Nyheter

Ny översiktsplan på gång

Nyheter Kommunfullmäktige beslutade på kvällens sammanträde att anta upprättad planeringsstrategi för översiktsplanering under den pågående mandatperioden och ger samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att ta fram en ny översiktsplan.

Arkivbild: Värnamo kommun

Enligt plan- och bygglagen ska alla kommuner ha en aktuell översiktsplan (ÖP) som anger kommunfullmäktiges syn på kommunens långsiktiga strategiska utveckling gällande mark- och vattenanvändningen. Sedan 2020 är det obligatoriskt för kommunfullmäktige att anta en planeringsstrategi eller en ny översiktsplan under de två första åren efter ett ordinarie val. Syftet med planeringsstrategin är att främja kontinuerlig översiktsplanering för att hålla översiktsplanen aktuell. I samband med framtagandet av planeringsstrategin ska kommunen ta ställning till ändrade planeringsförutsättningar av betydelse för översiktsplanens aktualitet samt kommunens fortsatta arbete med översikts-planering. Kommunen ska även bedöma i vilken utsträckning planerna är aktuella och planeringsstrategin kan ändras under mandatperioden. För Värnamo kommun innebär detta att kommunfullmäktige behöver anta sin första planeringsstrategi senast den 11 september 2024. Om detta inte sker anses översiktsplanen i sin helhet, inklusive alla tillägg, vara inaktuell.

”En inaktuell översiktsplan innebär en försvårad och ineffektiv handläggning av kommunens alla ärenden som rör mark- och vattenanvändning”, skriver tjänstemän på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Kommunstyrelsen gav den 15 november 2022 samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att ta fram en planeringsstrategi för mandatperioden 2022–2026.

Gällande översiktsplan samt ändringar

Kommunfullmäktige antog den kommunomfattande översiktsplanen Mitt Värnamo 2035 den 29 maj 2019.

Utöver den kommunomfattande översiktsplanen finns det för närvarande tio nu gällande ändringar av översiktsplanen som ingår i aktualitetsöversynen. De ändringar som gäller i Värnamo kommun är;

– Fördjupning av översiktsplanen (FÖP) för Värnamo stad, antagen 22 juni 2022
– Tematiskt tillägg till översiktsplanen (TÖP) för landsbygdsutveckling i strandnära lägen (LIS), antagen 29 maj 2019
– FÖP för Forshedaområdet, antagen 30 oktober 2008
– FÖP Lanna, antagen 30 mars 2000
– FÖP Bredaryd, antagen 20 juni 1988
– FÖP Horda, antagen 25 juni 1987
– Områdesplan för Os, antagen 15 december 1983
– Områdesplan för Nydala, antagen 15 december 1983
– Områdesplan för Bor, antagen 17 december 1981
– Områdesplan för Hånger, antagen 29 mars 1979

I plan- och bygglagen framgår att en översiktsplan eller ändring av översiktsplan som antagits före den 1 januari 2004 kommer att upphöra att gälla efter utgången av 2025. Skälet till detta är bland annat att dessa planer inte har miljöbedömts. Dessutom har miljöbalkens regler om miljökvalitetsnormer tillkommit efter 1 januari 2004 och flera riksintressen har tillkommit eller ändrats. För Värnamo kommuns del innebär det att planerna för Lanna, Bredaryd, Horda, Os, Nydala, Bor och Hånger upphör att gälla 1 januari 2026.

Samhällsbyggnadsförvaltningen har i bred samverkan med både tjänstepersoner och politiker tagit fram ett förslag på planeringsstrategi för mandatperioden 2022-2026. Planeringsstrategin föreslår att kommunens nuvarande översiktsplaneupplägg bör förenklas och effektiviseras genom konceptet ”En ÖP – en FÖP”. Anledningen till detta är att dagens ÖP-upplägg anses vara alltför tidskrävande med tanke på alla ändringar av översiktsplanen som avses att göras.

Översiktsplanen föreslås framgent täcka in hela kommunens yta inklusive landsbygden och med särskilda utvecklingsstrategier/- planer för Bor, Bredaryd, Dannäs, Forsheda, Fryele, Gällaryd, Horda, Hånger, Hörle, Kärda, Lanna, Nydala, Os, Rydaholm, Torskinge, Tånnö och Åminne. Då kommunen har störst bebyggelsetryck i Värnamo stad kvarstår behovet av att det finns en särskild fördjupning av översiktsplanen där.

Vad gäller översiktsplanens med tillhörande ändringars aktualitet har följande bedömning gjorts:

”Den samlade bedömningen är att gällande översiktsplan i stora delar fortfarande är aktuell, men den behöver digitaliseras och göras mer lättillgänglig och lättläst. Därför föreslås att en ny översiktsplan tas fram med start hösten 2023, där landsbygden och orterna utanför Värnamo stad arbetas in, med syftet att få ner antalet ändringar av översiktsplanen. Fördjupningen av översiktsplanen för Värnamo stad som antogs 2022 anses vara aktuell. En uppdatering av FÖP:en avses att göras nästa mandatperiod (2026-2030), bland annat för att digitalisera den. Översiktsplanen och ändringarna kommer att gälla tills en ny översiktsplan är antagen av kommunfullmäktige. Dock kommer planerna för Lanna, Bredaryd, Horda, Os, Nydala, Bor och Hånger automatiskt upphöra att gälla den 1 januari 2026. I samband med beslut om antagande av planeringsstrategin och nytt FÖP–uppdrag föreslås kommunfullmäktige att upphäva Översiktsplan för Värnamo kommun, fördjupning för delen Värnamo stad antagen av kommunfullmäktige den 30 mars 2006. Anledningen till detta är att en ny fördjupning av översiktsplanen för Värnamo stad har antagits 2022, vilket gör att fördjupningen från 2006 inte längre gäller”.

Dessutom föreslås kommunfullmäktige att upphäva Materialhushållningsplan, beslutad i kommunstyrelsen den 14 april 2003, då denna plan anses vara inaktuell. Samhällsbyggnadsförvaltningen har inkommit med tjänsteskrivelse 19 juni 2023.

Kommunfullmäktige beslutade på kvällens sammanträde att göra enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag.

Taggar

Dela


Läs mer

Önskemålet: Underlätta byggandet av attraktiva bostäder på landsbygden