Nyheter

Tyck till om anstaltsplanerna

Nyheter Nu får kommuninvånarna chansen att tycka till om anstaltens detaljplan.

Bilder: Värnamo kommun

Här, på den obebyggda tomten Vällersten 5:10 är tanken att Kriminalvårdens anstalt ska byggas.  [1/2]

Bild över förslaget till detaljplanen för anstalten, belägen strax söder om Hörle.  [2/2]

Förra året berättade vi att Kriminalvården ska bygga en ny anstalt i Hörle. Nu har samhällsbyggnadsförvaltningen skapat ett förslag till detaljplan för fastigheten Vällersten 5:10 med flera. Detaljplanen omfattar ett cirka 35 hektar stort skogsområde strax söder om Hörle och möjliggör för byggnationen av anstalten samt infrastruktur i form av gata för angöring och gång- och cykelväg.

”Inom planområdet som idag är obebyggt skapas förutsättningar för byggnation av en kriminalvårdsanstalt med tillhörande komplementbyggnader. Planens genomförande kommer därmed att medföra nya inslag av stora byggnader i området. Enligt Kriminalvården kommer 7–9 olika huskroppar, beroende på verksamhetsuppdrag och säkerhetsklass behövas initialt för 250 intagna. Planen möjliggör för en fördubbling av antalet platser. Det är nödvändigt för kriminalvården att ha en hög nivå av säkerhet för att uppfylla kravet på att skydda samhället, ha god omvårdnad för att kunna påverka klienterna till ett liv utan kriminalitet. Säkerhet kring en anstalt innefattar murar, stängsel, larm och kameror”, står det i detaljplanen.

Samrådet pågår från den 3 november till och med den 1 december och planhandlingarna finns under samrådstiden utställda i stadshusets foajé och på Värnamo stadsbibliotek och finns även tillgängliga på kommunens hemsida. 

”Detaljplanen handläggs med utökat planförfarande eftersom detaljplanen bedöms ha ett betydande intresse för allmänheten. En undersökning av betydande miljöpåverkan är gjord i samband med planen och dess genomförande anses inte medföra betydande miljöpåverkan. I detta sammanhang vill vi också uppmana fastighetsägare om medverkan till att informera sina hyresgäster om plansamrådet”, skriver tjänstepersoner. 

Tanken är att beslut om detaljplanen ska kunna tas av kommunfullmäktige under tredje kvartalet nästa år.

Taggar

Dela


Läs mer

Anstalten byggs i Hörle
Markbytesavtal på gång
Klartecken för markbytesavtal

2 reaktioner på Tyck till om anstaltsplanerna

Oj! Nu får Naturskyddsföreningen mycket att göra. 35 hektar att leta efter skyddade växter och insekter. Vi får väl se om de överklagar ett eventuellt bygglov. Kanske vi får se en ny anstalt 2035.
OBS! Ironi.

Bra att utveckla Värnamo norrut. Hörleanstalten och dess placering i område som består av mark lämplig för exploatering. Till skillnad från södra Värnamo med god kulturmark. Vällersten, Torp och Hörle kan skapas till bostadsområde med lantlig prägling.

Kommentarsfunktionen är stängd