Nyheter

”LEIF” sätter individen i fokus 

Nyheter Ett förändrat arbetssätt ska få omsorgsförvaltningens arbete att blomstra.

Arbetssättet LEIF (Lugnt, Effektivt med Individen i Fokus) ska få omsorgsförvaltningens verksamhet att blomstra. Bilder: David Alin  [1/2]

Precis som tavlan över bron i Apladalen ser aktivitetssamordnaren Mari-Anne El-Nagar och enhetschefen Ros-Marie Klasson ljust på omsorgsförvaltningens framtid.  [2/2]

Under parollen ”Bästa platsen att åldras på – leva livet hela livet” pågår ett omställningsarbete på Värnamo kommuns omsorgsförvaltningen. I fokus står arbetssättet ”LEIF”, som står för ”lugnt, effektivt med individen i fokus”, där arbetet utgår från MURAS som står för ”människan i fokus, utveckling, respekt, arbetsglädje, samverkan”. 

– Vi är på en kulturresa. Tidigare har det varit som så att först har man satt schemat, sedan gjort en genomförandeplan och därefter tänkt personalomsättning. Vi ser helt enkelt att vi har inte gjort det vi ska, vi har gått fel någonstans och har tagit oss vatten över huvudet. Konsekvensen är höga sjukskrivningstal, en försämrad arbetsmiljö för personalen och försämrad levnadsstandard för brukarna. Med det här nya arbetssättet utgår vi från individens bästa, där genomförandeplanen är den viktigaste biten, säger Ros-Marie Klasson, enhetschef på den förebyggande enheten på omsorgsförvaltningen. 

Planen med det förändrade arbetssättet är helt enkelt en omvänd struktur från tidigare. Först utarbetas genomförandeplanen. Därefter planeras tillsättningen av bemanning utifrån varje individs behov, vilket leder till schemaläggningen.

– Det är en ångvält som vi ska vända på, men vi vet om att kan vi ändra den här strukturen så får vi en bättre arbetsmiljö för personalen och en bättre levnadsstandard för brukarna. För oss handlar det om att ge alla möjligheten att leva livet hela livet och genomförandeplanen ska ta sig ett starkt uttryck hela vägen, från det första uppdraget inom hemtjänst till att du hamnar på ett särskilt boende. Det blir också en trygghet för undersköterskorna att möta individen där den befinner sig i livet: ”Vad vill LEIF har för insats av mig i dag?” Det handlar om att se både personalen och brukarens, LEIF:s, behov, säger Ros-Marie Klasson. 

– Här får vi heller inte glömma av vår värdegrund som är till för att mötas i ett gemensamt språk, eftersom vårt arbete utgår från socialtjänstlagen. Det handlar om att MURAS omfamnar LEIF, vilket gör att organisationen har en trygghet i socialtjänstlagen att luta sig emot. Vi ser ett stort behov av LEIF nu efter pandemin. Med detta menar vi att innan pandemin arbetade vi mycket mer med de mjuka värdena. När pandemin kom stramades verksamheterna åt och fokus hamnade på att enbart hantera pandemin och de omställningar det gav. Nu ser vi att vi åter måste plocka upp de mjuka värdena och fortsätta på den banan vi var på innan pandemin kom, säger aktivitetssamordnaren Mari-Anne El-Nagar.

Projektet med det förändrade arbetssättet började för ett år sedan. Alla chefer har utbildats i det förändrade arbetssättet och det genomförs workshops för cheferna och all personal för alla chefsområden.

– Alla på vår enhet, från chefer till undersköterskor och fysioterapeuter och dygnet runt-personal,  är med i arbetet. På workshops sitter alla chefer för chefsområdena ner och jobbar över gränserna tillsammans med biståndshandläggare för att identifiera var LEIF kommer in, var skaver det någonstans? På det här sättet har vi identifierat många interna processer som vi själva kan påverka. Vi är halvvägs genom resan och det blir ett år till att arbeta med de här metodförändringarna, säger Ros-Marie Klasson. 

Omsorgsförvaltningen har under hösten varit ute på en dialogturné för att diskutera framtidens vård med kommuninvånarna och LEIF har mottagits väl av mötesdeltagarna.

– Många av de som har eller inte har något biståndsbeslut känner igen sig i vad vi säger, att det går snett någonstans och att man inte hinner utföra det man ska på den avsatta tiden. De känner att det här nya arbetssättet ligger helt i linje med vad vi vill åstadkomma, avrundar Ros-Marie Klasson.

Taggar

Dela


Läs mer

Nöjda brukare och mindre stress för personalen

2 reaktioner på ”LEIF” sätter individen i fokus 

Låt det inte bara bli ord som inte i praktiken uppföljs.
Att leva livet genom hela livet är annars brukligt att slutändan är ättestupan.
Men helt klart – gör om och gör rätt.
För det har ju de flesta åldringar förtjänat. De som byggt upp allt som vi alla andra har att husera med och fördärva…

För fanns det en mer ideologi bakom människan och ting förr. Numera heter det kasta bäst, slösa mest ingen bryr sig ändå… Och ganska nära till att alla stjäl allt. Ledsamt, men sant. Så var rädd om sig alla och en var, så ni icke bliver av med edra ting.

Kommentarsfunktionen är stängd