Nyheter

Satsar på obemannad matbutik i Horda

Nyheter Horda Stans och Ica Nära Rydaholm satsar på en Ica To Go-butik i Horda. – Den här typen av verksamheter är en guldgruva för landsbygden, säger Ica-handlaren Patrik Persson.

Ritning: Horda Stans

Ritning över den planerade matbutiken, sedd från långsidan.  [1/2]

Ritning över den planerade matbutiken, sedd från långsidan.  [2/2]

Horda växer. Skolan är fullbelagd, förskolan likaså. I bräschen går bland annat tre blomstrande företag: Horda Stans, Hordagruppen och Essell Produkter. Företagen befinner sig i en ständig tillväxt och deras jakt på kompetens har resulterat i att allt fler vänder blickarna mot Horda med omnejd. Men det finns ett problem: orten saknar en mataffär. Det problemet kan nu vara på väg mot en lösning. Horda Stans har skickat in en ansökan om bygglov för att få göra om en tidigare utställnings- och affärslokal till livsmedelsbutik i fastigheten Horda 12:4. 

Vi vill med den delen av lokalerna och i samarbete med Ica-handlaren i Rydaholm kunna erbjuda samhällsbor samt arbetare på orten möjlighet att kunna handla mat och dylikt på nära håll. Detta tror vi starkt kommer höja ortens dragningskraft men även öka trivsel och service för våra medarbetare och de andra företagen på orten då vi i dag är närmare 150 stycken personer enbart på Horda Stans i Horda”, skriver bolaget i bygglovsansökan. 

Kortfattat kan man säga att vi en längre tid har tittat på möjligheten att bidra till att Horda får en affär igen. När vi förvärvade grannfastigheten så fanns det utrymme att ta tag i frågan på allvar. Efter diskussioner med flera aktörer så kom vi i kontakt med Ica i Rydaholm. Bland annat efter tips från lokala förmågor. Efter en tids diskussioner kom vi överens om att försöka förverkliga detta. Just nu så har Ica och vi sökt diverse tillstånd och börjat planeringen i hopp om att butiken kan öppna till hösten, säger Jakob Gulldén på Horda Stans. 

– Det här känns intressant. Olönsamhet har gjort att många Ica-butiker har lagts ner på landsbygden de senaste 20 åren, men i dag vänder trenden. Landsbygden börjar få tillbaka invånare. I Horda har vi starka industrier och företag, samhället växer enormt och för att attrahera fler folk till sin verksamhet så kände Horda Stans att de behöver en butik i samhället. Vi har haft ett samarbete ett tag och vi kände att det här var en möjlighet för oss. Ica to go-konceptet växer stadigt, det finns 55 butiker i landet i dag, och fler kommer det att bli. Det handlar om att på ett kostnadseffektivt sätt erbjuda människor möjligheten att handla i en mataffär. Navet i ett fungerande samhälle på landsbygden är en fungerande servicebutik och jag tror att den här typen av verksamheter är en guldgruva för landsbygden, säger Ica-handlaren Patrik Persson. 

Nyligen har Hordaborna under ett möte informerats om planerna på den nya verksamheten.

– Mötet var välbesökt och intresset är jättestort, säger Patrik Persson. 

Taggar

Dela


Läs mer

Matbutik invigd: ”En glädjens dag i Horda”

2 reaktioner på Satsar på obemannad matbutik i Horda

Tyvärr säger vi nix nej det ska vara personal. De är underbara 🤗

Tipsar även om att sätta upp snabbladdare för att ”locka in” förbipasserande på 27:an. Än finns det statsstöd att få genom Klimatklivet.

Kommentarsfunktionen är stängd