Nyheter

Vårdcentral invigd: ”Känns gott att komma hem”

Nyheter I dag invigdes Bra Liv Väster vårdcentrals nya lokaler på Mossleplatån med pompa och ståt.

Solen sken över den nyfikna personalen och besökare inför dagens invigning.   [1/8]

Duon "I Bara Mässingen" stod för underhållningen.   [2/8]

Verksamhetschef Caroline Grahn var stolt och glad i sitt invigningstal.  [3/8]

Finnvedsbostäders nytillträdde vd Martin Svensson önskade verksamheten stort lycka till.  [4/8]

Charlotta Larsdotter, direktör på Bra Liv-vårdcentralerna, lyfter fram vårdpersonalens kunnande och engagemang.  [5/8]

Regionrådet Thomas Gustafsson (S) ser den nya vårdcentralen som en fysisk symbol för regionens satsning på en bättre sjukvård för länets samtliga invånare.  [6/8]

Efter avslutade tal fick Thomas Gustafsson (S) och Caroline Grahn den stora äran att klippa bandet och förklara vårdcentralen som officiellt invigd.   [7/8]

Kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M) och förste vice ordförande Mikael Karlsson (C) överlämnade en blombukett till Caroline Grahn.  [8/8]

Vädret visade sig från sin allra bästa sida när det i dag var dags för invigning av de nya lokalerna. Vårdcentralens yta uppgår till cirka 2 060 kvadratmeter och består av 18 undersökningsrum på läkar- och såromläggning, fem specialrum (för bland annat kirurgi, infektion, öron/ögon och akut), fem behandlingsrum för fysioterapeuter, två arbetsterapirum, tre distriktssköterskemottagningsrum, fyra rum för psykosociala teamet. Totalt 35 arbetsplatser. Utöver det finns konferensrum, grupprum för patientgrupper, samtalsrum för svårare samtal och ett träningskök. Verksamhetschefen Caroline Grahn var förste talare.

– Det är så härligt att så många hittat hit. Man får väl också säga äntligen och fantastiskt att nu få stå här utanför sin nya arbetsplats, det är ju fantastiskt: Värnamos nya vårdcentral och det nya landmärket i kommunen. Vi har fått ha den stora förmånen att jobba här ett par månader och känna oss lite mer bekväma i våra nya lokaler, men det är verkligen en milstolpe, både för mig som arbetar här och också alla medarbetare som har längtat efter det här, för ni har kämpat. 2018 togs beslut att vi skulle få bli Värnamos nya vårdcentral just här och att vi skulle få bygga här tillsammans med Finnvedsbostäder. Sedan dess har det varit möten, diskussioner och planering in i minsta detalj och i stora detaljer. När jag kikade i kalendern har vi haft i stort sett något möte varje vecka sedan dess. Det har verkligen arbetats hårt för det här samtidigt som vi har tagit oss genom en pandemi och allt vad den innebar. Vi på Väster vårdcentral har varit utspridda ett tag men det känns nu gott att komma hem och få ha alla medarbetare på samma tak, säger Caroline Grahn och tackar alla inblandade som har möjliggjort den här insatsen.

Martin Svensson, nytillträdd vd på Finnvedsbostäder, önskade verksamheten stort lycka till innan Charlotta Larsdotter, direktör på Bra Liv-vårdcentralerna, välkomnade tillskottet.

– Den nya vårdcentralen har försetts med den allra senaste teknologin man kan tänka sig på en vårdcentral just för att ge bästa möjliga vård för våra patienter. Framför allt är den också utrustad med ett chefs- och ledarskap som även personifierat kan förmedla den vision vi vill ge till våra patienter: ha modet, attityd och disciplin och däremellan hanterat en pandemi. Den nya vårdcentralen är också fylld av hängivna och kompetenta, professionella medarbetare som i varje möte gör patienten delaktig, som gör att vi uppfyller vårt löfte till patienter att efter ett besök hos oss på Västers vårdcentral ska man känna sig sedd, lyssnad till och professionellt behandlad med en tydlig medvetenhet om vad nästa steg är. Hög medicinsk kvalitet och gott bemötande varje gång, det är vad ni kommer åstadkomma och har åstadkommit under en lång tid och huset är fyllt med detta, säger Charlotta Larsdotter och tackar alla inblandade i projektet.

Regionrådet Thomas Gustafsson (S) menade att den nya vårdcentralen är en fysisk symbol för regionens satsning på en bättre sjukvård för länets samtliga invånare.

– Grunden för vår sjukvård ska vara att ha en jämlik hälsa och sjukvård som ges efter behov, att vården ska vara tillgänglig för invånarna och att det ska vara goda lokaler för våra medarbetare. Därför är denna satsning väldigt viktig för båda dessa grupper. Det är en lätt investering på 78 miljoner kronor med en yta på 2 060 kvadratmeter som består av 18 undersökningsrum på läkar- och såromläggning, fem specialrum (för bland annat kirurgi, infektion, öron/ögon och akut), fem behandlingsrum för fysioterapeuter, två arbetsterapirum, tre distriktssköterskemottagningsrum, fyra rum för psykosociala teamet. Totalt 35 arbetsplatser. Utöver det finns konferensrum, grupprum för patientgrupper, samtalsrum för svårare samtal och träningskök. Tänk vad mycket som ryms därinne! Det är fantastiskt och genom den här lokalsatsningen hoppas vi också att vi kan förbättra situationen för våra anställda. Jag hörde tidigare att man hade haft all den här verksamheten på 1 200 kvadrat, nu är vi på 2 000. Vi i Region Jönköpings län är väldigt stolta över er som personal, ni gör ett bra arbete och ni gör det varje dag. I Region Jönköpings län så är ungefär åtta av tio patienter nöjda eller mycket nöjda med sin vårdcentral efter besök, den absoluta majoriteten är nöjda med tillgången på hälsa och sjukvård och en stor andel av befolkningen känner stort eller mycket stort förtroende för vårdcentralen. Det visar att vi har en bra verksamhet. Vi har en god tillgänglighet och vården upplevs informativ och kunskapsrik och allt detta är ett tecken på hur bra vår personal är. Vi hade aldrig kunnat få de här värdena om det inte vore för er. Det är ni som gör det hela möjligt. Denna satsning är också viktig ur ett medborgarperspektiv där vi visar på vårdcentralens viktiga roll i vårdkedjan: det ska vara enkelt och smidigt att ta sig till vården, det ska vara enkelt att hitta rätt och det ska vara inbjudande och familjärt och jag är säker på att denna vårdcentral kommer Värnamoborna att trivas med. Med denna nya vårdcentral hoppas vi att vi i Region Jönköpings län kan fortsätta vårt goda arbete för en bättre hälsa för alla länets invånare. Med det sagt vill jag önska er alla lycka till.

Efter avslutade tal fick Thomas Gustafsson (S) och Caroline Grahn den stora äran att klippa bandet och förklara vårdcentralen som officiellt invigd.

Vill du veta hur vårdcentralen ser ut? Kolla gärna in vårt förhandsreportage från i februari.

Taggar

Dela


Läs mer

Bildspel: Så blir nya vårdcentralen