Klartecken för markbytesavtal
Nyheter Kommunfullmäktige beslutade att bevilja mark- och exploteringsenhetens begäran om ett extra anslag för att genomföra markbytesavtalet med Växjö stift.
I helgen berättade vi om förslaget till markaffär mellan Värnamo kommun och Växjö stift som möjliggör den planerade anstaltsetableringen i Hörle. Under gårdagskvällen var frågan uppe för behandling i kommunfullmäktige. Efter en kortare debatt godkände kommunfullmäktige det upprättade markbytesavtalet samt att mark- och exploateringsenheten beviljas det extra anslaget på 13 miljoner kronor för att genomföra markbytesaffären.
– Det var ett väldigt omfattande material, men det som får en att reagera är det här med förväntningsvärde. Det blev en dyr affär och jag tror inte att det blir någon plusaffär för kommunen i slutänden. Det är som de säger: när det regnar manna från himlen har den fattige ingen sked, menade Fjodor Eklund (V).
–Jag är inte så orolig för den fattiges slev i det här fallet, jag tror att han har en den här gången. Först och främst är det bra att vi får tillgång till den här marken, för nu är det full fart framåt för att planera detta och få anstalten färdig till 2029 som ju är planen. Jag är helt övertygad om att det här blir ett lyft för Värnamo med så många nya arbetstillfällen. Det är ju så att den här marken kommer vi att sälja till den som kommer att bygga anstalten, inte till Kriminalvården som har som praxis att hyra sina lokaler, så vi kommer att kunna sälja marken till ett högre pris än det vi köpte den för. Vi kommer också att kunna etablera vägar, cykelvägar och annan infrastruktur och de kostnaderna tar Kriminalvården i slutänden, så jag tror faktiskt att det här blir en plusaffär för kommunen i slutänden, säger Mikael Karlsson (C).
Tobias Pettersson (M) pratade om fördelar med markbytesavtalet.
– Det här möjliggör en utveckling av Hörle på många sätt och vi arbetar bland annat för att möjliggöra ett tågstopp i Hörle. Sedan innebär det här markbytet även att vi knyter till oss en hel del mark i Kärda så vi möjliggör även en utveckling av Kärda. Det är mycket roligt att vi kan komma vidare i arbetet med utveckling av våra kransorter.
Konstigt, kommunen har ju inga pengar. Det ska sparas och dras in hela tiden
Intressant, arbetar för tågstopp i Hörle. Tågen, främst Krösa, stoppar ju utan att det önskas rätt ofta!