Nyheter

Markbytesavtal på gång

Nyheter Mark- och exploateringsenheten behöver ett extra anslag för att genomföra markbytet med Växjö stift inför det kommande anstaltsbygget. Nu får kommunfullmäktige säga sitt i frågan.

Mark- och exploateringsenheten behöver ett extra anslag för att genomföra markbytet med Växjö stift inför det kommande anstaltsbygget. Nu får kommunfullmäktige säga sitt i frågan. Bilder: David Alin/Kriminalvården

Den 22 oktober 2022 tecknades ett samverkansavtal mellan Värnamo kommun och Kriminalvården gällande etableringen av en anstalt i Hörle. Kommunen ägde inte den aktuella marken för etableringen av den nya anstalten men hade redan tidigt haft en dialog med Växjö stift om den aktuella ytan då det är de som är ägare till fastigheten Vällersten 5:10. För att få tillgång till marken har ett markbyte diskuterats fram mellan kommunen och stiftet där kommunen får del av Kärda 1:1 och del av Vällersten 5:10 samtidigt som stiftet erhåller del av Lundboholm 3:1. 

I korthet går markbytet ut på att Värnamo kommun säljer cirka 73 hektar av fastigheten Lundboholm 3:1 i Bor till Växjö stift, ett område som i dag utgör ren skogsmark. Samtidigt köper kommunen 50 hektar av fastigheten Vällersten 5:10, söder om Hörle, ett område som i dag utgör ren skogsmark. 

Dock har arbetet med planläggningen av det cirka 30 hektar stora anstaltsområdet fortgått parallellt (detaljplan har precis skickats ut på samråd). Det innebär att det finns ett rejält förväntningsvärde på de 30 hektar som håller på att planläggas, varför värdet på denna del är flera gånger högre än ett rent skogsmarksvärde. 

Utöver de 50 hektar söder om Hörle förvärvar kommunen också cirka 20 hektar av fastigheten Kärda 1:1 utav stiftet. Området utgörs av skogsmark, friluftsområde med motionsslingor, område för hembygdsgård samt större delen av vattenområdet för Lillesjön. 

Både Värnamo kommun och Växjö stift är juridiska personer för vilka det krävs förvärvstillstånd vid köp av jord-och skogsbruksmark från privatpersoner. Det är därför viktigt för båda parter att inte minska sitt nettoinnehav av mark. Enligt upprättat markbytesavtal går båda parter i princip plus-minus noll avseende markinnehav. 

Som ovan nämnts finns ett förväntningsvärde på den del av Vällersten 5:10 (cirka 30 hektar) som planläggs som kriminalvårdsanstalt. Processen med planläggningen har kommit rätt långt och detaljplanen har precis skickats ut på samråd. Enligt vedertagna värderingsprinciper ska området därför värderas som råmark i stället för skogsmark. 

I de förhandlingar som skett mellan Värnamo kommun och Växjö stift har man kommit överens om följande värden för de ingående delarna i markbytesaffären:

∗ Del av Lundboholm 3:1 – 10,5 miljoner kronor

∗ Del av Kärda 1:1 – 2,5 miljoner kronor

∗ Del av Vällersten 5:10 – 18 000 000 kronor. 

Det innebär att Värnamo kommun ska erlägga en mellanskillnad om 10 miljoner kronor till Växjö stift. Enligt överenskommelsen ska ersättningen betalas senast den 31 december 2023.

Kompletterande markförvärv/markbyten:
Värnamo kommun behöver göra ytterligare kompletterande markförvärv/markbyten för att få access till området som förvärvats av stiftet för anstaltsetableringen. Bland annat för utbyggnad av gata in till området samt gång- och cykelväg mellan Värnamo och Hörle. Mark- och exploateringsenheten bedömer att ytterligare
tre miljoner kronor behöver avsättas för att nödvändiga markförvärv. 

Finansiering 

Mark och exploateringsenheten erhåller årligen en budget om två miljoner kronor till investeringsprojekt för markförvärv. De medel som avsätts här ska i första hand täcka mindre löpande markförvärv som är nödvändiga och det finns i dag flera pågående markförhandlingar varför den kvarvarande budget som finns till stora delar redan är intecknad. 

För att kunna genomföra ovan nämnda markbytesaffär med stiftet och tillkommande kompletterande markförvärv behöver därför mark och exploateringsenheten ett extra anslag på 13 miljoner kronor till projektet markförvärv redan under innevarande år 2023. Även om Värnamo kommun kommer att sälja vidare den yta som planläggs för anstalten, cirka 30 hektar, vilket kommer att generera en intäkt, så kommer man att behålla merparten av den mark man förvärvar. Antingen som ren skogsmark eller som gata eller gc-väg, vilket då blir anläggningstillgångar. Mark och exploateringsenheten ser det därför som en fördel att det önskade extra anslaget om 13 miljoner kr läggs till investeringsprojektet för markförvärv”, skriver tjänstepersoner. 

Kommunstyrelsen beslutade på sitt senaste sammanträde att föreslå att kommunfullmäktige godkänner det upprättade markbytesavtalet samt att mark- och exploateringsenheten beviljas det extra anslaget på 13 miljoner kronor för att genomföra markbytesaffären.

Taggar

Dela


Läs mer

Så mycket kostar anstalten 
Tyck till om anstaltsplanerna
Anstalten byggs i Hörle
Klartecken för markbytesavtal

1 reaktion på Markbytesavtal på gång

Får passa på att gratulera Växjö stift eller som vi säger i Småland: Gratis är gott. Hoppas att stiftet använder pengarna till att hjälpa de nyfattiga i stiftet!

Kommentarsfunktionen är stängd