Nyheter

Räddningschefen: ”Väldigt många fastigheter drabbade”

Nyheter Våra delar av länet är hårt drabbade av höga vattennivåer – och ännu har det inte nått sin kulmen. Samuel Nyström är vakthavande räddningschef i Jönköpings län. – Marken och alla vattendrag är mättade nu, säger han.

Foto: Sara Mejving

I helgen blev förberedelserna inför de höga vattennivåerna i Värnamo kommun klara och Samuel Nyström berättar att nivåerna nu är upp på barriärerna.
– Hade vi inte satt dem, så hade det börjat bli problem nu, berättar han.

Väldigt många fastigheter drabbade

Vattnet i både Värnamo och Vaggeryds kommun fortsätter att stiga. Men just nu handlar det inte om något akut läge för just räddningstjänstens arbetsbelastning.
– I Värnamo gör vi just för tillfället inte speciellt mycket utöver att det med jämna mellanrum kommer drabbade fastigheter som vi åker ut till. Det kan handla om någon källare vi behöver pumpa och så vidare. I Vaggeryds kommun har vi satt lite barriärer runt byggnader, men även i samband med en damm som vi håller på att styra undan vattnet från så vi inte ska få problem med dammfästet.

Samuel Nyström berättar att han just nu inte har några siffror på hur många fastigheter i kommunerna som drabbats av översvämningarna. Men han beskriver det som ”väldigt många”. Han råder fastighetsägare nära vattendrag att ha koll.
– En hel del av de drabbade fastigheterna är fritidshus och det är inte säkert att man är i dem så här års. Men försök att ha lite koll på dina byggnader. Vet man med sig att det är ett problem så kan man exempelvis förbereda sig genom att plocka upp saker som finns i källaren.

Kulmen om några dagar

När kulmen på vattenmängderna kommer nås är svår att bedöma. Markerna och vattendragen är mättade nu och under tisdagen ska det enligt SMHI komma ytterligare tio millimeter regn på vissa platser i länet.
– Sedan är det viss fördröjning till dess det här vattnet har nått ända ut i systemet. I norra delarna av länet och kanske Vaggeryds kommun så kanske den kulmen kommer om någon eller ett par dagar och sedan kommer det vara ytterligare fördröjning några dagar innan kulmen nått Värnamo.

Taggar

Dela


Läs mer

Läsarnas bilder från höga vattenflöden
Riksväg 27 översvämmad
Fick miljonbidrag för skyddsvallar
Varningen: Då gäller inte försäkringen vid översvämning
Skyddsbarriärer ska skydda panncentral: ”Vi har full koll på läget” 

1 reaktion på Räddningschefen: ”Väldigt många fastigheter drabbade”

Något säger mig att det lär dröja några veckor innan ”klimatalarmisterna” börjar larma om låga grundvattennivåer!

Kommentarsfunktionen är stängd