Nyheter

Vill att alla partier ska ha insyn

Nyheter ”Ska demokratiska spelregler upprätthållas i kommunpolitiken bör därför samtliga partier som inte beretts ordinarie nämndplatser eller erhållit ersättarplatser, få insynsplatser i framförallt de kommunala nämnderna, kommunstyrelsen samt budgetberedningen”. Det menar Vänsterpartiet som överlämnade en motion till kommunfullmäktige.

I en motion till kommunfullmäktige föreslår Vänsterpartiet att samtliga i kommunfullmäktige representerade partier ska beredas insynsplats i kommunala nämnder, kommunstyrelsen och budgetberedningen samt att samtliga partier i kommunfullmäktige under kommande mandatperioder finns representerade i kommunstyrelsen. Montage: David Alin

Läs motionen i sin helhet nedan:

Motion till kommunfullmäktige i Värnamo kommun angående insynsplatser 

I Värnamo kommun har det de senaste mandatperioderna funnits partier som av egen kraft inte erhållit plats i styrelser och nämnder. Det har till viss del lösts genom olika politiska uppgörelser. 

Att kommunfullmäktiges ledamöter ska sätta sig in i de ärenden som ska behandlas är en grannlaga uppgift. Ofta räcker inte bakgrundsinformationen i de aktuella handlingarna till för att på ett nyanserat och ansvarsfullt sätt till fullo erhålla kunskaper om konsekvenserna av de föreslagna besluten. 

Samtliga kommunfullmäktigeledamöter förväntas ta ansvar inför sina väljare för sina ställningstaganden. Då man som parti inte ingår i styrelser och nämnder ska delta i beslutsprocessen krävs det alltså att man på egen hand söker ytterligare information från kommunens tjänstepersoner på respektive förvaltning. Detta är ett tidsödande arbete som dels tar värdefull arbetstid från tjänstepersonen som måste redogöra för ärenden vid flera tillfällen istället för att informera samtliga partiets representanter vid ett och samma tillfälle. Dels kan det påverka förmågan att fatta beslut på korrekt underlag, vilket i förlängningen kan innebära att demokratin urholkas då ledamöter i kommunens högsta beslutande organ inte har tillräcklig kunskap om det aktuella ärendet. 

Ska demokratiska spelregler upprätthållas i kommunpolitiken bör därför samtliga partier som inte beretts ordinarie nämndplatser eller erhållit ersättarplatser, få insynsplatser i framförallt de kommunala nämnderna, kommunstyrelsen samt budgetberedningen. 

Vänsterpartiet i Värnamo kommun föreslår därför kommunfullmäktige att besluta: 

att samtliga i kommunfullmäktige representerade partier ska beredas insynsplats i kommunala nämnder, kommunstyrelsen samt budgetberedningen 

att samtliga partier i kommunfullmäktige under kommande mandatperioder finns representerade i kommunstyrelsen 

Värnamo 2022-11-21 

Emina Dautovic (V) Fjodor Eklund (V) 

Taggar

Dela


Läs mer

Vill att alla partier ska ha insyn – så svarar kommunen

3 reaktioner på Vill att alla partier ska ha insyn

intressant, då kommunen oftast vill mörka tillsammans med sine representanter i de dolda korridorerna.
Alla ska med, men vilka får egentligen ens finnas med.
Tja, så länge du som person betalar skatten så kanske du finns med i deras hyllmeter av andra, som har lite mera prismorna på de tillfällena.
De finns så mycket korrupt, så hälften hade varit nog!
Och i samme andetag klappar de store sig för bröstet och fäller ankaret för alla andra.

Intressant motion i det uppdrag som presidiet har fått att utvidga demokratin i kommun. Men utfallet är vad allians majoriteten tycker. Alltså avslag i fullmäktige. Mycket av beslutsinformation är inte protokollförd utan likt fikarumsbeslut. Och är en del av makten med arvoderade ordförande i det dagliga samtalet på fikarummet. Men lycka till V med att mata in motioner om demokrati likt en boxare. Trägen vinner.

Kommentarsfunktionen är stängd