Nyheter

Efter omröstning – klartecken för detaljplan

Nyheter Under kommunfullmäktige fick inte bara arenabygget utan även dess detaljplan klartecken.

Under kommunfullmäktige fick inte bara arenabygget utan även dess detaljplan klartecken.

Under gårdagens kommunfullmäktige var detaljplanen för delar av fastigheten Ljusseveka 2:1 med flera (arenaområdet) uppe för behandling. Ibrahim Candemir (KD) yrkade bifall till detaljplanen.

– Jag vill bara säga att våra tjänstemän har gjort ett jättejobb. De har prioriterat i det här arbetet och det gör att inte bara fotbollen kommer att locka folk till Prostsjöområdet utan det kommer även att byggas bostäder där så hela Prostsjöområdet får ett lyft, just med närheten till staden, säger Candemir (KD).

Jan Cherek (SD) yrkade på avslag.

– Vi kan inte backa i tiden, för just nu håller vi på med det här arbetet med arenan, men man kan fundera lite kring turordningen i detta ärende. Vi börjar med att lägga ut en upphandling. Efter upphandlingen så ansöker vi om en dispens för att få bygga, vi kommer in med budget innan vi vet om vi får bygga någonstans och nu kommer vi att ta detaljplanen…det borde väl vara rimligare att först kontrollera att man får bygga, därefter tar man fram en detaljplan och sedan gör man en upphandling? Nu fick vi reda på en enterprenör i går (läs i tisdags) som upphandlingen har gjort. Vid en snabb koll på den här så visade det sig att de avslutade ett koncernbolag, de sparkade 70 anställda och de ligger föremål för Kronofogden, så jag vet inte om det var rätt val i det fallet. Oavsett så har vi haft vår fasta ståndpunkt hela tiden när det gäller Ljusseveka eftersom det är vårt vattenskyddsområde. Vi anser att det är fel plats att bygga på, så vi yrkar på avslag, tack.

– Precis som vi har hört så möjliggör den här detaljplanen inte bara en ny fotbollsarena utan även en helt ny stadsdel, med nya bostäder i centrumnära läge och som ger möjlighet till nya skatteintäkter, menade kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M).

Dieter Wagner (M) försvarade tjänstemännens arbete.

– Det här är ett ypperligt sätt att arbeta på, att hålla i gång flera processer samtidigt. Jag ser inte vad problemet är, det gäller att få fart i processen, gör ingen byråkratisk långbänk av det.

Jan Cherek (SD) replikerade.

– Jag håller inte med dig där, Dieter. Vad hade hänt om vi inte fått dispensen där och gjort en upphandling? För en gångs skull ska jag faktiskt citera Gottlieb (Granberg, teknik- och fritidsnämndens ordförande): ”ibland får man chansa” och nu var det tur att det föll på den lotten att man får dispensen. Ett av de skäl som länsstyrelsen kunde gått emot oss och inte beviljat dispensen är att vi saknar en reservvattentäkt och det skrevs också i handlingar in till länsstyrelsen. Sedan har jag en annan fråga. Det är som Miakel Karlsson säger: ”äventyrar vi vårt dricksvatten så är jag den förste som stoppar det”. Jag tror på dig, Mikael, men vad är B-planen om det här går i stöpet? Den skulle jag gärna vilja ställa och hur vi någon tanke på ny reservvattentäkt? och har vi lyssnat på länsstyrelsen när de säger att vi behöver leta efter en ny huvudvattentäkt? Det har vi heller inte gjort. Just nu ser Värnamo ut som en schweizerost efter att man har borrat efter detta.

– Det här handlar om vårt viktigaste livsmedel. Om vi har fått dispens för arenan är en sak, men det här handlar om att möjliggöra för att kunna bygga arenan. Mer än så gäller inte ärendet, säger Fjodor Eklund (V).

– Det är viktigt att vi litar på tjänstemännens kompetens. Det vore helt osannolikt att våra tjänstemän skulle få fram handlingar som strider mot lagar och regler. Det här har behandlats av en expertnämnd. Vi ska inte behöva ifrågasätta kompetensen, säger Haris Sibonjic (C).

Efter avslutad debatt var det dags för omröstning. 40 personer röstade ja, nio nej och två avstod från röstning. Ett resultat som innebär att bygget av arenan kom ytterligare ett steg närmare verklighet under gårdagskvällens fullmäktigemöte. Samtliga i SD reserverade sig mot beslutet. 

Taggar

Dela


Läs mer

De får bygga arenan 
Detaljplanen för nya arenan har överklagats
Naturskyddsföreningen om arenaplanen: ”Vilseledande”