Nyheter

V: Inför gratis mensskydd i skolan

Nyheter Vänsterpartiet föreslår i en motion att Värnamo kommun utreder hur man kan erbjuda elever i grundskola och gymnasium kostnadsfri utdelning av mensskydd.

Vänsterpartiet föreslår i en motion att Värnamo kommun utreder hur man kan erbjuda elever i grundskola och gymnasium kostnadsfri utdelning av mensskydd. Bild: Pressbild

Läs motionen i sin helhet nedan:

De allra flesta kvinnor får sin första mens i tonåren och har den under en stor del av livet. Mens har länge varit ett tabu som många gånger fyllts med skam. Men vi lever i en tid när det borde vara en självklarhet att frågan om kostnadsfria mensskydd i skolan finns med på den politiska dagordningen. Skottland har redan infört gratis mensskydd i skolan och likaså förekommer det i en del kommuner i Sverige samt är på gång i än fler – det är hög tid att Värnamo kommun följer efter.

Det är både en klassfråga och en jämställdhetsfråga. Ingen ung tjej ska behöva missa skolan för att hon inte har råd med mensskydd och är orolig att mensen blöder igenom. Hur mycket mensskydd någon behöver under sin menstruation ser olika ut, liksom hur ofta mensen kommer. Men säkert är att unga tjejer och kvinnor som får mens måste bekosta det själva. Menstruation är biologiskt och inte något som flickor och kvinnor kan välja bort.

Vänsterpartiet är ett parti som står för ett jämlikt samhälle och motionen är en del i vårt politiska arbete att bekämpa barnfattigdom. Det ska aldrig få vara en ekonomisk fråga för unga tjejer om de har eller inte har tillgång till mensskydd. Vi vill därför se kostnadsfria mensskydd på Värnamo kommuns grund- och gymnasieskolor.

Vi föreslår kommunfullmäktige att besluta:

Att kommunen utreder hur man kan erbjuda elever i grundskola och gymnasium kostnadsfri utdelning av mensskydd

Värnamo 2023-02-28

Emina Dautovic (V)
Fjodor Eklund (V)

Taggar

Dela


Läs mer

Vill införa gratis mensskydd i skolan – så svarar kommunen

2 reaktioner på V: Inför gratis mensskydd i skolan

Det är en produkt som de har råd med. Fokusera på att se till så att omsorgspersonal på boende har arbetsskor istället.

Världsfrånvänd idé må jag säga, som luktar könsdiskriminering. Lägg då pengarna på killkväll i badhuset istället på lika premisser som det finns tjejkväll där nu, vilket är tillfällen då alla killar över 7 år är portade från kommunala simhallen på basis av sitt kön. Hur låter det? Istället för att fokusera på gratis tamponger och bindor till tjejer fundera på vad skolan behöver för sitt huvuduppdrag sluta se förbi det ekonomiska behov skolan har idag för sin verksamhet vilken ska komma alla elever till godo oberoende av kön.

Kommentarsfunktionen är stängd