Nyheter

Samverkan föder framgång 

Nyheter På en pressträff uppmärksammade Värnamo kommun utmärkelsen Sveriges friluftskommun 2023. – Vårt sätt att arbeta har lett till att vi vinner det här priset, säger verksamhetsansvarige Keith Johansson.

I dag uppmärksammade Värnamo kommun utmärkelsen Sveriges friluftskommun 2023. På bilden från vänster: oppositionsrådet Anetté Myrvold (S), destinationsutvecklaren Martin Alemyr, verksamhetsansvarige inom friluftsliv Keith Johansson, teknik- och fritidsnämndens ordförande Gottlieb Granberg (M), skogsförvaltaren och projektledaren Joakim Norgren och fritidschefen Johan Arvidson. Bild: David Alin

Tidigare i veckan utsåg Naturvårdsverket Värnamo kommun och Kalix kommun till Sveriges friluftskommun 2023. I dag uppmärksammade kommunen utmärkelsen med att bjuda in till en pressträff vid kommunens monter på Värnamodagarna. Teknik- och fritidsnämndens ordförande Gottlieb Granberg (M) berättade lite om bakgrunden. 

– Det började för länge sedan, Johan (Arvidsson). Sedan kom Keith (Johansson) och Joakim (Norgren) med och vilket bra arbete de har gjort för grundtanken i det här är folkhälsa egentligen som vi lyfte tidigt med dina idéer, Johan, att vi ska satsa på det här. I grunden är det folkhälsa och inte bara friluftsliv utan att det ska finnas lätt åtkomligt för folk att kunna träna dagligen och på ett enkelt sätt. Det är grunden till varför vi har vunnit det här och vi är inte färdiga utan vi har bara börjat det här arbetet, men det är jättekul att vi har vunnit. 

Fritidschefen Johan Arvidsson berättade om utmärkelsen och dess betydelse.

– Fritidsavdelningens arbete är att verka för att förbättra folkhälsa, attraktivitet och att ha kvalitetssäkra och funktionella anläggningar i hela Värnamo kommun. Att utveckla hela kommunens friluftsliv och spontanaktiviteter är en jätteviktigt del i det här arbetet. Det här är ett pris som funnits faktiskt ganska länge. När jag tillträdde för sex och ett halv år sedan låg vi på plats 173. Vi var en grupp som satt ner och kände att Värnamo har jättebra förutsättningar för att lyckas bra i det här. Vi tyckte då att Värnamo kommun har en väldigt vacker natur med mycket skog, sjöar, ängar och hagar och vi äger mycket mark vilket underlättar när vi ska skapa friluftsområden. Vi kan göra det med för egen regi på det sätter. Vi har också jobbat mycket med att se till att i översiktsplaner, grönstrukturplaner och friluftsplaner att ta med friluftsliv och spontanaktivitet som en viktig del där för att få en tydlig förankring i det vi gör. Det här är en del i det vi jobbar med och som vi har ett uppdrag att jobba med. i har ett engagerat civilsamhälle, föreningar, privata entreprenörer och så vidare. Vi har under det här arbetet lyckats kanalisera det här arbetet på de olika orterna på ett väldigt konstruktivt och bra sätt, bland annat sätt genom den landsbygdialog som vi har löpande. Det gäller såväl etablerande som skötsel och användning av områdena. Vi behöver jobba intensivt med att också få användning av områdena och där har vi samverkat mycket med till exempel skolan när det gäller allemansrätten. Allt sådant här arbete kräver resurser och därför är det bra att vi har fått med oss föreningar som är bra på att söka olika bidrag från olika håll, till exempel Norhedsstiftelsen, Arvsfonden och Leader Linné och så vidare. Där har vi från kommunen gått in och skjutit till medel för komplettera. Vi har också lyckats bra med att kombinera lokala naturvårdssatsningar med friluftslivsaktiviteter och på det sättet kunna få bidrag från Naturvårdsverket för det här. Naturligtvis är det jättekul att vi redan nu kunnat få det här priset men som Gottlieb sa så har vi bara börjat. Vi kommer att fortsätta att jobba vidare med att öka samverkan, se till att få till ännu mer användning av våra områden och få en bra och effektivt skötesel så att vi kan göra jobb även i fortsättningen också. 

