Nyheter

Gläds över småföretagarna: ”Skapar betydande mängd arbetsplatser”

Nyheter Kommunalrådet Mikael Karlsson (C) gläds över småföretagarnas möjligheter till nya arbetstillfällen.

Kommunalrådet Mikael Karlsson (C) gläds över småföretagarnas möjligheter till nya arbetstillfällen. Bilder: Pressbild/Pixabay

I fredags berättade vi om Företagarnas rapport Företagarfakta 2024. I rapporten konstateras att småföretag står för 34 procent av alla arbetstillfällen i Värnamo kommun och att antalet jobb i småföretag har ökat med mer än 20 procent i kommunen sedan början av 1990-talet. Siffror som gläder kommunalrådet Mikael Karlsson (C).

– Detta bekräftar den syn jag har på de små företagens betydelse. Vi vet ju sedan tidigare statistik att fem av sex nya arbetstillfällen skapas i de små företagen. Den här rapporten pekar också på samma sak – att de små företagen är en avgörande faktor på arbetsmarknaden. Småföretagandet spelar en avgörande roll för både Värnamo kommuns och regionens näringsliv av flera skäl. De skapar en betydande mängd arbetsplatser både i tätorter och på landsbygden. Småföretagens flexibilitet och förmåga att anpassa sig till marknadens behov stimulerar tillväxten i näringslivet, ökar konkurrenskraften och bidrar också till en mångfald av olika varor och tjänster. Det i sin tur skapar ett underlag för invånare och ett skatteunderlag som är en förutsättning för att finansiera en kvalitativ välfärd.

– Genom att stödja småföretagande kan Värnamo kommun och regionen främja en dynamisk och hållbar ekonomisk tillväxt som gynnar både invånare och näringslivet i området

– Arbetsmarknaden har generellt en utmaning i att kunna rekrytera rätt kompetens. En anledning är att det råder en allmän brist på kompetent personal. I princip alla branscher vi träffar, såväl offentlig verksamhet som privat, vittnar om att man har svårt att hitta den kompetens man eftersöker.  I Värnamo kommun arbetar vi med en mängd aktiviteter för att underlätta och skapa förutsättningar. I Värnamo och i närområdet finns både gymnasier och Campus Värnamo som erbjuder relevant utbildning och kompetensutveckling för olika branscher. Samarbeten mellan företag och dessa institutioner kan underlätta rekryteringen genom att säkerställa att utbildningen motsvarar arbetsmarknadens behov.

– Lokala arbetsförmedlingar och rekryteringsföretag fungerar som förmedlare mellan företag och arbetssökande, vilket underlättar rekryteringsprocessen och matchar rätt kompetens med företagens behov. Vi har lokala nätverk och branschorganisationer där företag kan få tillgång till en pool av potentiella kandidater och samtidigt hålla sig uppdaterade om trender och förändringar inom sin bransch. Företagen själva arbetar med sitt varumärke som arbetsgivare och till exempel arrangeras jobbmässan Jobb GPS varje år för att hjälpa näringslivet med en mötesplats där potentiella arbetstagare kan bilda sig en uppfattning och olika arbetsgivare, utbildningar med mera för att kunna göra sina karriärsval. Min slutsats är att det görs mycket både av näringslivet och från kommun och region. Utvecklingen är stark men frågan man alltid ställer sig är, kunde utvecklingen vara ännu starkare om vi ytterligare förbättrar förutsättningarna för kompetensförsörjning?”, säger han.

LÄS MER:  Tobias om småföretagandet: "En stark företagsanda och entreprenörskultur i området"

LÄS MER:  Näringslivschefen om småföretagandet: "Hjärtat i Värnamos näringsliv"

LÄS MER:  Ny rapport: Småföretag bakom tre av tio jobb i Värnamo

Taggar

Dela