Nyheter

S: Fria arbetsskor borde vara självklart

Nyheter Socialdemokraterna föreslår i en motion att personalen inom vård, omsorg , förskola, skola och fritidshem som har rätt till arbetskläder även erbjuds fria arbetsskor.

Socialdemokraterna föreslår i en motion att personalen inom vård, omsorg , förskola, skola och fritidshem som har rätt till arbetskläder även erbjuds fria arbetsskor. Bilder: Pixabay/pressbild

Läs motionen i sin helhet nedan:

Personer som arbetar inom vård, omsorg och skola går och står mycket i arbetet. Det är ofta utsatta för belastningsbesvär och skador i fötter, knän, ben, höfter samt rygg. Det kan även finnas andra risker i arbetsmiljön som tunga och vassa föremål, smitta, kemikalier och halka.

Arbetsskor behöver förebygga de här riskerna, bland annat genom att vara ergonomiska och stötdämpande.

Arbetsgivaren är skyldig att genomföra ett löpande systematiskt arbetsmiljöarbete på varje arbetsplats tillsammans med skyddsombud. I det här arbetet bör även ändamålsenliga arbetsskor och arbetskläder ingå.

Personalen inom vård, omsorg, förskola och skola arbetar nära andra människor de är utsatta för högre smittorisker jämfört med andra yrkesgrupper. Smittor sprids via skor och kläder därför är det bra att använda kläder som stannar på arbetsplatsen när arbetsplatsen är slut för att minska smittspridningen i samhället.

Arbetsskor slits mycket eftersom man går och står mycket i sitt arbete och många arbetar dessutom utomhus och behöver skydd mot smuts, kyla, väder och vind.

Skatteverket har en rad regler som man behöver följa för att undvika förmånsbeskattning. Arbetsgivaren ska tillhandahålla skorna för att personalen ska använda de i tjänsten och de får inte använda dom privat. Skorna ska vara anpassade till yrket och vara obligatoriska att använda i arbetet. De ska också vara märkta med arbetsgivarens logotyp.

ALLA, ovasett kön, behöver en bra arbetsutrustning. Det är hög tid att införa gratis arbetsskor i vård, omsorg, förskola och skola! Ett steg i rätt riktning i arbetet med att vara en attraktiv arbetsgivare!

Mot bakgrund av ovan föreslår vi Socialdemokrater

att personalen inom vård, omsorg , förskola, skola och fritidshem som har rätt till arbetskläder även erbjuds fria arbetsskor. Samt
att ge HR tillsammans med berörda förvaltningar i uppdrag för att titta på när och hur detta kan vara möjligt att införa.

Socialdemokraterna genom Anetté Myrvold, Jörgen Ståhl och Mikael Andersson

Taggar

Dela


Läs mer

Vill införa fria arbetsskor – så svarade fullmäktige

3 reaktioner på S: Fria arbetsskor borde vara självklart

Lokalvården behöver skor med. Får minst lika mycket som grupper som nämnts ovan. Men den gruppen glöms alltid bort känns det som. När man går på hårda golv hela dagen sliter det på fötter, knän och rygg om man har fel skor. Och att gå i de skyddsskor man får hela dagarna är inte heller bra för kroppen.

Ge alla dem som är i yrkena rätten till arbetskläder och skor. Alla med dessa yrken behöver en uns respekt och ska inte behöva på sin låga lön betala för sitt jobb.

Galet att 2023 undersköterskor fortfarande inte har rätt till skor, men tjänstemän som sitter på kontor 95 procent av tiden skall självklart ha skor för 3 000 kronor, helst inte göra så mycket under dagen och definitivt icke använda skorna. Ge alla undersköterskor skor: de möter dagligen alla möjliga sorters vätskor från äldre. Ändring nu, det här borde inte vara en utredningsfråga!

Kommentarsfunktionen är stängd