Destinationsutvecklaren Martin Alemyr berättade om arbetet med att informera och marknadsföra friskluftsområdena för såväl nya som befintliga besökare. Bland annat görs det genom kommunens egen upplevelseguide och infopoints, bussrundturer i samarbete med Värnamo Näringsliv och kartverktyget Naturkartan. 

– Där håller vi på att arbeta med att översätta alla information till engelska och tyska för att det ska bli mer lättillgängligt för alla, inte minst för utländska besökare. Vi tror att det här kommer att locka ännu fler utländska besökare att besöka våra områden. Vi på destinationsenheten ser att vi lockar mycket utländska turister hit och för att erbjuda dem ett ännu större utbud så ser vi väldigt positivt på den här utvecklingen av nya friskluftsområden, inte bara för att öka utbudet utan även för att avlasta de områden som redan är ansträngda på grund av höga besöksantal. Vår uppgift på destinationsenheten är då att synliggöra de här nya områden och det stora utbudet. Vi tror att kommunens satsning på friluftsliv kommer att stärka attraktiviteten, att det kommer att locka ännu fler besökare och invånare samt att öka stoltheten bland oss som bor här. 

Joakim Nordgren arbetar som skogsförvaltare och projektledare på teknik- och fritidsförvaltningen. Han har till uppgift att se till att det ska finnas mycket friluftsliv på ytor nära tätbebyggda områden och främja detta. Han väldigt stolt över utmärkelsen .

– De pengar som vi tjänar i skogen kommer sedan tillbaka i föreningslivet och ger oss förutsättningar att göra bra satsningar på att skapa trevliga miljöer att vara i och det har vi fått ett kvitto på för några dagar sedan .

Keith Johansson är verksamhetsansvarig inom friluftsliv och spontanaktivitet och projektledare på teknik- och fritidsförvaltningen. Han lyfter samverkan som en stor framgångsfaktor.

– Friluftsliv är utomhusaktiviteter som du gör på din fritid. Fritid berör alla och av den anledningen har vi sett att vi kan kroka arm med alla förvaltningar. Alla kommunens förvaltningar varit med och samarbetat i det här projektet. Vi har kommunledningsförvaltningen som sköter om landsbygdsdialogen, vi har omsorgen som är med och driftar, vi har serviceförvaltningen som hjälper till med IT, vi har samhällsbyggarna som bistår med sina parter et cetera et cetera och det har varit jätteroligt att kroka arm med alla eldsjälar som finns i den här organisationen. Vi har våra invånare och våra föreningar som har krokat arm och genom att uppmuntra de här eldsjälarna och föreningarna så skapar vi fantastiska saker tillsammans. Jag skulle säga att vårt sätt att arbeta är det som har lett fram till det här priset: den gemenskapen som vi skapat gör att vi har vunnit det här priset. Engagemang skapar framgång. Stort tack till alla som varit med, säger han.

– Den här typen av utmärkelse betyder oerhört mycket för Värnamo kommun. Någonstans är det ett kvitto på ett gott arbete som pågått under en längre tid och det ger också en stolthet till alla invånare och medarbetare som gjort det här möjligt. Politiskt antagna planer, samverkan men framför allt ett oerhört engagemang bland personalen gör att vi i dag får ta emot det här priset. En god tillgång till naturområden ger ju en skjuts till en bättre hälsa, en ökad aktiv fritidsaktivitet samt dessutom ångestlindring. Vi har haft många aktiva föreningar som aktiverar våra ungdomar men naturområdena finns för alla dygnet runt så det är jättebra att de finns och att vi kan fortsätta utveckla detta. Priset ger en morot att fortsätta utveckla vår fina kommun i hela kommunen, säger oppositionsrådet Anetté Myrvold (S). 

Taggar

Dela


Läs mer

Fritidschefen om utmaningarna: ”Viktigt att attrahera nya målgrupper”

2 reaktioner på Samverkan föder framgång 

Ett skämt! Dom pratar ju emot sig själva!
Rörelse och friluftsliv, ja i Värnamo isåfall!
Inte i Rydaholm och Bredaryd där uppmanar man samhällsinvånarna att sitta inne för ute finns det inget att göra då all planerade investeringar där tars bort och ska läggas på en fotbollsarena!! Heja skalbaggarna så vi slipper arenan👍😃
Värnamo kommun slutar precis utanför Värnamo stad!

Helt rätt! Allt utanför stadsgränsen är ointressant. Sedan är utmärkelsen ett stort skämt.

Kommentarsfunktionen är stängd