Fotboll

Kim om det lyckade bytet: ”Det är nog de som ska ha mest kredd”

Fotboll Värnamo tog ikväll sin andra trepoängare någonsin som ett allsvenskt lag och det finns mycket att avhandla från matchen när Helsingborg slogs tillbaka med 4 - 1 på Olympia. Bland annat med hjälp av ett lyckat byte och ett ännu mer lyckat snack i pausen.

Arkivbild: Per Bunnstad

Den första halvleken kan summeras med att Helsingborg var det bättre laget. Värnamo fick inte riktigt tag i bollen och kunde etablera ett eget spel. I den 22:a minuten blev de straffade då Helsingborgs Anthony van den Hurk kunde göra 1 -0.
– Första halvlek är väl inte någon av våra bättre, även om det är ganska jämnt. Vi får inte riktigt till det där, berättar IFK Värnamos tränare Kim Hellberg.

Snacket och bytet gav resultat

Men i pausen mellan den första och den andra halvleken redde Värnamo ut det hela i omklädningsrummet.
– Först var spelarna inne och pratade med varandra, det gör de alltid. Sen pratade jag lite med dem och vi pratade en hel del om att vi kanske spelade bollen bakåt mer än framåt. Sen ändrade vi lite i press-spelet också. Hur vi skulle pressa dem. Vi hade haft en matchplan som inte lyckades så bra i första halvlek. De bitarna slog ganska väl ut i andra halvlek.

Minst sagt. Fyra mål producerades i den andra halvleken.
– Fantastiskt. Det var riktig islossning och vi fick utdelning på våra chanser, kommenterade tvåmålsskytten Marcus Antonsson det hela till Discovery efteråt.

Sen var det det här med det lyckade bytet. I den 62:a minuten klev Victor Larsson ut till förmån för Edvin Becirovic, som saknats tidigare på grund av skadebekymmer. Ett offensivt byte och Becirovic var i allra högsta grad involverad i Värnamos ledningsmål fram till 2 – 1.
– Ibland blir bytena bra och ibland blir de mindre bra. Men det kändes som att det träffade väldigt rätt kopplat till matchbilden. Det är kul för Edvin som verkligen har kämpat på så hårt under den här perioden och drabbats av bakslag, säger Kim Hellberg.

Hur gick tankarna inför bytet?
– Vi ville ha in Becirovics fart och hans kraft i en-mot-en-situationer. Det gjorde att vi kunde dra in Freddy (Winsth) mer centralt i banan när vi byggde upp och kunde få Edvin mer till höger. På så sätt kunde vi få ett mer offensivt balanserat lag. Men även hans individuella egenskaper som ville få in, säger Värnamotränaren och fortsätter:
– Det var ett team-beslut där jag fick väldigt mycket hjälp av mina assisterande runt omkring mig. Så det är nog de som ska ha mest kredd.

Lade över pressen

Inför matchen så sa Kim Hellberg följande till Värnamo.nu:
– Helsingborg har värvat för en massa miljoner, har bra tryck på sin hemmaplan och har gjort bra matcher mot alla lag. Det är ju väldigt mycket press på dem. Storklubb på hemmaplan och de ligger efter Värnamo och har en match mer spelad.

Var det en medveten taktik för att lägga över pressen på Helsingborg?
– För oss var det väl viktigt att inte gå med i att det var någon form av ångestmatch för oss. Om du jämför deras miljoner de har investerat i truppen, plus att de har hemmaplan och tryck på sig. De har själva kallat det för någon form av ångestmatch, medan vi såg det som en möjlighet, precis som alla andra matcher, att ta tre poäng och inte bygga upp det till någon form av ångestmatch.
– Så det är väl klart att det var lite medvetet att försöka i så många forum som möjligt lägga pressen på Helsingborg.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Kim om det lyckade bytet: ”Det är nog de som ska ha mest kredd”

Det var nog inte bara Edvins inhopp.
Man gick ifrån en fembackslinje och tog in Wenderson med lite mer kraft i mitten, i stället för Oscar.
Oscar ska spela på en kant.
Wenderson är för bra för att vara på en kant.
Sedan fick Wille lite mer utrymme när Larsson försvann och då hade vi mer boll.

Grattis IFK, äntligen har ni fått er 3-poängare på bortaplan som ni varit värda tidigare. Oroar er inte, det kommer mer, behövs en ny fläkt i allsvenskan som ingen tror på.
Tror inte att det finns en mer motiverad spelartrupp och ledarstab i hela Sverige som vill visa vad man kan med nuvarande budget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *