Nyheter

Etableringsgruppen om elsparkcyklarna: ”Positivt att kunna ställa villkor”

Nyheter Etableringsgruppen på Värnamo kommun kommenterar Tier Mobility Swedens ansökan om att hyra ut elsparkcyklar.

Etableringsgruppen på Värnamo kommun kommenterar Tier Mobility Swedens ansökan om att hyra ut elsparkcyklar. Bilder: David Alin/Tier Mobility

Under gårdagen berättade vi att Tier Mobility Sweden ansöker om tillstånd hos polisen för att få hyra ut 150 elsparkcyklar i Värnamo kommun under det kommande året. En av parterna som har diskuterat frågan är kommunens etableringsgrupp. En av personerna som ingår i gruppen är Henrik Lönngren, som arbetar på teknik- och fritidsförvaltningen. Förvaltningen har väghållningsansvar för kommunala gator och vägar, vilket innebär ansvar för projektering, byggande och drift av allmän plats, såsom gator och torg.

Hur ser etableringsgruppen på tillståndsansökan?

– Det är positivt med ett ansökningsförfarande eftersom kommunen då har möjlighet att ställa villkor på bolaget. Tillståndet kommer att vara tidsbegränsat till ett år, så det kommer att vara möjligt att justera villkoren vid kommande tillståndsansökningar om det visar sig att något fungerar dåligt.

Vad kan en sådan här etablering innebära för Värnamo stad och Värnamo kommun?

– Besökare kan uppfatta det som positivt med denna mobilitet. Det är svårt att säga i vilken utsträckning Värnamoborna kommer att utnyttja tjänsten. Priset på tjänsten kommer såklart att påverka.  

Vad ser du för styrkor respektive risker med en sådan här etablering?

– Styrkor: Det blir ytterligare ett transportalternativ främst för besökare i Värnamo. Kollektivtrafiken är inte så utvecklad i Värnamo, så det kan möjligen bli ett alternativ. Risker: Det finns såklart farhågor om att elsparkcyklar kommer att lämnas på olämpliga platser och utgöra hinder och fara för andra trafikanter och hinder och försämrad arbetsmiljö för kommunens driftpersonal. Min förhoppning är att de värsta problemen som uppstod i andra städer vid införandet av denna tjänst har klingat av. Elsparkcykel som företeelse är inte nytt, men en ökad förekomst kommer innebära fler trafikolyckor där elsparkcyklar är inblandade.

Värnamo kommun blev ”Årets friluftskommun 2023”. Ur ett folkhälsoperspektiv, vad kan en sådan här satsning få för effekter?

Jag ser inte möjligheten att hyra elsparkcyklar i Värnamo som en kommunal satsning och effekten på folkhälsan är nog liten. Det finns en del privata elsparkcyklar i Värnamo. De framförs mest av barn och ungdomar, som jag uppfattar det. Att de tar sig från A till B med elsparkcykel i stället för att bli skjutsade med bil av sina föräldrar är positivt, även om egen cykling hade varit bäst för folkhälsan. Det skulle vara positivt på flera sätt om fler invånare i stan använde cykel i stället för bil. Hyrda elsparkcyklar kommer troligen ersätta en del bilresor, men det är nog på marginalen.

Taggar

Dela


Läs mer

Vill hyra ut 150 elsparkcyklar i Värnamo
Policychefen: Det här gäller för elsparkcyklarna
Etableringsgruppen om elsparkcyklarna: ”Inga ekonomiska åtaganden”
Blandade känslor bland politikerna om elsparkcyklar
Politikern om elsparkcyklarna: ”Vad är detta för påhitt?”

2 reaktioner på Etableringsgruppen om elsparkcyklarna: ”Positivt att kunna ställa villkor”

Vad roligt att Tier vill göra detta i lilla Värnamo.
Eftersom det inte finns någon fungerande kollektivtrafik i staden så är detta ett jätte lyft.
Ni som är negativt inställda kan jag lugna att visst fanns det problem i början när hur elsparkcyklarna introducerades som felparkeringar, men det mesta är nu löst med olika tekniska lösningar.

Kommentarsfunktionen är stängd