Nyheter

Föreningen vädjar till kommunen: ”Ta hand om era anläggningar”

Nyheter En artikel fick Rydaholms SK att höja på ögonbrynen. Nu vädjar de till Värnamo kommun att förbättra skötseln av sina idrottsanläggningar.

Daniel Jonasson, Marcus Lundström och Rikard Johansson i Rydaholms SK vädjar till Värnamo kommun att förbättra skötseln av Talavidshallen.  [1/4]

Talavidshallen i Rydaholm kommer i sommar fräschas upp med ny sarg, nytt plexiglas samt ny ispist.  [2/4]

– Hade du stått i duschen med vetskapen om att en vilt främmande människa kan öppna dörren och få se dig naken? Det är inte konstigt att många tjejer väljer att duscha hemma. Vi vill ge tjejerna ett riktigt omklädningsrum, säger Rikard Johansson om tjejernas duschrum som är placerat i klubbens tvättstuga.   [3/4]

Torkrummet har Värnamo kommun gjort om till ett provisoriskt omklädningsrum åt klubbens aktiva tjejer.  [4/4]

Under sommaren 2023 kommer Värnamo kommun att byta sarg och plexiglas i Talavidshallen. Kostnaden för åtgärderna har beräknats till 2 miljoner kronor. För ett par veckor sedan kunde vi även berätta att ispisten (själva isen) behöver bytas ut.  ”Teknik- och fritidsförvaltningen bedömer att ispisten med de brister som beskrivs i utredningen blir allt sämre och utan ovanstående investering riskerar verksamheten avbrott under kommande issäsong”, skrev tjänstemännen.

– En kontakt togs från kommunen i början på februari. Då ställdes frågan om vi kunde starta säsongen vecka 40. Vi svarade att det inte går, vi behöver i stället is vecka 36 för vår verksamhet, säger klubbens ordförande Daniel Jonasson.

I artikeln påstods att teknik- och fritidsförvaltningen har en dialog med Rydaholms SK i frågan och att de har informerat föreningen att renoveringarna gör att isen inte kan vara användbar förrän vecka 40. Det gör att klubbens behov av träningstider fram till dess behöver hanteras i nära dialog med alla föreningar som använder ishallarna i Värnamo kommun. Artikeln fick hockeyklubben att höja på ögonbrynen.

– Man kan ju även undra varför det inte äskas pengar och upphandlas tidigare och att man haft detta klart när säsongen tog slut i vecka 11 och man hade börjat arbetet med sarg och pist, då kommunen har varit väl medvetna om att pisten är ojämn och att sargen är livsfarlig då skruvar lossnar och sticker ut? Det här gör att vi inte kan planera vår verksamhet överhuvudtaget. Ser vi på vårat seniorlag enbart så har vi från måndag vecka 38 till söndag vecka 39 på oss för att förbereda oss för vår seriepremiär. Vi har varit på kommunen i ex antal år för att få börja tidigare. Kommunen måste hänga med i hockeyförbundets kalender, för cirka 7-8 år sedan tidigarelades seriestarterna. Vi är den förening som har is senast av alla division 3-föreningar i södra Sverige. Något år kunde vi med hjälp av sponsorer och ideella krafter dra i gång redan vecka 36. Nu blir resultatet i stället att vi får åka in till Värnamo och dela hallen med andra föreningar fram tills att vi har is, men eftersom vi är ett litet samhälle så ska vi inte konkurrera med andra föreningar i samhället. Vi vill att våra ungdomar ska kunna utöva flera idrotter. Vi vill ha ett aktivt samhälle men man kan inte tillgodose två veckor is här ute, klart man blir missnöjd, säger Daniel Jonasson.

– Konsekvenserna av det här blir att vi får det svårare med rekryteringen till barnens hockeyskola. För de stackars individer som då tvingas välja en annan idrott får det lite svårare de första veckorna när övriga kompisar har varit på isen tidigare. I stället för att barnen ska kunna gå hit en timme om dagen så måste de in till Värnamo tre-fyra timmar för samma sak. Vi har fördelats 14 timmars istid i Värnamo under två veckor. Timmarna räknas ut på antalet aktiva medlemmar i klubben och vår fördelning blev 14 timmar. På den tiden ska vi få in sju ungdomslag, ett juniorlag och ett seniorlag, det gör att konståkningen och Värnamo GIK får stryka på foten. Nu när VGIK ska ladda för division 2-spel också så blir det inte bra för någon inblandad förening. Det är inte hållbart för de veckorna. Ska vi då ta oss in till Värnamo fram och tillbaka, vem ska stå för den kostnaden? Vi vill bara väl men det enda man får tillbaka är mothugg, säger Marcus Lundström.

