Förlängning av markanvisningsavtal vållade debatt
Nyheter GBJ Bygg och Ekeblad Bostad vill förlänga möjligheten att börja bygga på Mossleplatån. Nu har kommunfullmäktige sagt sitt i frågan.
Värnamo kommun genomförde under hösten 2022 en markanvisningstävling för tre flerbostadstomter inom fastigheten Mossle 16:20 på Mossleplatån. Området är ligger direkt söder om sjukhuset och kommer att bli Värnamo stads nya stadsdel. De tre vinnarbidragen, två från GBJ Bygg och ett från Ekeblad Bostad, i tävlingen redovisades för kommunstyrelsen 20 december 2022.
Enligt ursprungligt avtal skulle bolagen senast den 31 december 2023 ha avropat markanvisningen och tecknat köpekontrakt för förvärv av fastigheterna. Om detta ej hade skett står det kommunen fritt att utan förpliktelse sälja fastigheten till någon annan. Med rådande konjunktur och marknadsläge samt allmän oro så har tyvärr inte någon av exploatörerna lyckats med att sälja tillräckligt många lägenheter för att påbörja någon byggnation. GBJ och Ekeblad Bostad skickade in en begäran till kommunen om en förlängning av markanvisningarna för att få mer tid på sig att påbörja projekten. Från enheten för mark, exploatering och hållbar utveckling såg man inte det som troligt att någon annan exploatör heller skulle haft möjlighet att påbörja något av projekten och valde därför att teckna ett tillägg till ursprungsavtalet som innebar en förlängning av markanvisningen med ett år till den 31 december 2024.
Ett år senare hade konjunkturen inte ändrats så snabbt som bolagen hade hoppats och bolagen skickade in en begäran om att få förlänga markanvisningen med ytterligare ett år, till den 31 december 2025. I går diskuterades förslagen av kommunfullmäktiges ledamöter.
– Vi ser att beslutet att förlänga det här markanvisningavtalet med ytterligare tolv månader är snabbast väg för att få till vår nya stadsdel på Mossleplatån. Man kan säga att det är bättre att ha en fågel i handen än tio i skogen för skulle man besluta sig för att inte göra detta så skulle det bli många osäkerhetsfaktorer. Det vet vi vet då är att vi § starta en ny markanvisningstävling för att vi har fattat beslutat i den här församlingen är det är den nya metoden när det är flera aktörer som vill vara med och utveckla Värnamo. Hur lång tid en sådan process tar vet vi inte, vad utfallet för en sådan process blir vet vi heller inte. Däremot vet vi att vi ger de här förlängning så är vi rätt säkra på att det första bygglovet kommer väldigt snart. Jag vet att GBJ har slitit hårt med det här och jag tycker det är rimligt att vi ger dem den chansen. Att lämna dem i sticket skulle kännas fel. I den andra vågskålen ligger så klart kommunens trovärdighet. Vi tecknar och signerar avtal och de ska vi ju hålla. När vi fattade det här beslutet för tolv månader sedan så var det på grund av rådande omständigheter med högt ränteläge och stiltje i byggbranschen. I den andra vågskålen också att vi kanske inte har varit 100 procent rättvisa mot andra aktörer som har varit med här och budat och som kanske skulle velat vara med och buda, men det finns andra tomter och kön till dem är rätt kort nu. Därför yrkar jag bifall till kommunstyrelsens förslag, sa Mikael Karlsson (C) och fick medhåll av Tobias Pettersson (M) samt Håkan Johansson (KD).
Anders Jansson (S) yrkade på avslag.
– Vu kan inte hålla på att ge så många dispenser som möjligt. Det ger först och främst en osund konkurrens bland de andra anbudsgivarna. Det täcker ett åtlöjesskimmer över kommunen när det gäller att behandlad sådana här ärenden. Det är väl tredje gången nu de söker dispens och vi inom Socialdemokraterna tycker att det måste vara stopp på det här. Vi kan ju inte hålla så här. Man måste också tänka på vårt rykte som kan stå på skam, i och med att man håller på och ger dispenser. Sedan är det även en fråga om framtiden om hur vi ska handlägga sådana här ärenden framöver. Ska vi hålla på och ge dispenser eller ska vi återgå till den så kallade ettårsplanen? Jag tycker att det får vara bra nu. De har haft två år på sig att fixa det här och kan man inte göra det på två år så är jag ganska övertygad om att man inte klarar det det tredje året, sa Anders Jansson som fick medhåll av Anetté Myrvold (S) och Bo Svedberg (S).
Sverigedemokraterna yrkade bifall till förslaget och Jan Cherek (SD) hade ett litet medskick.
– Vi skickar med att vi vill att vi framöver utformar en policy så att när gör vi en markanvisningstävling så vet man att om förutsättningarna på förhand redan från början. Att avslå detta nu och införa detta i efterhand blir bara dumt. I det fallet så blir det bara dumt för Värnamo kommun, det blir lite åtlöje åt Värnamo kommun i den riktningen.
Efter avslutad debatt ställdes förslagen mot varandra, där bifall blev det segrande förslaget. Både när det gäller ärendet rörande GBJ Bygg samt det efterföljande gällande Ekeblad Bostads begäran.
Socialdemokraterna reserverade sig mot besluten och Vänsterpartiet avstod helt från att rösta.
Mark- och exploateringsavtal är ett exklusivt avtal som kommun ger exploatören. Och som vi tidigare vet så är det viktigt att hålla avtal. Just dessa mark- och exploateringsavtal de är så viktiga att moderaten Gotlieb Granberg motionerade i fullmäktige om att just detta avtal skall hållas. För övrigt första och enda motion som kommit från Moderater/allians Men att exploatören inte håller avtal verkar inte att gälla då och nu. Tänk nu om någon byggherre vill bygga ett trygghetsboende med fin utsikt och närhet till vård i den ”nya stadsdelen” på platsen.
Miljöpartiet instämmer med Socialdemokraterna att man kan endast delge dispens max en gång och då skäl som exploatör inte kan påverka. Detta är ett konstigt sätt att agera för det är osund konkurrens till övriga inom byggbranschen. Man skall beakta att ett mark- och exploateringsavtal är ett exklusivt avtal som kommun ger exploatören. Kommun har agerat konstigt i mark- och exploateringsavtal som inom byggbranschen upplevs konstiga.
Angående att platån ”kommer att bli Värnamo stads nya stadsdel.”
Trodde att området runt nya polishuset var den nya stadsdelen.