Nyheter

Förverkligar barndomsdrömmen

Nyheter En låtskrivarkurs blev den tändande gnistan för Malin Törnqvist. Nu släpper hon sin första singel. 

En låtskrivarkurs blev den tändande gnistan för Malin Törnqvist. Nu släpper hon sin första singel. Foto: David Alin

Värnamobon Malin Törnqvist beskriver sig själv som en öppen, glad och social person som älskar att utmana sig själv. Hon jobbar som platschef på Apladalens Sportcenter och ägnar sig åt musikskapande på fritiden. Efter att ha skrivit musik sedan nioårsåldern har hon nu uppfyllt sin dröm om att lansera en egen låt.

– Det hela började 2019, när min kompis David Hartikainen skickade ett musiksample till mig. Sedan skrev jag melodin och texten, men därefter drog det ut på tiden. När pandemin väl kom fick man mer tid över och i februari spelades låten in i min kompis Dennis Warelius hemmastudio i Huskvarna. 

Livserfarenheter har varit en del av inspirationen i Malin Törnqvists låtskrivande. Så är fallet även i låten ”Aldrig din”. 

– Den handlar om egna erfarenheter ur livet. Jag skrev färdigt texten på tre dagar och insåg tidigt att den här låten hade potential. Tre stycken medlemmar på gymmet har kommit fram och gett mig beröm. De identifierar sig med låten och berättar hur mycket texten berör dem. Det visar att det är många människor som går igenom livet med liknande erfarenheter. 

Redan som nioåring började Malin att skriva egna låtar. I början handlade det om barnlåtar, men under årens lopp utvecklades bredden. I dag innefattar hennes repertoar alltifrån rockballader till popdängor. 

– Jag skriver musik på ett särskilt sätt. När jag skriver låtar vet jag aldrig vad de handlar om. Rytmen kommer alltid först. Oftast sjunger jag och spelar in på mobilen, därefter lyssnar jag och känner av som kan passa. 

Efter att musikintresset hamnat vid sidan av återfann Malin den kreativa gnistan när hon sommaren 2019 gick en låtskrivarkurs i Svalöv. 

– Det var en väldigt utmanande och utvecklande kurs, eftersom vi fick i uppdrag att varje dag skriva varsin låt utifrån olika teman. Låtarna framfördes sedan varje kväll inför de andra deltagarna. Det var utmanande att spela upp låtar för sina kursare och för mig som inte har stått så mycket på scen tidigare så var det en nyttig erfarenhet. Min lärare var Eva Hillered (en turnerande artist och Grammisnominerad låtskrivare). Det var en produktiv, rolig och givande tid och jag insåg hur mycket jag hade saknat musiken.

Med återfunnen gnista tog Malin Törnqvist kontakt med David Hartikainen och Dennis Warelius. Två år senare har hon nu förverkligat drömmen om att få släppa en egenproducerad låt.

– Kan jag, så kan alla andra. För mig handlar om det om att inspirera andra. Jag glömmer aldrig när jag berättade för min bror om att jag skulle spela in låten. Han var övertygad om att det var en sådan där trallvänlig låt som jag brukar göra. När jag hade spelat upp låten tittar jag på honom och han är helt chockad. ”Det här hade jag inte förväntat mig. Det här är bra på riktigt!”, säger Malin och skrattar. 

Stärkt av all respons från nära och bekanta håller Malin på att skriva nästa låt. 

– Jag har gått från att vara ”Malin på gymmet” till att förverkliga en dröm om att få släppa egen musik. Nu när jag väl har börjat, så kan jag inte sluta. Min största dröm vore att få delta i Melodifestivalen som låtskrivare. Tänk att få höra ”text och musik: Malin Törnqvist”, det hade varit något. 

Taggar

Dela


Läs mer

Malin har skrivit årets Växjö Pride-låt
Länken: Lyssna på Malins studentstadslåt