Nyheter

Sigge vanligaste hundnamnet i Värnamo

Nyheter Under coronapandemin har rekordmånga svenskar skaffat hund. I Värnamo är den vanligaste rasen drever och det vanligaste namnet Sigge, visar försäkringsbolaget Ifs genomgång av data från Jordbruksverket.

Många har skaffat hund under coronapandemin. Jordbruksverkets statistik visar drygt 75 000 nyregistreringar i hela landet mellan april 2020 och mars 2021. Det är en ökning med 19 procent jämfört med samma period året innan.

I Värnamo finns 3 667 registrerade hundar, enligt Jordbruksverket. Sett till befolkningen är det färre än på de flesta andra håll i landet.

Av dessa har 28 namnet Sigge. Det är det vanligaste hundnamnet i kommunen enligt Jordbruksverket, följt av Molly, Bamse och Ludde.

Många skaffade hund under 2020

Mycket tyder på att det ökade intresset för att skaffa hund är en pandemieffekt, där corona lett till ökad isolering, och fler som jobbar hemifrån.

– Hemarbete har möjliggjort för många att skaffa hund och vissa blir kanske hundägare för första gången. Hundar är fantastiskt sällskap, men det är också viktigt att tänka på att de behöver massor med uppmärksamhet och förtjänar både fysisk aktivitet och mental stimulans, säger Mariah Hohenthal, skadechef för djurskador på If.

Även i If:s egna siffror märks coronaeffekten av. Under perioden april 2020 till mars 2021 ökade antalet sålda hundförsäkringar med 15 procent jämfört med samma period året innan.

Jordbruksverket publicerar inte statistik över nyregistreringar per län och kommun. Däremot har vi siffror på hur många registrerade hundar det finns totalt i kommunen. I Värnamo har det totala antalet registrerade hundar ökat, från 3 550 hundar år 2019 till 3 667 under 2020.

Källa: Pressmeddelande från If

Tabell över hundstatistik i Jönköpings läns kommuner. Statistik: If

Taggar

Dela


Läs mer

Här är de populäraste hundraserna i kommunen
Här är de populäraste hundraserna i kommunen