Nyheter

Nämnd dömer ut plastverksamhet

Nyheter Samhällsbyggnadsnämnden har sagt sitt. Inom ett år ska plastberget på den gamla Trelleborgsfastigheten i Bor vara ett minne blott.

Samhällsbyggnadsnämnden har sagt sitt. Inom ett år ska plastberget på den gamla Trelleborgsfastigheten i Bor vara ett minne blott. Arkivbild: Jörgen Lindelöf

I höstas avslöjade vi att den tidigare Trelleborgsfabriken i Bor hade fått en ny ägare, Huskvarnabolaget Dala Indutek AB. I köpet ingick det utsorterade plastavfallet, uppskattningsvis omkring 10 000 ton, som lagrats in i fabriksbyggnaden och kallagret på fastigheten av en tidigare verksamhetsutövare i syfte att återvinna avfallet. Det utsorterade plastavfallet har lagrats på fastigheten sedan början av år 2020. Den tidigare verksamhetsutövaren gick i konkurs. 

Vid ett tillsynsbesök konstaterade personal från samhällsbyggnadsförvaltningen att i stort sett gott som allt plastavfall finns kvar på platsen. Enligt bolaget har en liten mängd plastavfall skickats till ett plaståtervinningsföretag för att se om det går att materialåtervinna plasten. Bolaget har uppgett att om plasten inte kan materialåtervinnas kommer den att skickas för energiåtervinning. 

Samhällsbyggnadsförvaltningen har informerat bolaget om att ett beslut kommer att tas om att låta forsla bort det utsorterade plastavfallet för återvinning. Med återvinning menas i detta fall antingen materialåtervinning eller energiåtervinning. Bolaget har getts möjlighet att lämna synpunkter på detta. En av företrädarna för bolaget har per telefon kontaktat samhällsbyggnadsförvaltningen och framfört invändningar mot att kommunen har synpunkter på vad som lagras på bolagets fastighet och att de upplever att kommunen försvårar dess verksamhet. 

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade på sitt senaste sammanträde att förelägga bolaget att forsla bort allt utsorterat plastavfall som finns på fastigheten inom ett år från det datum då detta beslut vunnit laga kraft, att kontrollera att transportörer och mottagare har de tillstånd eller gjort de anmälningar som krävs för att få hantera det utsorterade plastavfallet, att redovisa transportörer och mottagare av det utsorterade plastavfallet till samhällsbyggnadsnämnden senast två veckor före första transporttillfället, att meddela nämnden när bortforslingen påbörjas och när den avslutats samt att redovisa till nämnden senast två månader efter avslutad bortforsling hur många ton plast som forslats bort från fastigheten. 

”Samhällsbyggnadsnämnden ser ingen möjlighet att bolaget kan få tillstånd enligt miljöbalken eller få bedriva verksamheten efter anmälan enligt miljöbalken, för lagringen av det utsorterade plastavfallet. Det utsorterade plastavfallet har lagrats på fastigheten sedan början av år 2020 och fick då enligt anmälan lagras högst tre år. Plastavfallet har nu lagrats i mer än tre år. Av miljöbalken framgår det att när avfall lagras mer än tre år räknas det som deponering av avfall. Deponering av avfall regleras i deponiförordningen, där det framgår att avfall som samlats in separat i syfte att förberedas för återvinning inte får deponeras. Samhällsbyggnadsnämnden bedömer med utgångspunkt från detta att lagringen av det utsorterade plastavfallet måste upphöra. Den som transporterar avfall måste ha tillstånd för yrkesmässig transport av avfall, vilket framgår av avfallsförordningen. Den som återvinner avfall måste ha tillstånd eller ha gjort de anmälningar som krävs för hanteringen, vilket framgår av miljöbalken.  För att kunna se att beslutet följs behöver samhällsbyggnadsnämnden få in redovisningar enligt punkterna i föreläggandet. Bortforslingen behöver ske inom en rimlig tidsperiod, nämnden anser att det bör ske inom ett år. För att kunna bedriva tillsyn behöver nämnden veta när bortforslingen kommer att ske och vem eller vilka som transporterar och vilka som är mottagare av avfallet.  Samhällsbyggnadsnämnden ser flera risker med den omfattande lagringen av plasten. Plaster innehåller olika tillsatsämnen som kan lämna plasten och komma ut i miljön. En del av tillsatsämnena kan ha skadliga effekter på hälsa och miljö. Plasten kan brytas ner till mikroplast och spridas i omgivningen. Den stora mängden plast kan ge allvarliga konsekvenser vid brand. Samhällsbyggnadsnämnden anser inte att det är orimligt att i detta ärende ställa de krav som beslutet innebär, eller att det är mer ingripande åtgärder än vad som behövs”.

På samma sammanträde beslutade nämnden även att förelägga bolaget att lämna in en tidsplan för bortforslingen av allt utsorterat plastavfall från fastigheten senast två månader efter att beslutet vunnit laga kraft. Om så inte är fallet,  beläggs bolaget att betala ett löpande vite på 25 000 kronor i månaden fram tills att tidsplanen har lämnats in. 

”Samhällsbyggnadsnämnden bedömer att lagringen av det utsorterade plastavfallet inte är laglig och därför måste upphöra. Av miljöbalken framgår det att när avfall lagras mer än tre år räknas det som deponering av avfall. Deponering av avfall regleras i deponiförordningen, där det framgår att avfall som samlats in separat i syfte att förberedas för återvinning inte får deponeras. Samhällsbyggnadsnämnden bedömer med utgångspunkt från detta att lagringen av det utsorterade plastavfallet måste upphöra”, motiverar nämnden. 

Vi har försökt att få kontakt med företrädare för bolaget för en kommentar utan framgång. 

Taggar

Dela


Läs mer

Fastigheten med plastberget såld 

3 reaktioner på Nämnd dömer ut plastverksamhet

Kommunen är bra på att granska andra men sina anställdas egna ärenden går smidigt igenom oavsett om det rör bebyggelse på jordbruksmark eller att man inte följt bygglovet och byggt över. Har begärt ut handlingar på de inom bygglovsavdelningens egna fastigheter och det är minst sagt intressant läsning. Kanske något för tidningen att gräva i…

Besluten är riktiga i nämnden men varför ställde man inte kraven när ärendet var upp i nämnden utan accepterade den affärsmodell som uppgavs? Miljöpartiet ifrågasatte detta. Mellanlagring finns på fler ställen i kommunen och måste vägas mot miljölagen, tillståndsplikt, bolagens soliditet och styrelse. Kan bli ett toppen på misstänkt brottsberg i kommunen.

”… framfört invändningar mot att kommunen har synpunkter på vad som lagras på bolagets fastighet och att de upplever att kommunen försvårar dess verksamhet”.
Jisses. Kanske hade varit en god idé att leta upp ett bolag som i alla fall har basala kunskaper om vilka lagar som gäller. Har frågat innan och frågar igen. På vilka grunder gavs det ursprungliga tillståndet för lagringen givet att det inte fanns någon utrustning på plats för hantering av plasten? Nöjde man sig med ”det kommer senare” eller vad?

Kommentarsfunktionen är stängd