Nyheter

Ny rapport: Småföretag bakom tre av tio jobb i Värnamo

Nyheter Småföretagare står för en allt större del av alla arbetstillfällen i Sverige. I Värnamo kommun fanns 34 procent av jobben i småföretag förra året. Det visar Företagarnas nya kommunrapport Företagarfakta 2024.

I Värnamo kommun fanns 34 procent av jobben i småföretag förra året. Arkivbild: Pixabay

Småföretagen fortsätter vara den största och viktigaste arbetsgivaren i Sverige. I Värnamo kommun stod företag med färre än 50 anställda för 6 914 jobb under 2023. Jämfört med början av 1990-talet har antalet jobb i småföretag ökat med mer än 20 procent i kommunen.

Därmed svarade småföretagen för 34 procent av alla jobb i Värnamo kommun.

I landet som helhet stod småföretag förra året för en tredjedel av alla arbetstillfällen, över två miljoner jobb. Det är ett rekordstort antal.

– Jobben har sitt ursprung i de mindre företagen. Sedan 1990 har uppemot fyra av fem nya jobb skapats i små och medelstora företag i Sverige. Mellan 2022 och 2023 tillkom nästan 20 000 jobb i småföretag, trots det svaga konjunkturläget som gäckar företagen, säger Martin Daniels som är statistiker på Företagarna.

Småföretagen står för ungefär lika stor andel av jobben i Värnamo som i hela Sverige. Sävsjö är den kommun i Jönköpings län där småföretag står för störst andel av jobben.

Företagarna publicerar för fjärde gången rapporten Företagarfakta med djupdykningar i det lokala näringslivets betydelse kommun för kommun. Rapporten visar bland annat att småföretagen och deras anställda i Värnamo kommun genererar kommunala skatteintäkter motsvarande 586,4 miljoner kronor och att det grundades 185 nya bolag i kommunen förra året.

– Företagarfakta är full av oumbärlig information för alla som vill förstå hur det går för Sveriges små och medelstora företag, säger Martin Daniels.

Nyckelfakta om Värnamo kommun från rapporten

Nyckeltal Värnamo kommun Jönköpings län Hela landet
Andel jobb i småföretag 34 procent 33 procent 36 procent
Andel skatteintäkter från småföretag 32 procent 28 procent 28 procent
Andel av sysselsatta som är företagare 10 procent 9 procent 10 procent
Nya företag per 1 000 invånare 7,5 7,8 9,9
Taggar

Dela


Läs mer

Näringslivschefen om småföretagandet: ”Hjärtat i Värnamos näringsliv”
Tobias om småföretagandet: ”En stark företagsanda och entreprenörskultur i området”

1 reaktion på Ny rapport: Småföretag bakom tre av tio jobb i Värnamo

Det låter ju bra, men det är hyreslägenheter i kransområdena som behövs för att företagen och samhällena skall utvecklas. Allmännyttan har ett stort ansvar att det byggs där. Detta påpekas alla gånger som politiken bjuder in till möte om landsbygdsutveckling. Men, vad begriper de som bor på orten? Med vänlig hälsning, Lasse.

Kommentarsfunktionen är stängd