Nyheter

Ulf och Hanna redo att viga Värnamoborna

Nyheter Vid audiotoriet i Gummifabriken i Värnamo var det idag drop-in vigsel. Vi fanns på plats under förmiddagen och fick en liten pratstund med de borgerliga vigselförättarna som förberett dagen väl

Ulf Svensson och Hanna Andersson är redo att viga Värnamoborna idag  [1/12]

  [2/12]

  [3/12]

  [4/12]

  [5/12]

  [6/12]

  [7/12]

  [8/12]

  [9/12]

  [10/12]

  [11/12]

  [12/12]

Det var 2012-02-12 som Värnamo kommun, med Ulla Gradéen, i spetsen valde att göra något annorlunda och enkelt när medborgarna ville gifta sig. Numera är det tradition och att hålla ett öppet hus för att gifta sig under alla hjärtans dag. Idag såg Ulf Svensson och Hanna Andersson till att Värnamoborna blev man och hustru.

– Vi kanske viger varannan gång, eftersom vi är två vigselförrättare. Vi önskade att man bokade tid det här året för att ingen trängsel ska uppstå, börjar Hanna Andersson berätta.

– När man kommer hit ska man ha med sig hindersprövning och legitimation samt två vittnen. Har man inga vittnen kan vi gå ner till restaurangen och ”lånar” upp någon för en kort stund. De som ska gifta sig får välja mellan en kort eller lång variant. Den korta är ungefär en halvminut och den långa varianten varar i 2 – 3 minuter. Vi har dock inte behövt att sjunga än, kommenterar Ulf med ett leende och fortsätter att man har möjlighet att läsa sina egna löften själv om man så önskar.

”Coronaåret” innebar inte extremt fler borgerliga vigslar än tidigare ”normalår”. Ulf har vigt 20 par och Hanna har vigt 13 par under året. Tillsammans har de ytterligare tre personer som är, av Länsstyrelsen, godkända borgerliga vigselförättare i kommunen.

Efter lunch väntas de bokade brudparen anlända till Gummifabriken för att säga ja till varandra på alla hjärtans dag.

– Även om vi gör detta relativt enkelt kan man inte bara vakna upp idag och tänka ”Idag ska vi gifta oss”. En mindre planering behövs då hindersprövningen, som söks från Skatteverket, tar upp till 14 dagar att få. Vi har brudbukett på plats här om man vill låna, vigselbevisen finns klara att skriva på och skumpan är framdukad. Vi har tänkt på nästan allt, avrundar Ulf Svensson som också, förutom en av dagens vigselförrättare, också är kommundirektör.

Här finns artikeln om Hanna Andersson tidigare idag

Taggar