– De pratar om att åtgärden innebär en minskad driftskostnad på 100 000 kronor om året. Uppspolningen kostar lika mycket oavsett när du gör det, men vi har fått till oss att det skulle kosta ungefär 50 till 60 000 kronor i driftskostnad för att ha isen uppspolad två veckor tidigare. De pengarna sparar ju kommunen in genom isåtgärden, samtidigt som vi får möjlighet till två veckors mer istid innan säsongen börjar. Kommunen pratar om att de värnar om sina föreningar för att de skapar möjligheter till en meningsfull fritid för sina ungdomar. Hur ska vi kunna göra det om vi inte har is och kan bedriva verksamhet för att locka in fler barn/ungdomar?, säger Rikard Johansson. Samtidigt kommer det rapporter om att barn rör sig för lite. En rapport från Folkhälsomyndigheten visar att Sverige hamnar i botten när det gäller andelen skolbarn som är tillräckligt fysiskt aktiva, det vill säga rör sig minst 60 minuter om dagen. Bara 12 procent av flickorna och 17 procent av pojkarna uppnår det målet.

– Det jag har fått till mig under ett möte på värdshuset var att politikerna har sagt att det är inga konstigheter att få till is vecka 36. Vi vill att de står för vad de säger, vi vill skapa en meningsfull sysselsättning för våra ungdomar i bygden. Vi vill att samhället ska fungera och då borde det finnas resurser för att spola isen. Vi vill kunna spela träna mer än två veckor på hemmaplan innan seriestarten och även att man ska hinna med träningsmatcher innan serien börjar, säger ordförande Daniel Jonasson.

Men det är inte bara bristen på istid inför den kommande säsongen som skapar problem för RSK. Föreningen har 22 tjejer av 100 aktiva barn/ungdomar. Problemet är att det saknas ett fullt fungerande omklädningsrum med duschmöjlighet för tjejerna då alla omklädningsrummen används dagligen. Det gjordes en tillfällig lösning för några år sedan. Kommunen satte in en duschkabin i tvättstugan och i torkrummet har det placerats bänkar och krokar och blivit ett omklädningsrum.

– Hade du stått i duschen med vetskapen om att en vilt främmande människa kan öppna dörren och få se dig naken? Det är inte konstigt att många tjejer väljer att duscha hemma. Vi vill ge tjejerna ett riktigt omklädningsrum. Hade kommunen dragit in vatten/avlopp, gjutit en platta och stått för allt material så hade vi i föreningen byggt och gjort i ordning detta med ideella timmar. Vi vill att verksamheten ska fungera och för kommunen är det småpengar i sammanhanget. Det handlar om att kommunen måste börja ta hand om sina egna anläggningar och tillgodo se allas behov, säger Rikard Johansson.

 – För kommunen borde det vara en självklarhet att ställa upp för föreningarna. Man kan inte skylla på att det kostar pengar. Kommunen sparar betydligt mer pengar på att ge oss möjligheten att utöva vår verksamhet samtidigt som man räddar barn och ungdomar från att hamna snett i livet, säger Daniel Jonasson.

Taggar

Dela


Läs mer

Föreslår investering i ispist
Anetté frågar Gottlieb om Rydaholms SK
Vill investera i ishall – nu återremitteras ärendet 
Skrivelsen: Vill tidigarelägga uppspolning av is
Ishallsprocess pågår: ”Hög prioritet”

5 reaktioner på Föreningen vädjar till kommunen: ”Ta hand om era anläggningar”

Kommunen borde vara glada och tacksamma för det jobbet föreningen gör för barn och ungdomar i samhället.

Ni måste börja hjälpa till i stället för att motarbeta de få ideella krafter som finns kvar!

Kommun och då politiker som lovar utan att ha en aning vad man pratar om. Nu är det så att man ska bygga en ny fotbollsarena för drygt 200 miljoner och pengarna räcker inte till allt.

Lämna ett svar