Nyheter

Sparkrav skapar oro för landsbygdsskolornas framtid

Nyheter Landsbygdsskolorna i Värnamo kommun kan vara hotade igen. Skolchefen Johan Grahn vill tillsätta en extern utredare som ska se över hela skolorganisationen, rapporterar P4 Jönköping i dag.

Landsbygdsskolorna i Värnamo kommun kan vara hotade igen. Skolchefen Johan Grahn vill tillsätta en extern utredare som ska se över hela skolorganisationen, rapporterar P4 Jönköping i dag. Bilder: Arkiv

Enligt information som läckt ut handlar det om att hitta besparingar. Det här oroar Ida Widerberg, som har sina barn i Horda skola, som P4 Jönköping har pratat med.

– Det känns så konstigt om man skulle prioritera ner en skola när man ser att ett samhälle som egentligen bidrar jättemycket till kommunen. Om man tänker på de företag som ligger här, hur mycket genererar inte det till kommunen? Varför kan man inte ge tillbaka det till samhället vi bor och lever i?

2019 fanns ett förslag att dra in årskurs 4 till 6 på landsbygdsskolorna och i stället bussa in barnen till de större skolorna. Den gången backade politikerna efter protester från föräldrar. Nu kan det vara aktuellt igen. Enligt uppgifter till P4 Jönköping letar skolledningen desperat efter besparingsåtgärder och blicken riktas åter mot landsbygdsskolorna. Barn- och utbildningschefen Johan Grahn säger till P4 Jönköping att han vill att politikerna ger klartecken till en utredning av hela skolorganisationen. 

– Det ena skälet är att vi ska utnyttja våra resurser på ett klokt sätt som vi kan, det andra är att vi ska ge barnen en så bra utbildning vi kan, oavsett om de bor i staden eller utanför staden, säger Johan Grahn.

En av utmaningarna man måste lösa i framtiden är rekrytering av behöriga lärare. 

– Där ser vi redan nu att det är lite svårare att lösa det på ytterområdena, säger Johan Grahn. 

Ida Widerberg i Horda säger till P4 Jönköping att det ”alltid finns en oro för att det ska finnas sådana här ideér som politiker tar till för att lösa ekonomisk problem kortsiktigt”. 

– I en förlängning blir det ju så att tar du bort den delen av skolan så kan du sedan längre fram ta bort hela skolan och då tappar samhället lite av sitt liv. 

Källa: P4 Jönköping

Taggar

Dela


Läs mer

Presidie klargör om utredningsförslag

6 reaktioner på Sparkrav skapar oro för landsbygdsskolornas framtid

Kan hoppas att det också utreds att kommunen följer skollagen om elevers rätt till särskilt stöd när dessa behov finns. Förresten det behövs inte för det är redan klart att skollagen inte följs😢. Det finns att spara om man ser över tjänster på förvaltningsnivå.

Det är inga problem att rekrytera personal från stan till landsbygdsskolorna om man ger personalen något högre lön. Mer komplicerat än så är det inte. Man måste inse att det är en marknad som allt annat. Det är dock svårt att begripa för skolledningen i Värnamo kommun. Det är ett mycket enkelt sätt att öka attraktionskraften.
Kasta inga pengar i sjön på externt inhyrda utredare och optimistkonsulter, det leder ingen vart Johan. Investera i att höja lönen för lärarna på landsbygdsskolorna istället.
Alla barn ska ha rätt till en fungerande utbildning – även de som bor på landsbygden. Det är ett fullt mänskligt krav.
Annars kan ni skrota de vackra orden om ”Den mänskliga tillväxtkommunen” och byta ut till ”Den omänskliga avfolkningskommunen” istället. Det kanske passar bättre?

Som jag förstår det handlade om att skolan ska utreda hela sin organisation. Att dra slutsatsen att det innebär att neddragningar ska ske i landsbygdsskolorna är väl att gå händelserna lite i förväg. Någon utredning är ju inte ens gjord som man kan ju undra vad de svamlar om.

Rent skitsnack att det inte går att locka behöriga lärare till landsbygd. Ge lärare som jobbar på landsbygd mer betalt så kommer de.

Nu börjar besparingar och diskriminering av landsbygd. Givetvis passar man på nu när det är några år kvar till val. Men vi glömmer inte..

Kommentarsfunktionen är stängd