Nyheter

Efter omröstning – arenabygget blir av

Nyheter Kommunfullmäktige har sagt sitt i budgetfrågan.

Blir det en ny fotbollsarena i Värnamo enligt plan eller skjuts den fram? I kväll vet vi. Pressbild: Värnamo kommun

Vid eftermiddagens kommunfullmäktigemöte spikas 2024 års budget och investeringsplanen för de kommande åren.

På bordet ligger kommunstyrelsens förslag samt budgetförslag från alliansen, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Alliansen har 26 mandat av 51, Socialdemokraterna 14, Sverigedemokraterna 9 och Vänsterpartiet 2. Håller sig partiernas ledamöter till partilinjen vinner alliansens förslag. 

Kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M) yrkade bifall till alliansens budgetförslag i sin helhet daterad den 24 maj 2023, bifall till samtliga att-satser samt att bevilja startbesked för projekt 231084 ”Ny fotbollsarena” samt anvisa 52,5 miljoner kronor ur 2023 års investeringsbudget.

Oppositionsrådet Anetté Myrvold (S) berättade att partiets 14 ledamöter kommer att rösta enbart på sina egna förslag, vilket innebär att investeringen av en ny fotbollsarena inte finns med i förslaget i närtid.

På åtta minuter fick Jan Cherek (SD) yttra sig om partiets budget.

– Vi måste prioritera det som är mest akut. En ny viadukt, i budgeten kallad ny överfart över järnvägen, är viktigare än en ny fotbollsarena. Vi vill skjuta på byggstart av arenan till 2025. Det har gått en massa rykten om att vi är emot en ny fotbollsarena, det vill vi dementera. 2020 lade vi in en motion om byggandet av en arenastad där en fotbollsarena ingår. Det vi däremot är emot är platsen, då den ligger inom vattentäktsområdet. Alliansen har majoritet så jag anser att vi inte behöver debattera frågan så mycket, men jag yrkar bifall till vårt budgetförslag och avslag på alliansens.

–Vi kristdemokrater är mycket stolta över alliansens budgetförslag. Vi är väldigt stolta över ökade ramar för omsorgen, nätverksbyggande åtgärder för ungdomar, en ny familjecentral med flera kristdemokratiska hjärtefrågor. Vi har råd med att bygga en arena för allsvensk fotboll utan att höja skatten, påpekar Håkan Johansson (KD) som ställer sig bakom Tobias Petterssons (M) yrkande.

Fjodor Eklund (V) yttrade partiets ståndpunkt.

– Vi yrkar bifall till Socialdemokraternas förslag och avslag till de andra, säger han.

Marie Skogefors (L) ställde sig bakom Tobias Petterssons yrkande (M).

Stig Claesson (KD) jämför dagens situation med satsningarna på Bredasten och Gummifabriken.

– Man kan inte bromsa sig upp i uppförsbacke, man måste gasa, säger han.

Inger Axelsson (C), Johan Hildings ersättare, yrkade bifall till Tobias Petterssons yrkande (M) och ställer sig därmed bakom planerna på en ny fotbollsarena.

– Det är en stark budget som alliansen går fram med, säger Axelsson (C).

Hittills har politikerna som varit uppe i talarstolen hållit sig enligt partiernas linjer. Således inga överraskningar.

Sidsel Waern (M) slår ett slag för arenan i alliansens budget.

– Jag vill slå ett slag för en ny fotbollsarena. Jag vet hur mycket det betyder, exempelvis för elever på Finnvedens gymnasium. Fotboll kan kallas kultur. Jag tycker att vi ska vara rädda om IFK Värnamo, för jag vet hur mycket de lägger ner på våra ungdomar.

Klockan är 17.08 och vi går till omröstning. Tobias Petterssons (M) yrkande, Anetté Myrvolds (S) yrkande, Sverigedemokraternas yrkande och kommunstyrelsens yrkande ställs nu mot varandra.

Mötet ajourneras fram till 17.30.

Mötet återupptas. Omröstningen inleds. Kommunstyrelsens ordförande Stefan Widerberg finner att Tobias Petterssons (M) yrkande har vunnit gehör. Votering begärs. Efter att ha utsett ett motförslag ställs Tobias Petterssons (M) yrkande mot Anetté Myrvolds (S) yrkande i en omröstning.

Tobias Petterssons (M) yrkande har 26 ja-röster, Anetté Myrvolds (S) yrkande har 16 röster och SD väljer att avstå. Det betyder alltså att kommunfullmäktige har beslutat att bifalla alliansens budget och att bygget av fotbollsarenan fortsätter enligt plan. Samtliga i oppositionen reserverade sig mot beslutet.

Taggar

Dela


Läs mer

Klubbordföranden efter beskedet: ”En lättnad”
De får bygga arenan 
Detaljplanen för nya arenan har överklagats
Naturskyddsföreningen om arenaplanen: ”Vilseledande” 

20 reaktioner på Efter omröstning – arenabygget blir av

Nu är det upp till politikerna att inte ha ljugit igen gällande kostnader och att dessa kostnader inte läggs på oss skattebetalare… igen.

Önskar nu även IFK all lycka till och att ni lyckas hålla er kvar i högsta serien.

Demokratin har talat och beslut är korrekt taget. Grattis IFK Värnamo! Som neutral i frågan arena eller inte, men fortfarande skattebetalare, skall fortsättningen bli mer intressant än det som varit tycker jag. Kommer drygt en kvarts miljard riksdaler räcka eller inte? Kan bli en riktig nagelbitare och, om inte, bränsle till en ny runda diskussioner och upprörda känslor kan man misstänka. Spännande! Glad midsommar 👍🏻

Nu är demokratin slut i kommunen när man kan tysta en partikollega med hot och hat som har en egen vilja

De gjorde det enda rätta annars hade de skämt ut sig för hela Sverige.

Ljungby.

Polsk riksdag? En liten svallvåg mot kommunfullmäktgemötet ang bygga eller inte bygga, nu på interntvsändningen. Där är och har det varit hela havet stormar. Tror inte det är sant att ett möte med stans styrande kan vara så tramsigt kaotiskt som detta.

Se till att prioritera och ställa i ordning viadukten vi som bo ovanför viadukten slipper vi åka extra runt stan samtidigt förpestar vi luften med avgaser mer än vi behöver.

Du kan väl cykla eller gå? Finns ju en väldigt fin viadukt att använda.

Hej Hannen jag har köpt mig bilen för att ta mig lättare fram att du vill cykla eller gå det är din val. Jag har råd att åka bil.

En del fyttar och andra stannar , olika intressen…själv stannar jag såklart då jag följer laget.

Tack gode gud för att det blev som man planerat för under lång tid.
Vandalorum och Gummifabriken har fått utstå mycket kritik och i frågansättande…. Med all rätt
Men de är idag mycket uppskattade och otroligt viktiga i vår stad.
Arenan kommer att bli vårt stoltaste varumärke i Värnamo.
Jag lovar….. om 5 år går Socialdemokraterna runt i arenaområdet och ser något de inte kunde tro.
IFK:s planer är långt mycket mer än bara 30 matcher om året.

Prio med en ny viadukt…. Verkligen inte!! Trafiken i centrala Värnamo är inte allas intresse i kommunen.

Flyttar från Värnamo om man väljer att inte bygga en arena,skulle det bli så att det inte byggs så har Värnamo skämt ut sig i hela Sverige

Kommentarsfunktionen är stängd