Nyheter

Vill införa fria arbetsskor – så svarar kommunen

Nyheter Socialdemokraterna vill att personalen inom vård, omsorg, förskola, skola och fritidshem som har rätt till arbetskläder även erbjuds fria arbetsskor. Nu har kommunen sagt sitt i frågan.

Socialdemokraterna vill att personalen inom vård, omsorg, förskola, skola och fritidshem som har rätt till arbetskläder även erbjuds fria arbetsskor. Nu har kommunen sagt sitt i frågan. Bilder: Pixabay/pressbild

I höstas berättade vi att Socialdemokraterna lämnade in en motion där de föreslog att personalen inom vård, omsorg , förskola, skola och fritidshem som har rätt till arbetskläder även erbjuds fria arbetsskor samt att ge personalavdelningen tillsammans med berörda förvaltningar i uppdrag att titta på när och hur detta kan vara möjligt att införa.

Nu har personalavdelningen i samråd med berörda förvaltningschefer tittat på frågan och på kommunstyrelsens möte i tisdags var motionen uppe för behandling. Kommunstyrelsen beslutade att föreslå att kommunfullmäktige avslår motionen.

Läs personalavdelningens utredningssvar i sin helhet nedan:

HR-avdelningen har i samråd med förvaltningscheferna på berörda förvaltningar tagit fram detta underlag.

I barn- och utbildningsförvaltningen erbjuds i dag skyddsskor till de medarbetare där krav på detta finns till exempel yrkeslärare. Utifrån arbetsmiljöperspektiv finns inga ytterligare skäl till att erbjuda skyddsskor i någon av de berörda förvaltningarna.

Inom vård och omsorg har medarbetare i dag arbetskläder utifrån vårdhygieniska skäl, inte av arbetsmiljöperspektiv. Det bedöms inte att det finns några vårdhygieniska skäl för att skor ska tillhandahållas av arbetsgivaren.

Värnamo kommuns bedömning är att den typ av skor som hänvisas till i motionen skulle innebära att medarbetaren förmånsbeskattas. Omsorgsnämndens ordförande har i en interpellation ställd av Vänsterpartiet angett att omsorgsnämnden kommer att ta upp frågan för diskussion om skattereglerna ändras. (Kf 2023-03-30, § 34).

Taggar

Dela


Läs mer

Vill införa fria arbetsskor – så svarade fullmäktige