Nyheter

Efter arenabeskedet: ”Tveksam till hela processen”

Nyheter Centerpartisten Johan Hilding vände upp och ner på den politiska scenen i Värnamo igår när han yrkade på att bygget av den nya fotbollsarenan ska skjutas fram. Dagen efter står han fortfarande fast vid sitt beslut. – Det ingår inte i kommunens kärnverksamhet att bygga en arena.

Johan Hilding. Foto: David Alin och Värnamo kommun

Alliansen i kommunen, där Centerpartiet ingår, var överens om en budget där den nya arenan skulle ingå. Men i sista stund yrkade partiets Johan Hilding på att arenan ska skjutas på framtiden. Det yrkandet gick igenom med stöd från S och SD.
– Vi måste vara rädd om vår kärnverksamhet som är vård, skola och omsorg. Det här är en stor investering som alltid blir dyrare än vad man tänkt när man bygger något, berättar Johan Hilding om varför han bestämde sig för att framföra yrkandet.

Han fortsätter:
– Man vet ju inte heller hur det här med inflationen och lågkonjunkturen kommer påverka oss. I sista änden kan en sådan investering göra att vi behöver spara in på personal i skola, vård och omsorg. Jag är absolut inte emot fotbollen, tvärtom. Men när korten såg ut som de gjorde, då måste man också agera tycker jag.

Den ekonomiska situationen är här och nu och ingen vet hur det kommer se ut om några år. Det här kommer få stora konsekvenser för IFK Värnamo då de kommer tvingas flytta sina hemmamatcher, är det en aspekt du vägt in?
– Det finns alltid för- och nackdelar… Men kärnverksamheten kommer först tycker jag. Det är ändå det som är kommunens grund, det är inte att bygga en fotbollsarena. Sedan finns det många andra idrotter också, säger Johan Hilding och fortsätter:
– Jag tycker att det är trångsynt av fotbollsförbundet att de kan ställa såna enorma krav på en liten kommun. Man kan ju tycka att de kunde ha lite sunt bondförnuft.

Finnvedsvallen är inte godkänd för allsvenskt spel och IFK spelar sina hemmamatcher där på dispens. Men dispensen är under förutsättning att en ny arena är på gång. Om byggstarten skjuts upp så talar det mesta för att IFK Värnamo kommer tvingas spela hemmamatcher i Borås, kanske till och med redan under innevarande säsong.

Klubbens ordförande Fredrik Lingeskog sa i denna artikel att han inte upplever att det i budgeten tas hänsyn till att IFK Värnamo även genererar intäkter till kommunen.
– Så länge de ligger kvar i allsvenskan så finns det kanske det. Men det vet man ju inte heller, ett fotbollslag kan åka upp och ner och då sitter man där med Svarte Petter, säger Johan Hilding.

Det krävs rätt mycket för att gå emot partilinjen. Hur tänker du kring det?
– Det är inte riktig sant, vi har haft uppe detta på dialogmöten och det är inte bara jag som tycker som jag.

Det har varit reaktioner på att Hildings yrkande kom fram först under gårdagen.
– Jag har varit tveksam till hela processen tycker jag, kommenterar han det.

Vad har du fått för reaktioner från partiet?
– Från medlemmarna?

Ja.
– Jag har bara fått positivt.

Definitivt besked i arenafrågan kommer den 21 juni då kommunfullmäktige ska besluta om saken.

Taggar

Dela


Läs mer

”Gjort en annan bedömning som han tyvärr inte kommunicerat”
Jörgen tycker till i arenafrågan

6 reaktioner på Efter arenabeskedet: ”Tveksam till hela processen”

Dags att nyansera bilden lite, allt är inte svart/vitt. All heder till Hilding, som agerat efter sin egen övertygelse, och inte böjt sig för ”partipiskan”. Tror vårt samhälle skulle vara ännu bättre, om fler politiker uppträdde så. Det är ju helt vansinnigt att 51% i en kommun/region/riksdag, skall framstå som allvetande och inte behöva ta några råd/tips/idéer från andra. Över till sakfrågan om arenan, även där kan man givetvis se det från flera sidor. Arenakraven kommer från Svenska Fotboll Förbundet. Även elitföreningarnas egen organisation SEF är med på ett hörn. Man kan väl säga att de har lyckats, eftersom det byggts/renoverats ett stort antal arenor senaste åren. Det hade säkert inte skett om kraven saknats, vilket kanske kan anses som positivt. Jag tycker det är tid att ”utmana” förbundet, ingen kommun har gjort detta på allvar hittills. Värnamo kan väl på sikt klara att bygga en ny arena, värre är det för en kriskommun som Degerfors. Att de skall behöva satsa 50-100 miljoner för att spela i en serie, som de är sportsligt kvalificerade för, är ju vansinnigt. Låt alla klubbar få chansen att delta
på sportsliga grunder, och efter de förutsättningar som finns. Har själv årskort på Finnvedsvallen, och njuter av att kunna se fotboll på hemmaplan. Tycker den fungerat i stort sett bra, fullsatt vid ett par tillfällen. Tyvärr blir Värnamoborna ganska snabbt ”mätta”, det var t.ex. endast 2500 på matchen mot Kalmar, vilket jag tycker är dåligt. Tror inte fotbollen i närområdet upphör att existera bara för att en ny arena inte byggs. Tyvärr är spelarna i IFK, i ganska liten utsträckning från trakten. Allvarligare för fotbollen i stort är att stora orter, som Anderstorp och Hestra, nu saknar A-lag. Fotbollen i Östbo-Västbo har aldrig varit ”sämre” än denna säsong. Gislaveds IS ligger i div III, övriga lag håller till i lokala serier. Det är kanske där man i första hand skall satsa, för att få bredd. För utan bredd, blir det ingen topp. Sammanfattning avvakta med arenan, IFK är inte ett etablerat elitlag ännu. De arenakrav som finns, måste ju gå att diskutera på årsmöten, representatskap och inom SEF, allt kan inte vara hugget i sten. För fotbollens bästa måste det finnas balans i besluten, alla kan inte behandlas lika. De miljarder som Sveriges kommuner satsat på arenor, de senaste 20 åren, hade förmodligen gynnat idrotten mer, om delar använts på annat sätt. Tack till dig som orkat läsa allt detta !

Nackdelen är att många klubbar idag har stora problem att klara elitlicensen både på herr- och damsidan. Östersunds FK, Jönköpings Södra, IK Uppsala, Linköping, Kif Örebro, Gefle IF, Utsiktens BK är några exempel, som är under utredning.

Problemet är att IFK blivit lovad av kommunen att en ny arena skall vara klar 2025. Hade kommunen sagt nej 2022 kunde IFK haft möjlighet att utarbeta plan b. Nu finns inte den möjligheten eftersom dispensen ryker. Socialdemokraterna bytte åsikt och sa nej till arenan. En rödbrun röra mellan Socialdemokratin och Sverigedemokraterna krattade manegen för den politiska vilden Johan från C. Undrar vad Annie tycker.

Varför har du varit med och lovat att en arena ska vara klar 2025?
Förutsättningarna har ju inte direkt ändrats. Nu har ni ju ställt till ordentligt för IFK. Nu är det troligen för kort tid att hitta en annan lösning. Detta kan skada Ifk i många år.
.

Kommentarsfunktionen är stängd