Nyheter

Nöjda brukare och mindre stress för personalen

Nyheter På äldreboendet Luddö i Värnamo har man genomfört förändringar som har lett till glädje bland de boende och minskad stress för personalen.

På äldreboendet Luddö i Värnamo har man genomfört förändringar som har lett till glädje bland de boende och minskad stress för personalen. Bilder: David Alin/Värnamo kommun

Genom att sätta individens behov i fokus och skapa en arbetsmiljö med mindre stress har man förbättrat äldrevården och samtidigt underlättat för personalen att ge bästa möjliga vård och omsorg.

LEIF – Lugnt, Effektivt med Individen i Fokus

För ett år sedan införde omsorgsförvaltningen ”Leif”, en ny metod för att planera arbetsuppgifter och schemaläggning på äldreboendet Luddö i Värnamo.

”Leif” står för Lugnt, Effektivt med Individen i Fokus, och arbetssättet har skapat en arbetsmiljö med mindre stress och större arbetsglädje. Arbetssättet innebär att personalen nu i högre grad anpassar arbetet efter de boendes behov och önskemål. En anpassning är till exempel genom att frukosten serveras vid olika tider för olika personer i stället för en gemensam tid för alla. På Luddö märktes förändringen snabbt efter införandet av det nya arbetssättet. Både de boende och personalen upplevde en bättre vardag.

Personalen mår bättre

Sjukskrivningarna har minskat med upp till åtta procent sedan det nya arbetssättet infördes, och ingen har sagt upp sig från personalgruppen. Långa arbetspass på upp till 13 timmar har försvunnit och elva timmars dygnsvila har införts. Det nya arbetssättet har också skapat ett jämnare arbetsflöde för personalen, med tydligare arbetsuppgifter. Alla verksamheter inom omsorgsförvaltningen kommer att arbeta med ”Leif” och införandet av arbetssättet har startat i hela förvaltningen. Läs mer om ”Leif” i vårt eget reportage här.

Taggar

Dela


Läs mer

”LEIF” sätter individen i fokus 

3 reaktioner på Nöjda brukare och mindre stress för personalen

Hej.
Ta kontakt med Västerviks kommun och inför deras upplägg fungerar fantastiskt bra.
Hör av er till mig så fixar jag ett besök.

Detta fungerar inte för hemtjänsten. Där brukare inte alls är i fokus. Utan där vårdpersonalen planerar efter ett flöde och inte efter brukarens önskemål. Personalen glöms helt bort i detta. Istället tidigläggs arbetspassen eller förlängs. Tanken på att personalen har familj och ett liv på sidan av är inte med i planerna. Istället får man höra högre upp i ledningen att Värnamo kommun inte gör enskilda ändringar utan alla andra ska anpassa efter Värnamo kommun. När, när arbetade de högre upp från hjärtat. Att sitta på en kontorsstol för att hitta på nya ting är det lösningen? Vf inte komma och jobba med oss? Höra vad vi tycker? Efter inbjudningar vill inte ens en chef höra oss! Sedan ska man jobba med glädje. Jag älskar min titel och brukarna. Så låt oss vara med och bestämma, vi som faktiskt har en inblick!

Kommentarsfunktionen är stängd