Nyheter

Fick miljonbidrag för skyddsvallar

Nyheter 15 kommuner fick under 2022 statsbidrag till förebyggande åtgärder mot naturolyckor i områden med befintlig bebyggelse. En av dessa var Värnamo.

Bild: Anette och Tero Hedin Väisänen

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, arbetar med att förebygga och mildra effekterna av naturhändelser – främst ras, skred, skogsbrand, storm och översvämning – samt att anpassa samhället till ett förändrat klimat och att skydda samhällsviktig verksamhet. En del i detta arbete är att fördela statsbidrag till kommuner.

– Klimatförändringarna gör att det förebyggande arbetet blir allt viktigare. Alla med ett ansvar behöver identifiera risker och vidta åtgärder för att förhindra olyckor och andra negativa klimateffekter, så långt det är möjligt. Det är avgörande för hur stora konsekvenserna blir av naturolyckor nu och i framtiden, säger Ida Axelsson Wall, samordnare och handläggare på MSB.

Bidrag kan ges för åtgärder som minskar sannolikheten för eller konsekvenserna av naturolyckor i områden med befintlig bebyggelse. Bidraget omfattar naturolyckor i form av översvämning, ras, skred eller erosion. Exempel på åtgärder är vallar, pumpar och fördröjningsmagasin liksom tryckbankar, spontning och avschaktning av slänter.

Kommuner som fått bidrag under 2022

Under 2022 fördelade MSB drygt 230 miljoner kronor till kommunerna för förebyggande åtgärder. Storleken på projekten varierar och en kommun kan få upp till 60 procent av sina kostnader för en åtgärd. Värnamo kommun fick drygt 8,2 miljoner kronor i bidrag. Pengarna användes till att bygga skyddsvallar i Lagan.

– Detta år var det många som fick bidrag för att förebygga översvämningar, exempel på det är Kristianstad och Vellinge som båda har stora, omfattande projekt på gång. Vi har även fattat beslut om mindre åtgärder såsom skydd av fastigheter från bergras i Munkedals kommun liksom utredningar för att förebygga erosionsskador i Ragunda kommun, berättar Ida Axelsson Wall.

Taggar

Dela


Läs mer

Räddningschefen: ”Väldigt många fastigheter drabbade”
Skyddsbarriärer ska skydda panncentral: ”Vi har full koll på läget”