Nyheter

Ett lärorikt år för Caroline 

Nyheter När nomineringarna till utmärkelsen Årets unga ledande kvinna 2020 föll på plats var Caroline Grahn, verksamhetschef på Bra Liv Väster vårdcentral i Värnamo, en av de 20 kvarvarande kandidaterna. Nu berättar hon om ett år fyllt av hårt arbete, nätverkande och mentorskap.

När nomineringarna till utmärkelsen Årets unga ledande kvinna 2020 föll på plats var Caroline Grahn, verksamhetschef på Bra Liv Väster vårdcentral i Värnamo, en av de 20 kvarvarande kandidaterna. Nu berättar hon om ett år fyllt av hårt jobb, nätverkande och mentorskap.

– Rent generellt sett har det varit ett tufft och tungt år på grund av pandemin, men också väldigt utmanande som ledare.  Jag har verkligen fått utmanas av snabba omställningar, otaliga timmar på arbetet och mycket nya rutiner. Ofta har rutiner och riktlinjer ändrats, vilket har ställt krav på samarbetet mellan vårdcentralerna. Mitt i den här stormen blev jag nominerad till årets unga ledande kvinna. Det var otroligt roligt att få den nomineringen och ett kvitto på att jag är på rätt väg och att det jag gör här gör skillnad, säger Caroline Grahn. 

 Nomineringen har gett Caroline både nya nätverk och insikter. 

– Vi som var nominerade har haft flera digitala träffar där vi har utbytt kunskaper och erfarenheter. Nätverkandet har gett mitt en insikt i hur ledarskap fungerar inom både privat sektor och industrier som jag aldrig hade fått kontakt med tidigare. När det har varit tufft på jobbet så har träffarna gett mig luft och energi. Det har blivit en bekräftelse på att ledarskap ser lika ut, oavsett om du arbetar som vd på ett företag eller som på ett sjukhus. 

Men nomineringen gav även Caroline möjligheten att få bli del av ett nytt mentorskapsprogram mellan Handelskammaren och Fagerhults Belysning. Satsningen kallas för ”Omvänt mentorskap” och innebär att sex av de tidigare deltagarna från Årets unga ledande kvinna matchas med sex seniora ledare från Fagerhults Belysning. Målet är att skapa möjligheter för kompetensöverlämning mellan deltagarna, på ett kreativt och inspirerande sätt, och att ge de seniora ledarna nya insikter genom juniora perspektiv.

– Jag sökte in till projektet och blev en del av det. Jag är mentor till Linda Hallberg, som är kundsupportschef. Det här är en jättemöjlighet för mig, som jag är tacksam att min arbetsgivare stöttar mig i. Både att som ung ledare få vara mentor åt en senior ledare men även att få se en annan bransch. Mentorsskapet ger mig konkreta resultat och tid till självreflektion. Hittills har vi mestadels haft digitala träffar, men jag hoppas att vi kan träffas fysiskt också.  

Pandemiåren har satt stora krav på samarbeten. När Caroline summerar 2021 ser hon med glädje tillbaka på den gemensamma satsningen på en vaccinationscentral i Värnamo, först i Gummifabriken och sedan på Jönköpingsvägen. 

– Jag är väldigt stolt över samarbetet mellan Väster vårdcentral, Vråens vårdcentral och Unicare Apladalen kring arbetet med vaccinationscentralen. Jag är även mycket tacksam över alla timanställda och pensionärer som ställer upp och driver den här satsningen. Det har varit otroligt hjälpsamt. 

Solen lyser utanför Caroline Grahns fönster. Hon blickar bort mot bygget på Mossleplatån, där den nya vårdcentralen huserar från och med nästa årsskifte. 

– Det ser bra ut det som vi har framför oss, att få till lokaler som är anpassade efter den vård vi ska bedriva, både arbetsmiljömässigt och tillsammans. Vi ser fram emot den flytten och vad det kan göra för Väster vårdcentral. Jag märker det inte minst på medarbetarna. Just nu håller vi på att inventera möbler. Det känns att det är ett steg närmare och mer greppbart nu när man tittar ut och ser huskroppen på plats.

Men solen skiner inte enbart över den nya vårdcentralen. Förra veckan kom regionens besked att Värnamo sjukhus byggs ut med ytterligare en huskropp för totalt 210 miljoner kronor. En satsning som Caroline Grahn välkomnar.

 – Det är roligt att regionens politiker satsar på psykiatrin på Värnamo sjukhus. Det är verkligen glädjande för Värnamo och en satsning som kommer både staden och dess invånare till gagn. Det gynnar oss inom primärvården också. Inom vården finns visionen om en nära vård, vilket innebär att omsorgen blir mer personcentrerad, tillgänglig och preventiv. Det är en resa i sig och det gäller att tänka i nya banor och samarbeten för invånaren. Med ändamålsenliga lokaler där vi kan främja både primärvården och slutenvården gör vi den övergången lättare. 

Sammantaget sett ser Caroline Grahn tillbaka på ett givande och lärorikt år. Hon är på rätt väg i sitt ledarskap och slår ett slag för utmärkelsen Årets unga ledande kvinna.

– Om jag ska skicka med något till läsarna så är det att vi måste tänka på att det finns få unga kvinnor i ledande position. Både du som ledare kan gärna gå in och ta en titt bland tidigare kandidater, du kanske rentav hittar din drömkandidat, eller så kanske du känner någon ung, ledande kvinna. Ta chansen och nominera!

Läs vårt tidigare reportage om Caroline Grahn här.

Taggar

Dela


Läs mer

Bildspel: Så blir nya vårdcentralen