Nyheter

Så mycket kostar anstalten 

Nyheter Världens bäste unge fotbollsspelare kostar lika mycket som den planerade anstalten i Hörle.

Bilder: David Alin/Pressbilder/Wikipedia

Nu vet vi prislappen på anstalten: 1,8 miljarder. Vad får man då för 1,8 miljarder?  [1/7]

Kontraktet för fransk fotbolls gunstling, 24-årige Kylian Mbappé – han såldes till Paris Saint-Germain sommaren 2017 för 1,8 miljarder kronor.  [2/7]

Världens två dyraste bilar under 2022: Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupé (värd, 1,4 miljarder kronor) + McLaren F1 (värd 266 miljoner kronor) plus drygt 90 miljoner kronor på sparkontot.  [3/7]

Ett nybyggt jättehus på 3 200 kvadratmeter med tio sovrum, 23 badrum, vinkällare, gym, poolområde, gästhus med pool och upplyst tennisbana i Bel Air i Los Angeles.   [4/7]

En hel formel 1-säsong i Honda Racings regi 2008.   [5/7]

Sex stycken nya fotbollsarenor i Värnamo stad.  [6/7]

Sex stycken nya viadukter i Värnamo stad.  [7/7]

På landsbygdsdialogen i Torskinge diskuterades etablerande av företag på landsbygden. Bland annat höll Jan Lindeberg, kommunens mark- och exploateringschef, en kort föredragning av Värnamos kommuns etableringsteam. Därefter presenterades i korthet kriminalvårdens satsning på en anstalt i Hörle.

– De kontaktade oss under 2021 och berättade att de var intresserade av att etablera en anstalt i Värnamo kommun. 2022 fick vi beskedet att de hade valt ut ett område söder om Hörle som lämplig plats för etableringen av en anstalt. De ska bygga en klass 2-anstalt, en sluten anstalt, för inledningsvis 250 interner, men som kan komma att byggas ut över sikt, och minst lika mycket arbetstillfällen. Kriminalvården själva bekostar anstalten och den kommer att kosta 1,8 miljarder kronor. De behöver 30 hektar mark och vi är i princip i land med Växjö stift om ett markbyte. Den här satsningen kommer även att innebära en utveckling norr mot Hörle, säger Jan Lindeberg.

1,8 miljarder kronor för en anstalt söder om ett samhälle i norra delen av Värnamo kommun. Det är en storsatsning av rang, och motsvarar den högsta lottovinsten som någonsin delats ut i Frankrike. Vad får man då för 1,8 miljarder kronor? Här får ni ett par exempel: 

– Kontraktet för fransk fotbolls gunstling, 24-årige Kylian Mbappé – han såldes till Paris Saint-Germain sommaren 2017 för 1,8 miljarder kronor.

– Världens två dyraste bilar under 2022: Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupé (värd, 1,4 miljarder kronor) + McLaren F1 (värd 266 miljoner kronor) plus drygt 90 miljoner kronor på sparkontot.

– Ett nybyggt jättehus på 3 200 kvadratmeter med tio sovrum, 23 badrum, vinkällare, gym, poolområde, gästhus med pool och upplyst tennisbana i Bel Air i Los Angeles. 

– En hel formel 1-säsong i Honda Racings regi 2008. 

– Sex stycken nya fotbollsarenor i Värnamo stad.

– Sex stycken nya viadukter i Värnamo stad.

Taggar

Dela


Läs mer

Markbytesavtal på gång
Klartecken för markbytesavtal

8 reaktioner på Så mycket kostar anstalten 

Tänk hur många liv som kommer att sparas, samt på hur mycket pengar som sparas genom ha dem inlåsta. Det kommer också ge många arbetstillfällen, såvida inte ”någon” hittar utrotningshotade växter och djur på platsen.

Den där sällsynta fladdermusen som alltid dyker upp vid önskemål om nyetableringar?

Måste vara väldigt sällsynt för hittas bara på platser, där kommunen kan tänkas bygga nya arenan aldrig annars. Skulle vara roligt få se ett så udda flygfä.

Har inte Naturskyddsföreningen varit där och kollat så där inte finns utrotningshotade växter och småkryp? Eller är det bara på platser IFK kan tänkas bygga arenan de dyker upp och letar?

Ah, nu vet vi hur anstalten kan utformas 😉

”Ett nybyggt jättehus på 3 200 kvadratmeter med tio sovrum, 23 badrum, vinkällare, gym, poolområde, gästhus med pool och upplyst tennisbana”

Kommentarsfunktionen är stängd