Nyheter

IFK-ordföranden efter chockbeskedet: ”Skulle inte överleva det”

Nyheter I dag klubbade kommunstyrelsen igenom alliansens budget under de kommande åren. I det reviderade förslaget ingår inte en ny arena för IFK Värnamo. Något som nu riskerar att få stora konsekvenser. – Elitverksamheten skulle inte överleva det och då skulle nog ungdomsverksamheten gå omkull också, säger IFK Värnamos ordförande Fredrik Lingeskog.

Centerns Johan Hilding valde att gå emot partilinjen under kommunstyrelsens möte under onsdagen. Han yrkade bifall till alliansens budgetförslag men la också ett tilläggsyrkande om att vänta med arenabygget. Oppositionen ställde sig bakom det reviderade budgetförslaget och vann i omröstningen med sju mot sex. Går kommunfullmäktige på samma linje innebär det att som tidigast kan bli en ny arena 2028.

Kan tvingas flytta redan den här säsongen

Finnvedsvallen är inte godkänd för allsvenskt spel. Men IFK Värnamo har fått dispens under tre säsonger. Dispensen gäller dock bara för om en ny arena är på gång till 2025. Något som nu alltså inte verkar bli verklighet.

Reglerna är glasklara: Ingen arena klar till säsongen 2025 innebär att IFK Värnamo får hitta en arena som är godkänd av förbundet.
– Så blir det absolut. Sedan om det sker nu direkt eller nästa år, det vet inte jag och det vet inte Svenska fotbollförbundet heller i och med att de inte haft en sådan här situation innan, berättar Fredrik Lingeskog.

Har ni pratat med förbundet i dag?
– Nej, vi har haft fullt upp här idag.

”Sviker en hyresgäst”

Budgeten ska även gå igenom kommunfullmäktige innan den klubbas definitivt. Men det som beslutas i kommunala nämnder brukar allt som oftast också bli beslutet i den sista instansen.

Vad tror du, kommer budgeten gå igenom i kommunfullmäktige också?
– Det är jättesvårt att säga, men det är klart att dagens besked är ett stort steg tillbaka i arenafrågan. Men det är alltid svårt att spekulera. Läget ser tuffare ut nu.

Fredrik Lingeskog berättar att det finns ett principavtal mellan klubben och kommunen gällande hyran på den nya arenan.
– Det är en hyresgäst som man nu sviker.

Han fortsätter:
– Det är ingen som i budgeten har tagit hänsyn till att IFK Värnamo även genererar intäkter till kommunen.

Om det blir så att IFK tvingas byta hemmaarena så ser det dystert ut för klubbens framtid menar ordföranden.
– Jag har väldigt svårt att se hur IFK Värnamo ska överleva. Vi har stora sponsorer som stöttat oss för att vi ska kunna etablera oss i allsvenskan över tid. Det är klart att luften går ur dem om vi skulle behöva spela på annan ort. Elitverksamheten skulle inte överleva det och då skulle ungdomsverksamheten gå omkull också.

Taggar

Dela


Läs mer

Just nu: Nya arenan skjuts upp
Efter arenabeskedet: ”Tveksam till hela processen”
”Gjort en annan bedömning som han tyvärr inte kommunicerat”
Jörgen tycker till i arenafrågan

9 reaktioner på IFK-ordföranden efter chockbeskedet: ”Skulle inte överleva det”

Jönköping fick 5-6 års dispens då kommunen inte kunde bestämma plats och omfattning.

Fredrik för att överleva så i första hand tycker jag att man skall prioritera skola, vård, omsorg av våra gamla människor. Idag har vi många fina fotbollsplaner i kommunen så att det räcker till alla.

Tycker nog att IFK skall lugna ner sig. Bättre att leta efter alternativa lösningar. Går det inte att uppgradera Finnvedsvallen till en acceptabel standard? Varför inte bygga en arena i egen regi? Lär av Vandalorum!

Håller med Jörgen. Och Fredrik, varför fick Thern och kompani lämna? Hjärnan till att vi är i allsvenskan är bortplockad. Hur ska vi då stanna kvar utan hjärna. Hade väldigt gärna haft en ny arena och ett stabilt allsvenskt lag, men det känns inte som att IFK är kapabel för att lyckas med det. Så beslutet var nog bra på lång sikt. Kolla på Öster, åkte ur allsvenskan innan nya arenan var färdig. Nu är den inte ens halvfylld på matcherna.

Öster spelade invigningen mot IFK Värnamo i superettan september 2012 när de gick upp i allsvenskan, ramlade ur allsvenskan 2013.

Det är bra när man kan prioritera gällande investeringar kommunen behöver göra. Starkt att gå emot partilinjen. Nu är det bara att titta på bolagslösningar eller privata intressenter för att bygga en arena. Eller blir Hilding ersatt till kommunfullmäktige av Allianspakten. Avtal skall hållas har ju hörts tidigare i motioner i fullmäktige. Hur är det med jävsituationen i kommunfullmäktige en ordförande och en i styrelsen i IFK.

Rättelse! kommunstyrelsen beslutade enligt alliansens budget med ett yrkande ifrån Johan Hilding (C) som bifölls av Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.
Det är Alliansens förlag som är kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige.

Kommentarsfunktionen är stängd