Nyheter

Vill ha säker cykelväg på banvall – så svarar kommunen

Nyheter Teknik och fritidsförvaltningen har utrett populärt medborgarinitiativ. 

Teknik- och fritidsförvaltningen har utrett medborgarinitiativet om att banvallen mellan Hånger och Värnamo asfalteras samt förses med belysning så att det går smidigt att cykla till Värnamo. Arkivbild: David Alin

I höstas berättade vi om en kommuninvånares önskan att banvallen mellan Hånger och Värnamo asfalteras samt förses med belysning så att det går smidigt att cykla till Värnamo. Förslaget fick 272 ja-röster, vilket innebar att det ska behandlas politiskt. Kommunfullmäktiges ordförande överlämnade initiativet till teknik- och fritidsnämnden för handläggning och beslut. Läs deras svar i sin helhet nedan: 

Värnamo kommun har genom mark- och exploateringsavdelningen på kommunledningsförvaltningen under flera år fört dialog med Trafikverket kring förvärv av resterande del av banvallen in till Värnamo stad. Under hösten 2023 har Trafikverket aviserat att de avser riva kvarvarande räls och därefter göra ett överlämnande av banvallen till kommunen. I denna del av banvallen kommer kommunen under de kommande åren förlägga flertalet VA-ledningar (vatten och avlopp) kopplat till utbyggnaden av bostadsbebyggelsen vid Helmershus med flera. Därför är det i dagsläget oklart när denna del av banvallen skulle kunna öppnas upp för gång- och cykeltrafik. I ett första läge kommer standarden vara likt övrig cykelbar banvall ner till länsgränsen, det vill säga cykelledsstandard med grus och utan belysning. 

Vad gäller medborgarinitiativets önskan om asfaltering och belysning kommer förvaltningen titta på hela banvallens sträckning mellan Värnamo stad ner till länsgränsen. En höjning av standard till asfalterad gång- och cykelväg med belysning är i dagsläget ytterst tveksamt då nyttjandet på hela sträckan är relativt lågt. Det skulle i framtiden kunna bli aktuellt med en etappvis utbyggnad i takt med kommande bostadsetableringar längs stråket och därmed ett ökat nyttjande.

Teknik- och fritidsnämnden beslutade på sitt senaste sammanträde att anse medborgarinitiativet som besvarat. 

Taggar

Dela


Läs mer

Invånaren: Gör säker cykelväg mellan Hånger och Värnamo