Nyheter

En strålande satsning

Nyheter Satsningen på en obemannad matbutik i Hånger gav resultat. Nu är siktet inställt på historieböckerna.

Bilder: David Alin

– Vi lockar kunder från flera orter, inte bara från Hånger och Dannäs utan även Åminne, Forsheda och Värnamo. Allt är tack vare att vi har öppet dygnet runt, det ger kunderna möjligheten att handla när de vill. Det är kul att vi har ett så stort upptagningsområde och inte minst uppskattningen från Hångerborna gör att man uppskattar det hela väldigt mycket, säger David Issal som tillsammans med frun Mikaela driver 24-SJU i Hånger.  [1/3]

Butiken har en nollvision mot matsvinn och är redan på god väg att uppfylla visionen. En av anledningarna till de goda siffrorna är en hylla med enbart kort datum-varor marknadsförs kontinuerligt på butikens sociala medie-konton.  [2/3]

Den 48 kvadratmeter stora butiken betyder mycket för de boende på landsbygden. Nu är siktet inställt på matbutiken ska skriva in sig i historieböckerna.   [3/3]

För 15 månader sedan drog David och Mikaela Issal i gång satsningen på en obemannad matbutik i Hånger. Under sommaren slogs portarna upp till 24-SJU och när vi besöker butiken ett år senare har satsningen fallit mer än väl ut.

– Vi lockar kunder från flera orter, inte bara från Hånger och Dannäs utan även Åminne, Forsheda och Värnamo. Allt är tack vare att vi har öppet dygnet runt, det ger kunderna möjligheten att handla när de vill. Det är kul att vi har ett så stort upptagningsområde och inte minst uppskattningen från Hångerborna gör att man uppskattar det hela väldigt mycket, säger David Issal men betonar samtidigt vikten av att det krävs att stora delar av lokalbefolkningen handlar kontinuerligt för att det dels ska snurra ekonomiskt men även för att undvika svinn på mejeriprodukter, frukt och grönt.

Den 48 kvadratmeter stora butiken är välfylld med över 1 000 olika artiklar. Mycket är lokalproducerat.

– Vi säljer potatis, frukt och grönt och en del mejeriprodukter från Hammargården, ägg från Toftanäs gård, glass från Cafè Hulebo, honung från Bodils Bigård, jordprodukter från Höglandets trädgårdsprodukter och mycket mer. Det märks att folk intresserar sig allt mer för just närproducerade produkter, säger David Issal.

Men det är inte bara närproducerade produkter som lockar kunderna till butiken.

– Vi har en nollvision när det gäller matsvinn. Enligt de senaste siffrorna har vi 0,95 procents matsvinn, så vi är på god väg att uppfylla vår nollvision. En av anledningarna till de goda siffrorna är att vi har en hylla med enbart kort datum-varor som vi kontinuerligt marknadsför på våra sociala medie-konton. Det är sällan en vara ligger kvar mer än ett par dagar tack vare detta, säger David Issal.

Butikens existens har främjat landsbygden på många sätt.

– Dels ger den barnen som bor på landsbygden möjlighet att lära sig betala. Barnen får ett ansvar att lära sig hantera en vecko- eller månadspeng. Vi har även ett samarbete med Annebergs gård som är här med sina brukare och får prova på att träningshandla ett par gånger i veckan. Sedan märks det inte minst på bostadssidan. Hånger blir allt mer attraktivt för barnfamiljer. Vid bostadsaffärer är närheten till service en av aspekterna som vägs in. I och med den här satsningen på matbutiken så behöver inte familjer åka in till Värnamo bara för att handla, vilket höjer attraktionen. Två hus som ligger i närheten har nyligen sålts för över 2 miljoner kronor styck. Vi hade mäklare på besök här ute innan vi skulle starta butiken och frågade dem vad en matbutik skulle kunna göra för bostadspriserna. De svarade sexsiffriga belopp, så närheten till service gör mycket, säger David Issal.

24-SJU-koncernen växer så det knakar. Bolaget startades 2020 och tre år senare består kedjan av 86 butiker och fler är på gång vilket gör kedjan till den överlägset största aktören på marknaden. På drygt ett års tid har Hångerbutiken blivit en av de bästsäljande och framtiden ser ljus ut. Paret Issal har ambitionen att få någon form av paketutlämning till butiken, att skapa en servicepunkt och arbetar för att få tillstånd att sälja tobak och apoteksvaror, men det slutar inte där.

– Vi ska söka investeringsstöd för att sätta solceller på taket. Får vi alla tillstånd på plats så är vi den första 24-SJU-butiken i landet med solceller. Det kostar mest pengar över sommaren att driva det här, i och med att det vi har både kylar och frysar som går dygnet runt. Tack vare takets lutning på 12 grader får vi möjlighet att sätta solceller på båda sidor om taket, avrundar David Issal.

Taggar

Dela


Läs mer

Satsar på matbutik i Hånger

1 reaktion på En strålande satsning

Kommentarsfunktionen är stängd