Nyheter

De får bygga arenan 

Nyheter Wästbygg Entreprenad vann upphandlingen för att få bygga den nya fotbollsarenan i Värnamo till en kostnad av 257,49 miljoner kronor.

Wästbygg Entreprenad vann upphandlingen för att få bygga den nya fotbollsarenan i Värnamo till en kostnad av 257,49 miljoner kronor. Bild: HMXW arkitekter

Beslutet fattades av kommunstyrelsen under tisdagen, under förutsättning att kommunfullmäktige fattar beslut om erforderlig detaljplan och att detta beslut vinner laga kraft, samt att kommunfullmäktige fattar beslut om att lämna startbesked för entreprenaden.

Arenan planeras rymma 6 300 åskådare, alla under tak, och ha en huvudläktare med 1 900 sittplatser samt faciliteter som omklädningsrum, gym och pressrum samt övriga utrymmen som krävs för att uppfylla arenakraven. Utemiljö ska utgöras av körytor, parkeringsplatser för bilar och bussar, cykelparkeringar, planteringar och evenemangs- uppehålls- och serviceytor. Dagvattensystem ska utföras med rening och fördröjning. Fotbollsplanen förses med dräneringssystem, bevattningssystem med vattenmagasin, spridare för ytlig bevattning och för underbevattning samt förses med planvärme från fjärrvärmesystemet. Infartsvägen är cirka 1 000 meter lång med separerad gång- och cykelbana och det kommer att finnas parkering för cirka 300 bilar. Vatten- och avloppsförsörjning ska utföras med självfallssystem kombinerat med tryckledning och pumpstation för spillvatten.

Sverigedemokraternas ledamöter reserverade sig mot beslutet. Samtliga ledamöter från Socialdemokraterna deltog inte i beslutet, med motiveringen att de i sin budget hade ett förslag på annan avtalstid. På onsdagskvällens kommunfullmäktige klubbades budgeten samt arenaområdets detaljplan.

Taggar

Dela


Läs mer

Efter omröstning – klartecken för detaljplan
Efter omröstning – arenabygget blir av

4 reaktioner på De får bygga arenan 

Jag är glad över att bo i kommun som våga satsa!

Gummifabriken Kanon! 3 biografer, 2 scener för olika evenemang, stor trevlig tillgång för oss som bo här!

Vandalorum, bänkarnas stad, Apladalen, Nationalpark och High Chaparral (Gnosjö kommun) bra utbud av restauranger Harrys, <olearys med mera, stort fint sjukhus.

Och nu en arena för fotboll och andra evenemang.

Bra Jobbat!

Ja av de arenor som byggts senaste decenniet eller så i Sverige verkar det vara försvinnande få som lyckats hålla sin budget. Man ser kostnadsökningar i storleksordningen ett par hundra procent i många fall. De få som lyckats hålla budget har föregåtts av ett noggrant utredningsarbete från kommunen sida. Tror tyvärr inte att så är fallet denna gång. Men vi får se.

Ett bolag med dalande omsättning från 2500 miljoner kronor 2019 till 1400 senaste bokslut och 40 i förlust. Dessutom kund hos kronofogden. Källa: merinfo.se.
Till dessa 257 miljoner kommer ny väg med avlopp el och fjärrvärme som kostar 30-50 miljoner kanske. Sedan tillkommer det nog en del oförutsedda kostnader.

Kommer sluta på minst 300 miljoner. Det blir alltid dyrare än vad det är sagt. Snart kommer de att säga att de måste höja skatten för att kunna finansiera detta.

Kommentarsfunktionen är stängd