Nyheter

Satsar på matbutik i Hånger

Nyheter Butikskedjan 24-SJU växer så det knakar i Sverige. Nu får Hånger vara med på resan.

David Issal blickar ut över tomten på Stationsvägen som inom en snar framtid huserar en obemannad livsmedelsbutik i Hånger.  [1/4]

Exempel på hur butiken kan se ut.   [2/4]

Så här kan den 48 kvadratmeter stora butiken vara inredd.   [3/4]

På tomten bredvid förbereds parkeringarna.  [4/4]

Det pågår en febril aktivitet på stationsvägen i Hånger. Solen steker när Kurt Nordin schaktar bort jorden för att göra en parkeringsplats redo. Anledningen till arbetet är att paret David och Mikaela Issal har beslutat sig för att bli franchisetagare och kommer att öppna en obemannad livsmedelsbutik på granntomten. 

– Målet med den här satsningen förutom att den ska vara någorlunda lönsam är att få landsbygden mer levande, att underlätta vardagen för lokalbefolkningen som då slipper ta sig till Värnamo för att handla eller hämta paket, minska klimatpåverkan genom att lokalbefolkningen slipper ta bilen till Värnamo för att handla och vi skapar en mötesplats i Hånger, säger David Issal.

Själva butiken håller i skrivande stund på att tillverkas. Den 48 kvadratmeter stora butiken kommer färdigmonterad och kan enkelt placeras där franchisetagaren vill placera den. 

– Vi räknar med att den kommer innehålla någonstans mellan 700-1000 artiklar, varav målet är att 15 procent ska vara lokalproducerat och i övrigt att så mycket som möjligt ska vara producerat i Sverige. Bland annat kommer vi att använda oss av Hammargården och Hildings kött. Vi kommer även få dit två stycken PostNords paketboxar och jobbar på att få en överenskommelse med Budbee om paketboxar också. Vi planerar även att montera solceller på taket för att på så sätt främja miljön och hålla ner de allt dyrare elpriserna, säger David Issal. 

Paret har försökt att få finansiering på olika sätt utan framgång.

– Vi har försökt få hjälp med finansieringen genom att söka Jordbruksverkets EU-bidrag för kommersiell service men fick beskedet att pengarna var slut. I  övrigt finns det inga uppstartsbidrag att söka om man vill starta en butik, som kommer att underlätta för så många, på landsbygden. Det tycker vi är väldigt konstigt när politikerna pratar om värna om landsbygden och att hålla landsbygden levande. Nu går vi helt och hållet in med egna pengar och har köpt loss en tomt i Hånger och vi äger också själva butiken. På sikt hoppas vi på ett driftsstöd genom Region Jönköping Län som man kan söka efter att butiken drivits i ett år, avrundar David Issal. 

Taggar

Dela


Läs mer

En strålande satsning

1 reaktion på Satsar på matbutik i Hånger

Kommentarsfunktionen är stängd