Nyheter

Här är de populäraste hundraserna i kommunen

Nyheter Antalet registrerade hundar i Värnamo kommun fortsatte öka förra året. Kanske främst beroende på just en specifik ras som ökar här – men som minskar i övriga landet.

Genrebild. Foto: Pixabay

Under pandemin skaffade många människor sig ett husdjur. Men trots att den effekten nu har klingat av så fortsätter ändå hundbeståndet att öka i Värnamo kommun. Tittar vi mellan 2018 till 2022 så har antalet registrerade hundar ökat från 3 446 till 4 047. Alltså en ökning med 601hundar, eller 17,44 procent.

Ökningen av antalet hundar kan till stor del förklaras med vilka raser som är populärast. Janina Pfalzer är kommunikatör hos Svenska kennelklubben och förklarar varför rasen jämthund ökat i ett annat område av Sverige.
– Den används ju till älgjakt. Förklaringen till att det gick upp där, trots att det gick ner i Sverige som helhet, var alltså jaktintresset.

Det är lite i den kontexten hon tycker att man söka svar varför antalet hundar ökar i kommunen, genom att jämföra vilka raser det är som är populäras.

Populäraste hundraserna i Värnamo kommun

Antalet labrador retrievers i kommunen har ökat med 33 stycken, eller 34 procent, på fem år. Även norsk älghund har ökat med över 20 procent sedan 2018.
– Det som utmärker Värnamo är att labrador retriever, som är Sveriges populäraste hundras, fortsätter att öka till skillnad från i landet som helhet där antalet nyregistrerade minskade 2022. Det skulle kunna tyda på att hundägarna på dessa platser är mindre konjunkturkänsliga och har större möjlighet att ordna hundpassning på dagarna, säger Janina Pfalzer och fortsätter:
– Något som utmärker platsen är att listorna toppas av arbetande hundar i någon form. Förutom den långhåriga chihuahuan lyser de rena sällskapshundarna med sin frånvaro. Möjligen är detta också en anledning till att hundarna ökar i stället för att minska.

Taggar

Läs mer

Listan: Här är kommunens vanligaste hundnamn
Sigge vanligaste hundnamnet i Värnamo
Labbe och Molly ohotade i toppen