Nyheter

Planerar för hållbar storsatsning

Nyheter Satsningen på ett energilager i Värnamo gav Ingrid Capacity blodad tand. Nu utökas satsningen.

Satsningen på ett energilager i Värnamo gav Ingrid Capacity blodad tand. Arkivbild: David Alin  [1/3]

Nu utökas satsningen med satsningen på ett stort energilager i Rydaholm. Illustration: Värnamo kommun  [2/3]

Exempelbild på ett batterilager från Ingrid Capacity sett från luften. Pressbild: Ingrid Capacity  [3/3]

Tidigare under våren satte Ingrid Capacity spaden i marken för bygget av ett energilager i Torp, strax norr om Värnamo. Bygget fortgår för fullt och i september är ambitionen att den 20 megawatt stora anläggningen ska tas i drift.

Vi har en enorm omställning som kommer att ta en lång tid och det här är ett sätt att ligga steget före, sa Mikaela Sundström på Ingrid Capacity i en intervju i samband med det första spadtaget.

Sporrade av satsningen vill företaget fortsätta att ligga i framkant. Nu tar de sikte på den östra delen av Värnamo kommun, närmare bestämt Rydaholm. På kommunstyrelsens senaste sammanträde diskuterades ett markanvisningsavtal mellan Ingrid Capacity och Värnamo kommun för en del av kommunens fastighet Sävrarp 1:149 i nordost om orten.

På en drygt 7 000 kvadratmeter stor markyta har energibolaget avsikten att bygga ett storskaligt energilager på 40 till 100 megawatt. Kommunstyrelsen godkände markanvisningsavtalet och gav enhetschefen för mark, exploatering och hållbar utveckling i uppdrag att teckna avtalet, köpekontrakt och andra berörda avtal med Ingrid Capacity.

– Det här är väldigt klok användning av energin. De (företaget) bidrar till att kunna öka kapaciteten och det handlar om att tillvarata resurserna klokt, säger Mikael Karlsson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i näringsutskottet.

LÄS MER:  Första spadtaget för hållbar satsning

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *