Nyheter

Jörgen tycker till i arenafrågan

Nyheter I en debattartikel reflekterar Jörgen Skärin (MP) över arenasituationens historia samt föreslår en satsning på ett arenabolag.

I en debattartikel reflekterar Jörgen Skärin (MP) över arenasituationens historia samt föreslår en satsning på ett arenabolag. Bilder:Värnamo kommun/Arkivbild

Värnamo Arena kunde i dag varit på plats och IFK kunde spelat sin första allsvenska match i april 2022 på en ny arena med fullsatta läktare på 7000 personer.

2017 tillsattes en grupp tjänstemän att utreda och förbereda för en ny arena i Värnamo på uppdrag av kommunstyrelsen, vilket MP var delaktig i under mandatperioden 2014-2018. Det presenterades en lösning där arenan var placerad öster om koloniområdet, i princip där ett nytt polishus skall placeras. Motiveringen var ett perfekt logistikområde som kan nås via E4:an samt riksväg 27 men också via järnväg vid station Rörstorp. Arenan projekterades till cirka 130 miljoner kronor och förebild var Falkenbergs arena. Detta genomfördes inte, mycket på grund av att IFK inte ville. De tyckte att de ville utveckla Finnvedsvallen och IFK-gården vid Ljusseveka. Eftersom IFK inte ville engagera sig i projektet så blev det en i pärm i hyllan på kommunkontoret till en utredningskostnad på cirka 100 000 kronor.

Nu kan man läsa om hur arenan är barnens framtid och vad som grusas. IFK jobbade 2017 med att bli ett elitlag och att ungdomsverksamheten är så viktig för samhället, vilket Miljöpartiet prioriterat. IFK:s roll är en grundbult i barns uppväxt i Värnamo. Om arenan 2017 blivit verklighet skulle inte fotbollen varit ett steg längre fram i dag, men nu skall man inte vara efterklok utan se framåt.

Miljöpartiet var med och beslutade att arenan skulle uppföras i beslutet i februari 2022 då vi var en del i kommunstyrelsen efter en snabbutredning från november till februari, eftersom IFK gick upp i allsvenskan och Finnvedsvallen inte var godkänd för allsvenskt spel utan endast för superettan-spel. Men när uppdraget som tidigare ekonomichef fick, att se vilken finansieringsmodell som skulle var möjlig för att bygga en arena, så ville MP att den inte skulle vara i den kommunala investeringsbudgeten utan i bolagsform men det sågades, för likt Gummifabriken skulle den understa raden alltid bli svart med hjälp av koncernbidrag samt att skattemässigt skulle byggnation och drift vara momspliktig.

Vi i MP tycker: Bilda ett arenabolag och tillsätt en styrelse som skall göra verksamheten på affärsmässiga grunder, för vad som presenterats i media är ju restaurang, VIP-rum och sportcenter med kommersiella inslag och föreläsningar med mera. Är det något som kommunal verksamhet skall hålla på med är det en kommuns uppdrag när man måste prioritera. Någon jämför med Gummifabriken fast med benen inriktade på idrottshälsans utveckling. Kanske krockar det lite med Borgen-konceptet, men då kan Värnamo flytta fram sin position inom friskvårdskommunen.

Jörgen Skärin/Miljöpartiet

Taggar

Dela


Läs mer

Efter arenabeskedet: ”Tveksam till hela processen”
”Gjort en annan bedömning som han tyvärr inte kommunicerat”
IFK-ordföranden efter chockbeskedet: ”Skulle inte överleva det”
Just nu: Nya arenan skjuts upp

13 reaktioner på Jörgen tycker till i arenafrågan

Arenan är bestämd sedan länge och undersökningar gjorda och allt är klart för en ny arena (gamla 60 år) så allt annat än en ny arena begraver Värnamo förskott. I så fall är vi ett 20-tal som lämnar till dem som satsar på ungdomar och publik. Värnamo blir en spökstad med droger.

Den som tror att pengarna i stället kommer gå till skola och omsorg är riktigt naiv. Har jobbat länge i skolans värld och där har kommunpolitikerna inte satsat något speciellt. Varför ska de göra det nu? Pengarna stoppas in lite här och där.

Som jag uppfattat det hela är det tydligen bara IFK Värnamo som ska ges tillträde till den nya arenan, trots att den ska finansieras med skattepengar! Låt IFK själva stå för kostnaderna! De får väl skicka notan till fotbollsförbundet om vår fina finnvedsvall inte uppfyller dessa byråkraters krav! Jörgen Skärins parti brukar betona att bl a bilismen måste bära sina egna kostnader! Det gör denna kategori med råge! Borde då inte fotbollen också stå för sina kostnader i form av arenor som bara ska brukas av de själva? En ny sim- och sporthall borde ha en betydligt högre prioritet än en fotbollsarena med tanke på hur fin den befintliga Finnvedsvallen faktiskt är!

