Nyheter

Första spadtaget för hållbar satsning

Nyheter I dag togs det första steget mot etableringen Ingrid Capacitys nya energilager i Värnamo.

På byggarbetsplatsen vid Torps kraftstation var det stor förväntan i luften. Bild: David Alin  [1/3]

Jacob Bergström från Ingrid Capacity, Fredrik Gof från Värnamo Energi, kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M) och Alex Youing Shing från Ingrid Capacity tog det första spadtaget. Bild: David Alin  [2/3]

Projektledare Jacob Bergström visar upp ritningen över den färdiga anläggningen, som beräknas vara driftklar i september månad. Bild: David Alin  [3/3]

Molnen hade ett skarpt grepp om himlavalvet, men vid byggarbetsplatsen vid Torps kraftstation var det desto gladare miner. Det stod klart när representanter från Ingrid Capacity, Värnamo Energi och Värnamo kommun hade samlats för ett första spadtag. Innan det var dags det historiska ögonblicket begärde kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M) ordet.

  Det är ju både med stolthet över att ni har valt att etablera er i Värnamo kommun men också med stor förväntan över vad den här satsningen ska innebära för samhället i stort och över tid. Ni markerar inte bara starten på en ny anläggning för energilagring utan också betydelsefulla steg mot ett mer hållbart samhälle där vi också kan reglera detta i större utsträckning än tidigare. Det är allmänt känt för er i branschen tänker jag att Sverige och Europa står inför stora utmaningar när det gäller just energi och för att möta det växande energibehovet som i sin tur ska minska vår påverkan på miljön så är det här en jätteviktig satsning. Ni gör inte bara det här i Värnamo utan flera platser runt om i Sverige så jag ser fram emot att följa både er tillväxt här men också runt om i hela Sverige. Vi ska alldeles strax få vara med och ta första spadtaget till en anläggning som inte bara representerar framsteg i teknik utan också en förpliktelse för såväl planet som kommande generationer. Det här handlar inte bara om teknik utan också om er som möjliggör den här satsningen, så stort tack till er. Med det vill jag mest säga varmt välkomna till Värnamo kommun och stort lycka till med den här satsningen, säger han till Ingrid Capacity.

Energilagren tar hand om elen när efterfrågan är låg och ger tillbaka den till systemet när efterfrågan är hög. Det ökar nyttjandegraden av det befintliga systemet och minskar kostnaderna för ny infrastruktur. Därför kommer energilagring att göra elsystemet mer flexibelt, motståndskraftigt och kostnadseffektivt och är en förutsättning för den gröna omställningen. Med ledtider på ett till två år från projektstart till slutförande är energilagring också ett snabbt sätt att stärka systemet. Värnamos anläggning består av tio batterirack, tio transformatorer och en undercentral på en sammanlagd byggnadsarea på 538 kvadratmeter. Anläggningens kapacitet kommer att ligga på 20 megawatt, vilket motsvarar behovet för en stad med 40 000 invånare under en timme när den har sitt största effektbehov.

– Vi kommer att ha byggt klart det hela till sommaren och det kommer att vara driftsatt i september månad. Det beror på att allt kommer prefabricerat hit. Teknikhuset är ihopplockat i fabriken och kommer att lyftas in på platsen, säger Jacob Bergström på Ingrid Capacity.

– Det är också det som är fördelen med energilagret, att det går så fort. Vi har en enorm omställning som kommer att ta en lång tid och det här är ett sätt att ligga steget före, säger Mikaela Sundström på Ingrid Capacity.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Första spadtaget för hållbar satsning

Pingback: Hur snabbt går det att sätta upp ett batterilager - Grow Sverige

Ha, ha, ha 🤣🤣🤣 tror de kommunanställda på det själva
De kan ju inte ens räkna ut vad en rondell kostar och tyvärt blir det alltid vi skattebetalare som får betala för deras lek med skatte medel.
Men kom ihåg artikeln och följ upp om några år 👍
Vill gärna se hur fel denna ”satsning” blev igen. 🤣🤣🤣

Kommentarsfunktionen är stängd