Nyheter

Öppnar mötesplats i restaurang

Nyheter Ett nytt samarbete mellan omsorgsförvaltningen och serviceförvaltningen sätter färg på Luddö seniorrestaurang. 

Aktivitetssamordnaren Mari-Anne El-Nagar, samordnaren Annika Gof Anderberg och förstekocken Per Nilsson ser fram att sätta färg på Luddös seniorrestaurang.

Restaurangen är öppen sju dagar i veckan och är tillgänglig för pensionärer från 62 års ålder, gäster eller anhöriga till boende på Luddö, för de med varaktig sjukersättning, för de som är ledsagare till gäster och anställda inom Värnamo kommun. Trots att restaurangen har öppet sju dagar i veckan har pandemin satt sina spår i verksamheten med minskade restaurangbesök. För att vända trenden startar nu omsorgsförvaltningen tillsammans med serviceförvaltningen ”Mötesplats Luddö källa och restaurang”, som invigs i mitten av januari. 

– Vi vill få tillbaka de människor som har glömt bort kommunens seniorrestauranger. Målet är att hitta tillbaka till glädjen med att äta tillsammans. Nu när vi har haft våra dialogmöten har ofta frågor om måltider kommit upp på agendan, såsom synpunkter som att man inte vill äta ensam när man blir äldre. För oss handlar det om att skapa gemenskaper och att man ska känna en känsla av ett sammanhang, säger Annika Gof Anderberg, samordnare på den förebyggande enheten på omsorgsförvaltningen.

– Att skapa social samvaro är vårt mål överlag och vi vet om utanförskapet i samhället. Allt från psykisk ohälsa till att bo själv skapar utanförskap och då får vi inte glömma bort restauranger. Många besöker vår mötesplats på Expo men det har saknats en mötesplats i den här delen av staden. Det här ger oss möjligheten att nå de personerna. Vi vet också att den sociala samvaron vid måltiden gör mycket för tillvaron och att ha mötesplatsen öppen på fredagar skapar guldkant i tillvaron, säger Mari-Anne El-Nagar, aktivitetssamordnare på den förebyggande enheten på omsorgsförvaltningen.

Per Nilsson, förste kock på Rörestorpsgården, instämmer i Gof Anderbergs och El-Nagars tankar.  

– Pandemin gjorde att vår verksamhet på restaurang Luddö fick ta en paus och det här är ett sätt att hitta tillbaka till glädjen med att äta tillsammans. Jag ser mycket positivt på det hela, säger han.

Invigningsdagen sker i glädjens tecken. Då kommer gästerna att träffas och dansa ut julen med ett ” julquiz ”. Därefter ges besökarna möjlighet att äta jullunch. Det bjuds på musik till lunchen, ackompanjerad av trubaduren Paul-Martin Persson.

– Det blir en väldigt trevlig första dag. Tanken med alla aktiviteter är att de ska vara så hälsofrämjande som möjligt och att man ska känna att man är en del av ett sammanhang. Vi kommer att under våren bjuda på qigong, en sittande stadshistorisk vandring genom Värnamo, olika informationstillfällen och mycket mer, säger Annika Gof Anderberg. 

För att mötesplatsen ska få en tydlig identitet kommer en tavla föreställande ”Luddö källa” att sättas upp på mötesplatsen.

– Vi fick en förfrågan om vi ville ha några tavlor. Jag drömde att det skulle finnas en tavla föreställande Luddö källa någonstans och så kom den här fram! Det var otroligt roligt, säger Annika Gof Anderberg.

– Tanken är att vi ska försöka få upp lite tavlor på våra mötesplatser som knyter an till platserna, avrundar Mari-Anne El-Nagar. 

Taggar

Dela


Läs mer

Premiär för mötesplats: ”En trevlig och mysig stund”
Mötesplats invigd: ”Mycket lyckad tillställning”