Nyheter

Vill ha tredje maträtt i skolan – så tänker kommunen 

Nyheter En Värnamobo vill att kommunen ska kunna erbjuda eleverna ett tredje och återkommande lunchalternativ i kommunens skolor. Nu har barn- och utbildningsnämnden sagt sitt i frågan.

En Värnamobo vill att kommunen ska kunna erbjuda eleverna ett tredje och återkommande lunchalternativ, exempelvis köttbullar och makaroner, i kommunens skolor. Bild: Pressbild

I höstas berättade vi om Jacqueline Wennersten som i ett medborgarinitiativ föreslog att Värnamo kommun hakar på Bollnäs kommuns tankar om att dagligen servera en tredje måltid i skolorna. 

– Skolmaten är ju en viktig del av barnens vardag. Att orka koncentrera sig, ha idrott och så vidare är svårt med hungriga magar, sa hon .

Förslaget fick tillräckligt med röster för att hamna under politikernas lupp. Barn- och utbildningsförvaltningen och serviceförvaltningen fick gemensamt utreda frågan och på barn- och utbildningsnämndens möte på i onsdags avhandlades förslaget. 

– Serviceförvaltningens menade i sitt yttrande att ett alternativ till skolmaten är inget som rekommenderas, så vi avslår det medborgarinitiativet. Skolans uppgifter är att lära, träna och våga testa nya saker. Vi har ett brett utbud med två två maträtter och salladsbuffé i våra skolor och det är svårt att få till näringsriktig mat om du bara vill äta köttbullar och makaroner, menar barn- och utbildningsnämndens ordförande Maria Johansson.

Taggar

Dela


8 reaktioner på Vill ha tredje maträtt i skolan – så tänker kommunen 

Det går trender i kommunal skolmat och mat för äldre. Anpassas till alla. Kycklingkött i det mesta. Vegetarisk som man inte valt själv. Vad är det för fel på vällagad basisk husmanskost? Inte trendigt?

Skolans uppdrag är att servera mat som ger skolbarnen en näringsrik kost med en matsedel som tillgodoser möjlighet att alla barn kan äta maten av etiska, religiösa samt de med matallergi. Det uppdraget utför skolan i Värnamo med glans. Att sedan föräldrar förlorat slaget runt matbordet är inte skolans fel. Makaroner och köttbullar, hamburgare, tacos och köttfärssås 5 dagar i veckan som alternativ ger en klar utveckling till vad vi kan se i västvärlden med välfärdssjukdomar som det största framtida hälsoproblemet som vi nu även ser i yngre åldrar med diabetes och höga BMI, alltså kroppsmasseindex.

Håller med föräldern!

Har flera barn i Bors skola. Barnen kommer hem hungriga näst intill varje dag. Barnen tvingas äta vegetarisk mat en gång i veckan. Vi är inte vegetarianer så varför tvingas vi till detta? Vi vill inte anpassas likaså som vegetarian inte vill anpassas till normalkost.

De gångerna skolan serverar god mat är det en gräns på hur mycket som får ätas eller så är maten slut och ersätts med uppvärmda rester.

Maten är för påhittig och inte anpassad efter barn!

Jag kan intyga att den skolmat som serveras i lågstadiet är bra det är gott om sallad, grönsaker av minst 3 typer inkluderad frukt också. Det är vegetarisk alternativ av köttbullar biffar eller köttfärs och sedan fisk, nötkött och kyckling. Vid något tillfälle är det svinkött men på grund av religiösa skäl så är det med måttlighet det serveras väl utmärkt. När man frågar eleverna varför tar du så lite av grönsaker så säger de att det är inte gott. Varför, inget svar får man då. Efter min analys av svar och iakttagelse så hittar vi nog problemet längre upp i barnens släktträd. Om barnen äter det som serveras utav maten som serveras så är kostcirkeln komplett

När även skolpersonal ifrågasätter maten så tycker inte jag man kan lägga över problemet på föräldrarna och att de ”förlorat slaget vid matbordet”

Är det inte bättre att det finns ett alternativ som barnen äter barnen behöver kunna fylla sina magar för att kunna ta till sig kunskapen i skolan.

Som det är idag med alla konstiga maträtter och blandningar så är det fler och fler måltider som inte passar barn (eller som de inte gillar) .

Ska det inte finnas alternativ så gå tillbaka till grunderna stek fisken men släng inte på en massa cornflakes gör vanliga köttbullar inte en massa konstiga ihopkok med mera. Känns som en måltid som blir uppäten är billigare än en måltid som slängs för att man ”måste” testa och lära sig nya saker.

Finns måltider som jag än i dag inte kan äta för att skolan blandade ihop en massa saker och tvingade mig att testa och ”lära ” mig äta allt.

Kommentarsfunktionen är stängd