med alliansen tidigare att jag tror vi behöver ha en kompromiss: det måste finnas en möjlighet för de som ska kunna göra snabba ärenden, som att gå på apoteket, hämta en bok på biblioteket eller besöka en vårdcentral, så är det jättebra med en p-skiva. Tack. 

Bo Karlsson (SD) gick upp i talarstolen.

— Jag vill bara säga till KD och S nu att vi lade en motion 2012 om p-skiva och då röstades vi ned. Tack. 

Efter avslutad debatt ställdes kommunstyrelsens förslag mot Sverigedemokraternas avslag. Kommunfullmäktige beslutade att rösta enligt kommunstyrelsens förslag, med reservation från samtliga i SD. Det innebär att myntbetalningen försvinner på följande platser:

–  Västra Pumparegatan (Posten/ Systembolaget) intill kvarteret Gillet
–  Myntgatan (Taxi) delar av kvarteret Gåsen
–  Pilgatan (Stens Stures) kvarteret Rudan
–  Pilgatan (Lagagyllen) kvarteret Björnen 

Taggar

Dela


Läs mer

Myntautomater kan skrotas till förmån för sms- eller kortbetalning
Myntautomater kan skrotas till förmån för sms-betalning
Förslaget: Myntautomater byts ut mot helhetslösning
Diskuterar parkeringslösning

4 reaktioner på Myntautomater tas bort – öppnar för p-skiva i framtiden

Problemet med långtidsparkerade bilar är ju skapat av fastighetsägarna som byggt för få P-platser till sina hyresgäster. Var ska dess bilar stå nattetid när P-skivan är införd? Flyttar de då sina bilar till villakvarter i stället? P-skivan är utmärkt för den som ska ta bilen till stan och handla och så vidare, men för den som pendlar in till stan för sitt arbete funkar det inte lika bra. Dagens fria P-platser fyller en mycket viktig funktion och bör vara kvar. Samtidigt måste ägare till hyresfastigheter kunna erbjuda alla sina hyresgäster parkeringsmöjligheter i anslutning till fastigheten!
Det känns orimligt att till exempel parkeringen vid sporthallen ska utgöra parkeringsplats för boende i en ganska nybyggd hyresfastighet mitt i centrum, vilket är fallet enligt en boende där som jag pratade med nyligen.

Bra förslag, men jag tror att det är för sent. Det finns för få butiker kvar att besöka i city. Hade Värnamos butiker i city haft lite självaktning så skulle det här ha införts för 25 år sedan. Nu har för många miljövänner satt stopp för bilar i centrum och då får butikerna inga kunder. Enkelt uttryckt, inga bilar inga kunder. Jag har slutat att besöka centrum, det finns ingen anledning längre. Jag hittar det jag behöver på Malmövägen, Söderport och Bredasten (där är det bra parkering)

Inför p-skiva.som gammal kan man inte med allt nytt. Pengar kan man betala med och p-skiva i Vetlanda p-skiva Sävsjö inget.

Kommentarsfunktionen är stängd