Nyheter

Varningen: Då gäller inte försäkringen vid översvämning

Nyheter Svenska försäkringsbolag har generellt sett ett bra skydd översvämningar orsakat av exempelvis skyfall. Men det finns fallgropar och det gäller som fastighetsägare att hålla sin fastighet i bra skick.

Bild från Värnamo förra veckan. Foto: David Alin

I det pågående vattenkaoset i våra kommuner så har en hel del fastigheter skadats när vatten har trängt in. Har man en lämplig försäkring för sin villa så ersätts man från försäkringsbolaget vid eventuella skador.

Men det är inte hugget i sten. En del kriterier måste uppfyllas och du ersätts inte om du har en dålig dränering. Vi har fokuserat på vad som gäller för en villaförsäkring och skador som uppstår inne i huset på grund av vatten som rinner in genom yttertak och fasad täcks normalt inte heller av villaförsäkringen. Samma sak gäller för fritidshus.

Bör se över sitt hus

Konsumenternas är en oberoende stiftelse som ger råd och vägledning om bland annat vad som gäller med olika försäkringar. På deras hemsida kan man ta del av en hel del tips och råd om hur man kan göra för att förebygga och minimera skador i händelse av skyfall och översvämning. De rekommenderar att man regelbundet ska se över sin dränering, samt tak och fasad.

Man bör också gå över hängrännor och stuprör samt fundera om golvbrunnar i källaren behövs om man nu ska ha sådana. Golvbrunnar kan vara en risk då vatten riskerar att tränga upp ur dem vid höga vattennivåer.

Om olyckan ändå är framme så bör man som fastighetsägare snarast begränsa skadorna genom att exempelvis slå av strömmen, flytta undan saker som riskerar att drabbas. Om det kommer upp vatten från en golvbrunn så kan man trycka in en handduk eller filt och sedan lägga en tyngd över för att hålla det på plats.

Taggar

Dela


Läs mer

Räddningschefen: ”Väldigt många fastigheter drabbade”
Läsarnas bilder från höga vattenflöden

1 reaktion på Varningen: Då gäller inte försäkringen vid översvämning

Med tanke på översvämningarna nu så lär väl planerarna på Värnamo kommun kanske inse vilket ”sumphål” man valt ut för IFK Värnamos nya fotbollsarena, men det är ju så dags nu!
Alla med minsta vett vet ju att större byggnadsprojekt bör ske på mer höglänt terräng och inte i låglänta mossar och ren sumpmark!

Kommentarsfunktionen är stängd