Nyheter

Skyddsbarriärer ska skydda panncentral: ”Vi har full koll på läget” 

Nyheter Värnamo Energis panncentral i Forsheda riskerar att översvämmas. Trots det oroliga läget är produktionschefen Stefan Berg lugn. – Så länge 27:an är körbar så är det inga problem.

Bilder: David Alin

Värnamo kommun har byggt skyddsbarriärer kring panncentralen i Forsheda för att minska risken för översvämning.  [1/5]

Skyddsbarriärerna har byggts vid askutmaningen på vardera sida om pannan.  [2/5]

Vattnet i Storån stiger allt närmare tomten.  [3/5]

Parkeringen fylls med allt mer vatten.   [4/5]

Bygget av skyddsbarriären. Bild: Pressbild  [5/5]

Panncentralen på Galvanovägen i Forsheda försörjer ett 15-tal kunder i samhället med fjärrvärme. På grund av de allt högre vattennivåerna i Storån har vattnet letat sig ut på åkermarken bakom panncentralen. För att minska risken för översvämning har Värnamo kommun byggt upp skyddsbarriärer på vardera sida om panncentralen. När tidningen är på besök under onsdagsmorgonen står en stor del av parkeringen under vatten. 

– Vi hade ett par digitala möten med tekniska och andra inom kommunen tidigare under veckan. Enligt de signaler vi fick då steg nivån i Storån med en centimeter i timmen. Då sa jag att jag åker dit och tittar till på måndag kväll. Vi träffades tillsammans med tekniska där tisdag morgon och under tiden vi pratar så kommer det manskap och påbörjar invallning på vardera sida vid askutmatningen vid pannan för att först och främst skydda byggnaden. Pannan står högt så det är inga problem men ytterdelarna lägre så vi bestämde oss för att valla in dem, säger Stefan Berg, produktionschef på Värnamo Energi. 

En annan åtgärd som har gjorts är att man har satt en pinne med en tyngd i ena änden för att mäta vattennivån varje morgon.

– När jag var där nu på morgonen så hade vattnet stigit en halvmeter in på tomten, jag trodde att det skulle vara mer. Det jag kan säga är att våra kunder i Forsheda behöver inte vara oroliga. Det såg vi 2020. Så länge 27:an är körbar så är det inga farbara problem. Vi är trygga i situationen och ser ingen fara i det här, även om vi inte kan bestämma över vädret. 

Se David Alins film från platsen

Taggar

Dela


Läs mer

Räddningschefen: ”Väldigt många fastigheter drabbade”
Fick miljonbidrag för skyddsvallar
Storån stiger – Lagan sjunker
Lagan och Storån sjunker
Bildspel: Vattnet sjunker vid Åbo
Vattnet sjunker – men nu upptäcks skadorna det orsakat