–ang de nödvändiga intäkterna : Det räcker naturligtvis inte att någon hon gång ha Håkan Hellström och kanske Elton John. Det krävs ett momentum, och det är en stor utmaning för arenorna ute i landet. De som inte lyckas riskerar att hamna i arenornas b-lag, framhöll Jens Rundkvist på kommunikationsbyrån JJP.
Det behövs innovation och kreativitet, särskilt i arenorna utanför Stockholm, Malmö och Göteborg.
Bara ränta och avskrivning ligger väl på 2 miljoner i månaden. Därtill kommer drift och underhåll av arenan, på kanske minst hälften av kapitalkostnaderna.
Nä.. Kso Tobias o Mikael – ta bilen snabbt på ett studiebesök i Åby- hallen utanför Växjö, där föreningen, näringslivet och kommunen lyckat få till något Lågpris och som ger bygden ett kvitto på att det går att tänka utanför fotbollsförbundets box, i beprövad Gnosjö/ Västboanda.

Tack för ett av de bästa inläggen i den här härvan och hoppas att det löser sig med den nya arenan.

Ledningarna för arenorna tror inte sällan att deras nya megahall automatiskt ska få Bruce Springsteen eller Madonna att knacka på. Och ibland träffar de rätt, Bob Dylan kom en gång till Kinnarps Arena i Jönköping som tar 7 000 betalande.
Ett tänk som Åby-arena bandy i Växjö borde locka till nya idéer kring Fotbollsförbundets låsning på alltför höga krav kring klubbar som inte besitter storstadens publikunderlag. Åby – föreningen utanför Rottne borde inspirera såväl IFK som ledande politiker i Värnamo kring samarbete ideella sektorn, näringsliv som kommun.

Hej Jörgen! Mycket intressant inlägg,. Placeringen av arenan som du nämnde hade varit klockren med logiskt. Intressant att IFKvar emot det. Det kunde stått klart för ett antal år sedan. Stort tack för inlägget Jörgen. Hälsningar Christian

Beslut är taget i både kommunstyrelse och kommunfullmäktige 2022 -02! Kommunen och IFK är överens! Handslag löfte och skrivet avtal IFK litar på att politiska löften hålls! IFK får dispens under 3 år! Nu ändras de politiska förutsättningar na! Grunden för dispensen faller!
Utan dispens blir det spel i Borås och konkurs! Att skjuta på arenabygget i 3 år innebär att man inte kommer att behöva bygga! Elitverksamhet för både herrar och damer går i graven. 600 barn får väl kommunen ta över! Enda alternativet är att bygga nu, alternativet är att man sänker IFK! Det finns ju ett beslut taget att man skall bygga! Till Socialdemokraterna i Värnamo: Tänk om tänk rätt! Fotboll är glädje! Ert samarbete med SD är ett lågvattenmärke! Ni har ingen röd linje längre.

S samarbetar inte med SD, har inte gjort det historiskt och kommer inte att göra det framöver. Att sedan två partier har kommit fram till samma slutsats var för sig, att kommunen just nu inte har råd med denna satsning på en ny arena, betyder inte att man samarbetar.

Det jag inte begriper är om man redan röstat i kommunfullmäktige om arena varför röstar man igen?
Vi är många bakom er IFK och jag hoppas ni vinner mot Malmö i sämsta fall tar poäng. Jag hoppas verkligen ni håller er kvar i allsvenskan så att ni fortsätter att göra oss stolta. Hatare kan stanna hemma.

Kommunen går ju back. Det saknas pengar till det viktigaste i en kommun nämligen skola, barnomsorg och äldreomsorg.

Tycker det var helt rätt från IFK:s sida. Idag och som många andra lag i Värnamo svårt med omklädningsrum och toalett. Varför inte koncentrera träning till omklädningsrum som andra ortslag i kommunerna. Hörde att för 15 år sedan att Värnamo Södra ville träna på gräs när konstgräset var skit på Gröndal. Man ville träna på Tinas ö men det gick inte för då var vaktmästarna tvungna att klippa gräset 2 gånger i veckan och det var jobbigt. De ville att killarna skulle träna på Ljusseveka. Men det fanns då inte toaletter där. Då tyckte kommunen att föräldrar fick slussa de som behövde gå på toa ner till konstgräset på Finnvedsvallen.
Svårt att se vad som behövs när man vill ha något. På Ljusseveka idag finns fortfarande inga omklädningsrum, toaletter och knappt ngnnågonmöjlighet till vatten att fylla på vattenflaskan. Så kontentan är att det man arbetade för 15 år sedan i alla lag i Värnamo så har det inte hänt ett skit från kommunens sida.

Dessa idéer kommer för sent. Arenan har diskuterats i 1,5 år. Det är inte seriöst som oppositionspolitiker, eller en ensam i majoritetsblocket, att stoppa en arena i sista sekunden. Det urholklar folkets förtroende för demokratin och får Värnamo att se ut som en anarkistisk bonderepublik.

Detta oseriösa agerande av en enskild “förtroendevald” försätter IFK Värnamo och dess medlemmar i en oerhört svår situation. Kommunens uppgift är att stötta inte att lägga krokben på mållinjen.

Kommentarsfunktionen är stängd