Nyheter

Myntautomater kan skrotas till förmån för sms-betalning

Nyheter I dag diskuterar tekniska utskottet ett förslag om att skrota myntautomater till förmån för digitala betallösningar på kommunens parkeringar i centrum.

Inom kort kan myntautomaterna på kommunens parkeringar vara ett minne blott.  [1/3]

Mynt ut, SMS-betalning in? I dag diskuterar tekniska utskottet det förslaget.  [2/3]

Myntautomaten vid Sten Stures är en av fyra som kan bytas ut mot en digital betallösning.  [3/3]

Tekniska förvaltningen har fått i uppdrag att, i samråd med samhällsbyggnadsförvaltningen, på kommunägda parkeringsplatser ersätta myntautomater med digitala betallösningar. 

Kommunägda parkeringar på allmän platsmark är i flera fall kostnadsfri, men i de centrala delarna av stadskärnan finns avgiftsbelagda parkeringar, där myntautomater används för betalning. Kommunen menar att myntautomaterna har passerat sin tekniska livslängd och måste bytas ut i närtid. 

Tekniska förvaltningen och samhällsbyggnadsförvaltningen ser att mynthanteringen kräver arbetsresurser och medför hanteringskostnader. Automaterna medför även förhöjda risker i den enskilde medarbetarens arbetsmiljö, eftersom kommunens myntautomater vid ett flertal tillfällen utsatts för vandalisering, vilket kräver kostsamma reparationer. Förvaltningarna ser även att allt färre människor har mynt tillgängliga och ser det därför som en nödvändighet att snarast införa digitala betallösningar. 

I dagsläget har fyra parkeringar i Värnamo stad myntautomater:

–  Västra Pumparegatan (Posten/ Systembolaget) intill kvarteret Gillet
–  Myntgatan (Taxi) delar av kvarteret Gåsen
–  Pilgatan (Stens Stures) kvarteret Rudan
–  Pilgatan (Lagagyllen) kvarteret Björnen 

Tekniska förvaltningen föreslår att befintliga avgiftsbelagda parkeringar förses med sms-betalning eller via applikationstjänster. De anser att lösningen är förhållandevis billig att införa samt att drifta och innebär ökad tillgänglighet och användarvänlighet för den stora merparten. Justering av taxa och eventuell utökning av fler avgiftsbelagda parkeringsplatser införs i takt med att en ny parkeringsnorm (kommunens regelverk för hur bilparkering ska ordnas vid ny- eller ombyggnation) implementeras.

På tekniska utskottet diskuteras förslaget. Enligt beslutsförslaget föreslår tekniska utskottet kommunstyrelsen besluta att befintliga avgiftsbelagda parkeringar förses med digital betallösningar.

Taggar

Dela


Läs mer

Myntautomater kan skrotas till förmån för sms- eller kortbetalning
Yrkande öppnar för p-skiva
Myntautomater tas bort – öppnar för p-skiva i framtiden

5 reaktioner på Myntautomater kan skrotas till förmån för sms-betalning

P-skiva är det bästa alternativet för att få folk till stan och inte låta centrumhandeln fortsätta dö ut. Det sämsta alternativet är appkaoset, krångel, dålig täckning med mera gör att du inte kan betala och riskerar böter om du parkerar.

Exakt Jocke!
Jag har använt app ett par gånger: något så urbota dumt och krångligt. Jag kommer inte att använda den skiten fler gånger. Om man nu kunnat enats om en landsomfattande app. Nu finns det ju flera olika. Nej, fritt fram för P-skiva så lever innerstaden upp igen.

Är det billigt och lätt att sköta tekniska är ute efter finns det en radikal lösning.

100 procent användarvänlig och mycket bra PR för staden och dess affärsidkare med flera:
P-skiva stavas det.

Är ju tur att Bredasten växer så att city kan somna in i fred utan biltrafik 🤔

Den kommunala trafikverksamheten i Värnamo tycks vara inriktad på att göra det svårt för de som använder bil. Vänd fokus, försök att underlätta för oss i stället! Vi
har inte valt politiker för att de skall göra det svårt för oss.
P-skiva är sympatiskt och lätt att hantera för de som kör bil.

Kommentarsfunktionen är stängd