Nyheter

Myntautomater kan skrotas till förmån för sms- eller kortbetalning

Nyheter Teknik- och fritidsnämnden föreslår att myntautomater skrotas till förmån för digitala betallösningar på kommunens parkeringar i centrum.

Inom kort kan myntautomaterna på kommunens parkeringar vara ett minne blott.  [1/2]

Teknik- och fritidsnämnden föreslår att myntautomater skrotas till förmån för digitala betallösningar på kommunens parkeringar i centrum.  [2/2]

Tekniska förvaltningen, numera teknik- och fritidsförvaltningen, fick under 2020 i uppdrag från kommunstyrelsen att undersöka hur ett byte av myntautomater på kommunägda parkeringar mot digital betallösning skulle kunna lösas. När utredningen var färdig och förslag presenterades för kommunfullmäktige lades yrkande om att flera befintliga avgiftsbelagda parkeringar skulle förses med parkeringslösning med p-skiva. Yrkande om återremiss gjordes också då kostnaden för p-skiva inte är utredd. Kommunstyrelsen beslutade den 25 maj 2021 att remittera ärendet till tekniska utskottet, numera teknik- och fritidsnämnden, och nu har teknik- och fritidsförvaltningen utrett kostnaden för p-skiva.

Teknik- och fritidsförvaltningen bedömer att ett system med sms(app)-parkering ger kommunen större möjlighet och flexibilitet, att nu och i framtiden, kunna styra parkeringsbeläggningen på kommunens parkeringsplatser genom att reglering kan ske både genom tidsbegränsning och avgiftsbeläggning. Parkeringslösning med p-skiva ger endast möjlighet till styrning via tidsbegränsning.

”Kostnadsmässigt är investeringen för sms(app)-parkering (alternativ 1) och p-skiva snarlika. Däremot tillkommer en större kostnad om man väljer att komplettera sms(app)-tjänsten med stationer för kortbetalning (alternativ 2). P-skiva medför en högre kostnad för parkeringsövervakning och medför inte heller några intäkter i form av parkeringsavgifter. Merkostnaden för att införa P-skiva, jämfört med att ha sms- parkering är således en initial kostnad om 45 000 kronor, samt en årlig kostnad om 15 000 kronor. Där tillkommer kostnader för eventuellt ökat slitage på kommunens parkeringar på grund av ökat nyttjande. Parkeringsövervakningen blir mindre effektiv och utöver detta får kommunen ingen möjlighet till intäkter”, skriver tjänstemännen.

Sammanfattningsvis kvarstår teknik- och fritidsförvaltningens bedömning att alternativet som är att föredra är att förse kommunens parkeringar, som i dag har myntautomater, med betalsystem via sms(app), alternativt med sms(app) som kompletteras med station för kortbetalning.

Teknik- och fritidsnämnden beslutade på gårdagens möte att godkänna informationen och valde att skicka upp två alternativ till beslutsförslag till kommunfullmäktige:

Alternativ 1)

Att befintliga avgiftsbelagda parkeringar förses med digital betallösning som bygger på SMS och applikationsbaserad betaltjänst eller

Alternativ 2)

Att befintliga avgiftsbelagda parkeringar förses med digital betallösning som bygger på SMS och applikationsbaserad betaltjänst samt med kortläsare för konto-/kreditkort,

Att hos kommunfullmäktige ansöka om extra investeringsmedel med 400 000 kronor för den utökade investeringskostnaden för kortläsare samt

Att ge teknik- och fritidsförvaltningen i uppdrag att utvärdera förändrad driftkostnad för kortläsarsystemet ett år efter införandet och återkomma med finansieringsförslag.

– Vi skickade upp båda alternativen men rekommenderade alternativ 2. Vi får se vad kommunfullmäktiges ledamöter bestämmer sedan, säger teknik. och fritidsnämndens ordförande Gottlieb Granberg (M).

SD reserverade sig mot hela beslutet.

Taggar

Dela


Läs mer

Myntautomater kan skrotas till förmån för sms-betalning
Förslaget: Myntautomater byts ut mot helhetslösning
Diskuterar parkeringslösning
Yrkande öppnar för p-skiva
Myntautomater tas bort – öppnar för p-skiva i framtiden

7 reaktioner på Myntautomater kan skrotas till förmån för sms- eller kortbetalning

Håller med några som förorda p-skiva det fungera i andra kommuner varför inte i Värnamo. Alla som besöker centrum kanske inte är för de digitala. Tänk på att alla ska kunna nyttja p-platserna inte bara kommunanställda.

Vårt förslag var P-skiva därför reserverade vi oss för beslutet.
Vi kommer lägga förslag om betalautomat på Stadshusets parkering om övriga parkeringar ska vara avgiftsbelagda.
Kommunen går back idag på automaterna, de kostar mer med underhåll, kontroll, el med mera än vad de får in i avgifter.

Värnamo är väl förmodligen enda stället där det finns myntautomater 😀

Ingenstans finns ett enda ord om de som skall använda parkeringsplatserna. Hela resonemanget handlar om att göra det enklare för byråkratin.
Varför inte försöka göra det enkelt för användarna?

Vill man ha några som handlar i centrum? Kolla Ljungby, där verkar det fungera att köra med gratis parkering/p-skiva.

Meeeen, varför inte anta det tredje och enda vettiga alternativet, p- skiva?
Ett utmärkt sätt att få in folk att handla i centrumbutikerna.

P-skiva fungerar alldeles utmärkt i många till storlek jämförbara städer såsom Vetlanda, Ljungby, Varberg med flera. Varför skulle det inte fungera i Värnamo? Om Värnamo kommun är så beroende av pengarna som kommer in
på parkeringsavgifter att vi måste ha dessa kvar, då är det konstigt att stadshusparkeringen är gratis, eller? Nej, fram för p-skiva!
Lennart Johansson

Kommentarsfunktionen är stängd