Nyheter

Vill ha en rondell på Halmstadsvägen – så svarar kommunen

Nyheter En kommuninvånare vill av säkerhetsskäl att kommunen bygger en rondell på Halmstadsvägen. Nu har teknik– och fritidsförvaltningen utrett frågan. 

En kommuninvånare vill av säkerhetsskäl att kommunen bygger en rondell på Halmstadsvägen. Nu har teknik– och fritidsförvaltningen utrett frågan. Arkivbild: David Alin

Det är ovärdigt Värnamo kommun att låta sina medborgare riskera sina liv och lem när man under många år inte tagit sitt ansvar gällande trafiksäkerhet på nämnda ”korsning” som är högtrafikerad och saknar gång/cykelbana samt övergångsställe. /…/ Det verkar som de väntar på att en allvarlig trafikolycka ska hända innan dem gör något åt saken och det är inte värdigt en kommun att agera så. /…/ Snälla gör någonting åt saken nu innan en olycka händer!”. 

Det menade författaren till ett medborgarförslag där personen föreslog byggandet av en rondell vid korsningen Silkesvägen-Halmstadsvägen-Bolavägen, som vi berättade om förra hösten.

Förslaget väckte kommuninvånarnas engagemang och fick 163 röster, vilket innebar att det ska behandlas politiskt. Teknik- och fritidsförvaltningen har under året hanterat förslaget och på teknik- och fritidsnämndens senaste sammanträde behandlades ärendet. Läs förvaltningens svar i sin helhet nedan:

Halmstadsvägen är en viktig infartsväg till Värnamo stad och idag hänvisas de oskyddade trafikanterna till de planskilda passagerna (tunnlar) under Halmstadsvägen. Passagerna ligger strategiskt placerade utifrån hur verksamheter och målpunkter var placerade när Halmstadsvägen byggdes.

Kvarteren norr och söder om Halmstadsvägen är under omvandling med byggnation av nya bostadsområden och målpunkter i form av idrottshall och skolområden. I takt med detta kommer trycket från både gående och cyklister samt fordonstrafik öka i nämnd korsning.

Förvaltningen har därför för avsikt att under 2023 utföra en trafikutredning längs Halmstadsvägen med fokus på korsning Halmstadsvägen-Silkesvägen-Salviavägen för att kunna föreslå lämplig åtgärd i korsningen. Bedömningen för närvarande är att Halmstadvägen fortsatt kommer vara en viktig infartsled och att fordonstrafiken därför sannolikt behöver vara prioriterad längs Halmstadvägen.

Teknik- och fritidsnämnden beslutade att anse medborgarinitiativet som besvarat.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Vill ha en rondell på Halmstadsvägen – så svarar kommunen

Halmstadsvägen är en säker väg, men det körs för fort där.
En annan korsning som är farlig är Norregård-Hillerstorp.
Det borde vara förbjudet att ta en vänstersväng där.

Se er för så lovar jag att ni klarar av att svänga säkert i korsning. Vad har hänt med folket, hur fick ni era körkort? Alla ska bara gnälla och kräva mer makaron vägar. Kör så som att ni är på uppkörning så blir det inga konstigheter. Lägg mer pengar på att laga alla de hål som finns på kommunens alla vägar. Åk bara från Värnamo till Rydaholm så får ni väja där som fyllon på vägen för att inte förstöra bilen i 90 eller om ni står för skador på däcken, fälgar och resten som tar skador ska jag köra som tåget centrerad på alla körfiler.

Kommentarsfunktionen är stängd