Nyheter

Förslag om alternativ till skolmat engagerar

Nyheter Skolmaten är en viktig del av barnens vardag för att orka med skoldagen, så det borde ligga i kommunens intresse att våga testa att tillföra en tredje rätt på matsedeln. Det menar Jacqueline Wennersten.

– Värnamo kommun satsar ju på så mycket annat så då kan man väl satsa lite mer på barnen också, varför inte börja med mätta magar? Det menar Värnamobon Jacqueline Wennersten. Bilder: Privat/press

Enligt skollagen har alla rätt till kostnadsfria och näringsriktiga måltider under skolgången, men ett problem i dag är att elever inte äter mycket av maten som serveras. På Kilbergsskolan i Bollnäs kommun provar man just nu att dagligen servera köttbullar och makaroner som ett tredje och återkommande alternativ till skollunchen. Initiativet kom från ett medborgarförslag, där en återkommande rätt i skolmatsalar föreslogs, som kommunfullmäktige i Bollnäs ställde sig positiva till. Nu vill Värnamobon Jacqueline Wennersten att kommunens skolor också ska erbjuda eleverna ett tredje alternativ till skollunchen och har skickat in ett medborgarinitiativ där hon föreslår ett alternativ till maten som serveras i kommunens skolor. Förslaget väckte snabbt kommuninvånarnas intresse och har i skrivande stund fått över 100 röster, vilket innebär att det behandlas av kommunernas politiker framöver. 

Det är suveränt då ändamålet är att detta ska komma upp på en politikernivå och 100 röster var ju det minsta jag behövde. Jag personligen har inte fått några reaktioner, men läser man kommentarerna är det flera stycken som tycker det är ett bra förslag. Skolmaten är ju en viktig del av barnens vardag. Att orka koncentrera sig, ha idrott och så vidare är svårt med hungriga magar, säger hon. 

Hur upplever du kommunens skolmatssituation just nu? 

– Den är fruktansvärd på många av skolorna och det är baserat på vad man får höra både av barn och vuxna som äter. Jämför man med när man själv gick i skolan så var den maten då verkligen toppen. Jag tycker inte att det är direkt sparsamt heller om flera elever inte äter maten utan den får slängas. Vad hände med vanlig husmanskost? Jag hoppas verkligen man ser över ett tredje alternativ och vågar testa. Jag tror det kan bli sparsamt i framtiden. Värnamo kommun satsar ju på så mycket annat så då kan man väl satsa lite mer på barnen också, varför inte börja med mätta magar?


Läs Jacquelines medborgarinitiativ i något redigerat skick i sin helhet nedan:

Flera skolor har testat på att ha en tredje maträtt vid skollunch då man sett att många barn inte äter mycket av den maten som serveras i dag.

Detta kan handla om makaroner och köttbullar, spaghetti och köttfärssås eller någon annan rätt man vet att nästan alla barn äter.

På många skolor har man sett med detta alternativ att fler barn åtminstone smakar på den maten som serveras och ändå vet att man kan ta från tilläggsmaten.

Skolmaten är en viktig del av barnens vardag för att orka med skoldagen så det borde ligga i kommunens intresse att våga testa att tillföra en tredje maträtt på matsedeln.

Taggar

Dela


Läs mer

Nämnder utreder förslag om alternativ till skolmat

6 reaktioner på Förslag om alternativ till skolmat engagerar

Min son har selektiv ätstörning och är beviljad anpassad kost. Men den är inte anpassad efter honom. Utan blir man beviljad anpassad kost i Värnamo kommun får man en fast matsedel som man tagit fram efter vad de flesta barn bör kunna äta. På måndagar är det köttbullar och makaroner (som min son inte kan äta jag har efter flertalet diskussioner fått skolan till att högst motvilligt gå med på att servera pannkakor.)
På tisdagar panerad fisk och klyftpotatis (utan sås) onsdagar potatisbullar och köttbullar (han äter inte den kombinationen men får inget annat om han inte kan äta den vanliga maten) torsdagar snitzel med klyftpotatis (utan sås) fredagar pannkakor.
Detta bråkar jag om varje termin, ibland flera gånger om….

Håller med om att det är ett bra förslag, har själv en son som går i skolan. Det bjuds på väldigt konstiga rätter och det är inte konstigt att barnen inte äter sig mätta.
Bra initiativ av Jaqueline.

Kommer tyvärr aldrig gå igenom, kommunen måste spara. Men högavlönade politiker i kommunenkan med gått samvete äta lunch ute varje dag, och välja och vraka och en smaskigt efterrätt på det.

Ett riktigt bra förslag. Då kanske det inte blir kyckling tre dagar i veckan längre som det kan vara ibland. Mer husmanskost.

Fantastiskt bra! Vart tog husmanskosten vägen?
Ärtprotein, ärtpuré som kallas allt från gulasch till tacos.
Glutenstinna veteschnitslar
Barn (och vuxna) som inte äter och inte orkar genom skoldagen.

Kommentarsfunktionen är stängd